Δέσμη προτάσεων νόμου από Λιλλήκα για εμπέδωση διαφάνειας

Ποινικοποίηση των κομματικών καταλόγων προσώπων για σκοπούς διορισμών, προτείνει με τρεις προτάσεις νόμου ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Επίσης με σχετική τροποποίηση του Συντάγματος προβλέπει για έκπτωση από δημόσια αξιώματα και περιορισμό των θητειών των αιρετών μελών του Κοινοβουλίου και αιρετών αρχόντων.

Τρεις προτάσεις νόμου του κ. Λιλλήκα προβλέπουν περιπτώσεις έκπτωσης από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών και τις περιπτώσεις Δημάρχου και θέσης Κοινοτάρχη.

Με τροποποίηση σε σχετικές νομοθεσίες ο κ. Λιλλήκας

αναφέρει ότι θα καθοριστεί η δυνατότητα έκπτωσης από το αξίωμα ή κένωσης της θέσης των εν λόγω αξιωματούχων μετά από δημοψήφισμα που θα διενεργείται για αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης προς τους πολίτες. Στις περιπτώσεις δημάρχου και κοινοτάρχη το δημοψήφισμα σημειώνεται ότι θα διενεργείται στο δήμο ή στην κοινότητα αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται, απώτερος στόχος των προτάσεων νόμου, είναι η ενδυνάμωση του θεσμού της λαϊκής κυριαρχίας, η ενίσχυση της συμμετοχής του λαού στο δημοκρατικό πολίτευμα, η άσκηση ελέγχου στους αιρετούς αξιωματούχους και η δυνατότητα ανάκλησης φορέων αξιώματος όταν εκδηλώνεται σύγκρουση των εν λόγω αξιωματούχων και των εκλογέων τους.

Στις προτάσεις νόμου που κατέθεσε, ο κ. Λιλλήκας περιλαμβάνονται πέντε προτάσεις οι οποίες εμπίπτουν όπως αναφέρεται, σε δέσμη νομοθετικών προτάσεων με την οποία επιδιώκεται να τεθεί ανώτατο όριο στις θητείες για όλα τα αιρετά αξιώματα στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις προτάσεις νόμου, πρόσωπα δεν θα δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου ή Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, του Βουλευτή, του Ευρωβουλευτή, του Δημάρχου ή μέλους δημοτικού συμβουλίου, του κοινοτάρχη ή μέλους κοινοτικού συμβουλίου και για το αιρετό αξίωμα του μέλους σχολικής εφορίας, εάν έχουν ήδη υπηρετήσει στο ίδιο αξίωμα για δύο θητείες.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις όπως αναφέρεται, διασφαλίζουν την εναλλαγή των προσώπων που εκλέγονται στα πιο πάνω αιρετά αξιώματα και κρίνονται αναγκαίες ως μέτρα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και εκσυγχρονισμού στη δημόσια ζωή. Παράλληλα, σημειώνεται ότι είναι απαραίτητες, ως μέτρο αποφυγής της δημιουργίας πολιτικού κατεστημένου και πρόληψης της διαφθοράς στη δημόσια ζωή.

Τρεις εκ των προτάσεων έχουν σκοπό την ποινικοποίηση της προσπάθειας επηρεασμού των διαδικασιών διορισμού των μελών της Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων ορισμένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Σκοπός όπως αναφέρεται το επεξηγηματικό σημείωμα στις προτάσεις νόμου, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να προβαίνουν απερίσπαστα στους διορισμούς επιλέγοντας ικανά πρόσωπα.

Βάσει των προνοιών των προτάσεων νόμου, πρόσωπο που προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσει τη διαδικασία επιλογής ατόμων προς διορισμό, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3 χιλ. ή και στις δύο αυτές ποινές.

Εξαίρεση θα αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες παρέχονται πληροφορίες από οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει υπηρεσιακή αρμοδιότητα ή δικαίωμα ή υποχρέωση σχετικά με το διορισμό, βάσει συγκεκριμένου νόμου ή κανονισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα