Στόχος η συμφωνία ώς τις 20 Μαρτίου

Πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις διαπιστώνει η ελληνική κυβέρνηση
Για τις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι ανοικτό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ώς τις 20 Μαρτίου να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα μέτρα ώς το τέλος του προγράμματος και γεφύρωση των διαφορών για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ισχύσουν από το 2019, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ενώ χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Πρόοδος έχει σημειωθεί και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων
Για τις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ είπε ότι ανοικτό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση του Staff Level Agreement, δηλαδή η συμφωνία για τα μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αλλά η επίτευξη μιας συνολικής λύσης, που θα περιλαμβάνει: α) προσδιορισμό στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και β) προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. «Aυτή ακριβώς η συνολική λύση θα επιτρέψει την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», τόνισε.

Συζητήσεις με τους δανειστές
Οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίστηκαν και χθες, ενώ το Euroworking Group συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα.

Σε ερώτηση, αν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ισχύουν, που έδειξαν ύφεση για το δ' τρίμηνο του 2016, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι προσωρινά, δεν επηρεάζουν τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σημείωσε ότι και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχουν αναθεωρηθεί. «Η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης γι' αυτούς τους δείκτες μένει σταθερή», δήλωσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν έκανε λόγο για ύφεση 0,4% το 2016. «Ακόμη και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνουμε τις προβλέψεις της Κομισιόν», είπε και συμπλήρωσε πως όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας υπερβαίνουν τις προβλέψεις.

«Δεν μας προβληματίζουν τα στοιχεία, αλλά τα παρακολουθούμε και δεν επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επιφυλάχθηκε να μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο είπε ότι η συμφωνία αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τη χαρακτήρισε ισορροπημένη και «αρκετά καλό μείγμα πολιτικών προστασίας και ανακούφισης επιχειρήσεων και εμπόρων που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα δάνεια».

Επαφή με Παγκόσμια Τράπεζα
Σε ερώτηση, πότε θα νομοθετηθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα, απάντησε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση, εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τα εργασιακά, είπε πως η κυβέρνηση θα σκεφτεί τις πρωτοβουλίες της σε περίπτωση που δεν γεφυρωθούν οι διαφορές με τους επικεφαλής των θεσμών.

Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε πως υπάρχει επαφή της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα, αναφορικά με ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ωστόσο είπε πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα ψηφίσει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και των αντιμέτρων, ενώ επανέλαβε πως η τακτική της ΝΔ, που ζητούσε άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επίτευξη συνολικής λύσης, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη και ανεύθυνη. «Σε διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη, βαδίζουμε προς μία συμφωνία σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο»
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στα 60ά της γενέθλια, σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Η διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας για τη νεολαία, η ασφάλεια, η άμυνα και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων πρέπει να είναι στο κέντρο των συζητήσεων για το μέλλον της ΕΕ. Ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

ΔΝΤ: «Υπάρχουν σοβαρές διαφορές»
Παρ' όλο που έχει υπάρξει πρόοδος, σε κάποια σημαντικά πεδία παραμένουν σοβαρές διαφορές σε επίσης κρίσιμους τομείς με το ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Ιδιαιτέρως φειδωλός στις δηλώσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολλή δουλεία να γίνει».

Μειώνεται η ανεργία, αλλά…
Στο 23,1% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Δεκέμβριο, αμετάβλητη σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1,1 εκατομμύριο άτομα τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 2.264 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο. Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2012, όταν η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 22,6%, ωστόσο παραμένει υπερδιπλάσιο της Ευρωζώνης.

Η ανεργία είχε ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ του 27,9% τον Σεπτέμβριο του 2013. Η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη, υποχώρησε στο 45,2% από 50,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Τα πρωτεία συνεχίζουν να κατέχουν η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 26,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα