Τραμπ και Μέι γυρίζουν σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εμφανίστηκε αισιόδοξη σε ό,τι αφορά τη νέα σελίδα που γυρίζει η χώρα της μετά την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη τους συνάντηση. Στους ίδιους τόνους και ο νέος πλανητάρχης ο οποίος μίλησε και για τις σχέσεις με Ρωσία και Μεξικό κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε.

Ερωτηθείσα για τις σχέσεις που

θα έχει το ΗΒ με τις ΗΠΑ, η Τερέζα Μέι ανέφερε πως βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και πως θα επιδιώξει να διευκολύνει εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Χαρακτήρισε κρίσιμη τη σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η πρωθυπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος Τραμπ, είπε, υποσχέθηκε ότι "θα στηρίζει 100%" το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές και πρόσφατα το χαρακτήρισε "παρωχημένο". Πρόσθεσε όμως ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Στις επαφές που είχε με τον Τραμπ η Μέι είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.

Ανοιχτά όλα για Ρωσία

Όταν ερωτήθηκε για τη Ρωσία ο Τραμπ άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά το μέλλον.

Θα δούμε τι θα συμβεί, είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι δεν είναι εφικτό οι ΗΠΑ να έχουν καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά "με το ΗΒ θα έχουμε".

O πρόεδρος θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας. Ακόμη τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση, αλλά θεωρώ ότι είναι θετικά τα στοιχεία, πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε πως με την Μέι είχε καλή και παραγωγική συζήτηση.

Στη συνέχεια απεσταλμένη του BBC ρώτησε τον Τραμπ για τα όσα δήλωσε αναφορικά με τα βασανιστήρια και τις αποβολές για να πάρει απάντηση από την Τερέζα Μει η οποία είπε πως με τον πλανητάρχη μίλησαν για πολλά θέματα και πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές αλλά θα έχουν "ανοιχτές συζητήσεις".

"ΗΠΑ και Βρετανία στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο" είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Είναι η ώρα για μια πιο δυνατή σχέση για το καλό, όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και για όλο τον κόσμο, συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το θέμα των βασανιστηρίων. Αρκέστηκε στο να πει ότι ο υπουργό Άμυνας της χώρας Τζέιμς Μάτις θα αποφασίσει για το ζήτημα της χρήσης της πρακτικής του εικονικού πνιγμού ως ανακριτικό εργαλείο για τη συγκέντρωση πληροφοριών απο τις μυστικές υπηρεσίες, ακόμα κι αν ο ίδιος τονίζει ότι πιστεύει πως η πρακτική αυτή έχει αποτέλεσμα.

Ο Μάτις δεν «πιστεύει απαραίτητα» στη μέθοδο του εικονικού πνιγμού και άλλες τεχνικές ανακρίσεων, τις οποίες κοινοβουλευτικοί κι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ως βασανιστήρια. «Δεν συμφωνώ απαραίτητα, αλλά σας λέω ότι (η άποψη) εκείνου θα υπερισχύσει διότι εγώ του δίνω αυτήν την εξουσία» είπε ο Τραμπ σε μια στιγμή κατά την οποία υπήρξε αρκετή σύγχυση για τι ακριβώς ήθελε να αναφέρει και το σημαντικότερο τι θα γίνει τελικά στην πράξη, με το ζήτημα των βασανιστηρίων.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη ηγέτη στον Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του Τραμπ στη εξουσία.

The BBC's @bbclaurak asks @Theresa_May &@POTUS about agreements and disagreements the two leaders have &Trump's global reputation pic.twitter.com/QanXNDuL7e

BBC News (World) (@BBCWorld) 27 Ιανουαρίου 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα