Η τουρκική κυβέρνηση φιμώνει την αντιπολίτευση

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να να σιγήσει την αντιπολίτευση, ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να αυξηθούν οι εξουσίες που έχει στα χέρια του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης συγγραφέων PEN Τζένιφερ Κλεμέντ. Η οργάνωση PEN είναι υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Η Κλεμέντ, η οποία επισκέφθηκε την

Κωνσταντινούπολη για μια εβδομάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της οργάνωσης, προειδοποίησε για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που κατά την εκστρατεία σε σχέση με αυτό δεν υπάρξει πλήρης σεβασμός στην ελευθερία του λόγου.

Επεσήμανε πως είναι βαθιά αντιδημοκρατικό το να γίνει αυτό το δημοψήφισμα και η αλλαγή του συντάγματος χωρίς οποιαδήποτε αντιπολίτευση ή συζήτηση στη χώρα.

`Ετσι εάν κερδίσει ο Ερντογάν αυτό δεν θα είναι νόμιμο, και εάν κερδίσει τότε θα βρίσκεται στο δρόμο προς μια πραγματικά ολοκληρωτική δικτατορία, ανέφερε η Κλεμέντ, σημειώνοντας πως αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη, η αντιπροσωπεία της PEN είχε συναντήσεις με Τούρκους επισήμους, περιλαμβανομένου του Υπουργού Πολιτισμού Ναμπί Αβτσί, και επισκέφθηκε μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης καθώς και φυλακισμένους συγγραφείς.

Η Κλεμέντ ανέφερε πως η οργάνωση μετέφερε το μήνυμά της στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επισημαίνοντας πως η έγκριση μιας μεγάλης αλλαγής στο σύνταγμα της χώρας, χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση, σημαίνει πως “αυτό θα αποτύχει”.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της PEN Τζον Ράλστον Σαούλ χαρακτήρισε την κατάσταση “πολύ επείγουσα”. Είπε πως το κλείσιμο δημοσιογραφικών οργανισμών στη χώρα σημαίνει πως “έχουμε χάσει σε μια από τις πιο πλούσιες πολιτιστικά χώρες του κόσμου τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων που δεν συμφωνούν”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα