«Δήλωσα το ακίνητο και το νοίκι»

Πόλεμος ανακοινώσεων για το κτήριο που ενοικιάζει ο Σ. Χάσικος στην Πολιτική Αεροπορία
Η Ελεγκτική Υπηρεσία απαντά στον Υπουργό Εσωτερικών κι εξηγεί γιατί διαβίβασε την υπόθεση στην Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου

Σε πόλεμο ανακοινώσεων εξελίχθηκε χθες το θέμα της ενοικίασης κτηρίου που ανήκει σε εταιρεία, στην οποία είναι μέτοχος ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. Σε δήλωσή του ο Υπουργός εξήγησε ότι η ενοικίαση του κτηρίου έγινε με συμβόλαιο το 2007, όταν ο ίδιος δεν ήταν Υπουργός και ότι αυτή

περιέχεται και στη δήλωση για τα περιουσιακά του στοιχεία, την οποία δημοσιοποίησε μετά την υπουργοποίησή του.

Το θέμα ξεκίνησε μετά που ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διαβίβασε στην Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία για την υπόθεση. Χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών σε δήλωσή του απάντησε στα δημοσιεύματα, όπως εξηγεί, για σύμβαση μίσθωσης ακινήτου, συμφέροντος του ιδίου, που ενδεχομένως, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, να έχει συναφθεί με το δημόσιο κατά τρόπο ασυμβίβαστο.

Η ενοικίαση και τα συμβόλαια
Στη δήλωσή του ο Υπουργός αναφέρει ότι το ενοικιαστήριο έγγραφο, στο οποίο γίνεται αναφορά, υπεγράφη από την εταιρεία, της οποίας είναι μέτοχος στις 5/6/2007, δηλαδή πριν από 10 περίπου χρόνια και έναν χρόνο πριν από την ψήφιση του Νόμου για το Ασυμβίβαστο, ημερομηνία κατά την οποία δεν ήταν Υπουργός. Προσθέτει πως με βάση τις πρόνοιες για ανανεώσεις που προέβλεπε το συμβόλαιο, αυτό ανανεώθηκε μέχρι τις 31/12/2015, ενώ στις 23/12/2015 οι ενοικιαστές ζήτησαν επιπλέον ανανέωση μέχρι τις 31/12/2016, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και προηγουμένως, μέχρι την προκήρυξη νέας δημόσιας προσφοράς.

Ο Υπουργός διευκρινίζει πως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί κανένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία, της οποίας είναι μέτοχος και όχι εκτελεστικός διευθυντής, που να αφορά την περίοδο μετά την 1/1/2017, τονίζοντας πως είναι γι’ αυτό που έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση ύπαρξης ασυμβίβαστου, δεν θα υπογράψει και ούτε βεβαίως θα προβεί σε «μασκαραλίκια» και διευθετήσεις που προνοούνται στη νομοθεσία, για αποξένωση των μετοχών του στη σύζυγο και τα παιδιά του, προκειμένου να διασφαλίσει το συμβόλαιο και την τυπική ύπαρξη μη ασυμβίβαστου.

«Ούτε το ήθος μου, ούτε ο χαρακτήρας μου θα μου επέτρεπαν να προβώ σε τέτοιες ενέργειες», αναφέρει ο Σωκράτης Χάσικος.

Είναι δημοσιευμένα
Ο κ. Χάσικος σημειώνει, επίσης, ότι ως Υπουργός Εσωτερικών και μέσα στο πλαίσιο του «περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμου» υπέβαλε στη Βουλή Δηλώσεις Περιουσιακών Στοιχείων, στις οποίες καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «S.O.E.C.», καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούσαν την εν λόγω εταιρεία. Τονίζει, επίσης, ότι η Δήλωση των Περιουσιακών του Στοιχείων είναι δημοσιευμένη.

Σημειώνει, ακόμη, ότι έχει προβεί στο παρελθόν σε πολλές δημόσιες δηλώσεις για το γεγονός ότι με βάση συμβόλαιο, το οποίο είχε υπογραφεί πριν από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, το κράτος ενοικιάζει γραφειακούς χώρους, ιδιοκτησίας της εταιρείας της οποίας είναι μέτοχος. «Σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται η ύπαρξη προθέσεως να κρατηθεί μυστικό το γεγονός αυτό. Αντιθέτως, αυτό έχει δημοσιοποιηθεί και γνωστοποιηθεί επανειλημμένως. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι δεν έχω διαπράξει καμιάς μορφής παρανομία ή παρατυπία», δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αιχμές κατά του Ελεγκτή
Προσθέτει πως λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι εν λόγω πληροφορίες ήταν δημόσια διαθέσιμες και προσβάσιμες σε όλες τις Αρχές και τους Θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, «είναι με λύπη που έχει πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ» ότι υπάρχει καταγγελία από τον Γενικό Ελεγκτή εις βάρος του και πάλι. «Ας σημειωθεί ότι αυτής της καταγγελίας προηγήθηκε άλλη σε σχέση με το ασυμβίβαστό μου ως Υπουργού Εσωτερικών και την εποπτεία που το Υπουργείο μου ασκεί στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το ΡΙΚ, το ΚΥΠΕ κτλ», προσθέτει.

Ο Σωκράτης Χάσικος αναφέρει ότι υπάρχει πόρισμα «το οποίο επιμελώς ο Γενικός Ελεγκτής δεν δημοσιοποίησε» και από το οποίο ξεκάθαρα προέκυπτε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε ασυμβίβαστο, προσθέτοντας πως μόλις αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην προηγούμενη του καταγγελία, προχώρησε τώρα σε νέα καταγγελία, για τη δήθεν ύπαρξη ασυμβίβαστου σε σχέση με το συμβόλαιο τού 2007, αλλά και για το ανύπαρκτο συμβόλαιο τού 2017.

«Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα», προσθέτει, «είναι ποια θα είναι η επόμενη καταγγελία εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών. Μήπως για τις εγκρίσεις που δίνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών για την παραμονή οικιακών βοηθών ή για την κατ’ εξαίρεση στεγαστική βοήθεια τού πρόσφυγα ή για τα €200 ή €500 που δίνονται σε άπορους και φτωχούς που εγκρίνει ο Υπουργός;», διερωτάται, αναφέροντας πως όλες αυτές οι καταγγελίες εξετάζονται ερήμην του Υπουργού, ο οποίος τα μαθαίνει από τις εφημερίδες.

Διαρροή
Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, η νέα καταγγελία, η οποία θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ασυμβιβάστου, διέρρευσε εντέχνως προς τα ΜΜΕ και χωρίς να του έχει ζητηθεί από κανένα να εκφράσει και τις δικές του θέσεις, μέσα στο πλαίσιο της αρχής της φυσικής δικαιοσύνης.

«Κρίνομαι, κατακρίνομαι και διασύρομαι αδίκως στα μάτια του πολίτη, εφόσον η πληροφόρηση που παρέχεται είναι μονόπλευρη», σημειώνει και καταλήγει, λέγοντας πως παραμένει στη διάθεση οποιασδήποτε Αρχής ή Θεσμού και ιδιαίτερα του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ασυμβιβάστου, για να προσκομίσει όλα τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις θέσεις του.

Η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Μετά τη δήλωση Χάσικου η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε, λέγοντας ότι με επιστολή της στις 20/2/2017, ενημερώθηκε ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ότι από τα στοιχεία που διαβίβασε στην Υπηρεσία, δεν εντοπίσθηκε η ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών σε σχέση με οποιαδήποτε νομοθεσία.

«Ενδεχόμενες τέτοιες καταστάσεις σύγκρουσης συμφέροντος στη σφαίρα της πολιτικής δεοντολογίας», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας, εφόσον δεν αφορούν ούτε και σχετίζονται με δημόσια δαπάνη και δεν επηρεάζουν δημόσια έσοδα. Καταλήξαμε, δε, με την εισήγηση προς τον κ. Περδίκη να απευθύνει τα ερωτήματά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το "πόρισμα", για το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί τον Γενικό Ελεγκτή ότι "δεν δημοσιοποίησε"».

Όσον αφορά το κτήριο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (το οποίο ενοικιάζει η εταιρεία του Σ. Χάσικου στο δημόσιο) συνεχίζει η ανακοίνωση, «η Υπηρεσία μας ενημέρωσε στις 21/2/2017 την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου ότι στο πλαίσιο διερεύνησης άλλης καταγγελίας που υποβλήθηκε από Βουλευτή σχετικά με κατ’ ισχυρισμό ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών ως προς το συμφέρον του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό», για τις διαπιστώσεις της.

«Τα μασκαραλίκια»
«Ο κ. Χάσικος κατέχει το 60% των μετοχών της εταιρείας S.O.E.C DEVELOPMENTS LIMITED. Το υπόλοιπο 40% κατέχει η σύζυγός του Έλλη. Ο κ. Χάσικος ήταν, επίσης, διευθυντής της εταιρείας αυτής και αποχώρησε στις 28 Φεβρουαρίου 2013, δηλαδή πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού. Κρίνουμε αυτό σημαντικό, γιατί με τις δηλώσεις του ο Υπουργός χαρακτήρισε "μασκαραλίκια" τυχόν διευθετήσεις που προνοούνται στη νομοθεσία, για αποξένωση των μετοχών του στη σύζυγο και τα παιδιά του, προκειμένου να διασφαλίσει το συμβόλαιο και την τυπική ύπαρξη μη ασυμβίβαστου», προστίθεται.

Στις 5 Ιουνίου 2007, αναφέρεται, «η εταιρεία S.O.E.C υπέγραψε με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας συμφωνία για ενοικίαση μέρους οκταώροφης οικοδομής που βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 27 στη Λευκωσία. Η αρχική διάρκεια ενοικίασης ήταν μέχρι τις 31/12/2009 με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 3 διετίες». Στις 21 Ιανουαρίου 2016, προστίθεται, «η εταιρεία S.O.E.C υπέγραψε με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας νέα συμφωνία για ενοικίαση κάπως μικρότερου μέρους της οκταώροφης οικοδομής. Η διάρκεια ενοικίασης ήταν μέχρι τις 31/12/2016».

«Τον Ιούνιο του 2016 δημοσιεύτηκε στον Τύπο αγγελία για πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση κτηρίου για τις ανάγκες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας», συνεχίζει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η εταιρεία S.O.E.C., αναφέρεται, «υπέβαλε δήλωση ενδιαφέροντος για το ίδιο κτήριο που σήμερα στεγάζεται το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στην Πινδάρου 27 στη Λευκωσία. Δήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλε ακόμη μία εταιρεία. Η ομάδα αξιολόγησης προέκρινε το κτήριο της εταιρείας S.O.E.C. Η νέα συμφωνία για την περίοδο από την 1/1/2017 μέχρι 31/12/2019 και δικαίωμα ανανέωσης για άλλες δύο διετίες εκκρεμεί», προστίθεται.

Ο νόμος δεν επιτρέπει υποβολή προσφοράς
Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία «το άρθρο 3 του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου, δεν επιτρέπει την υποβολή προσφοράς και/ή την ανάληψη από τον ίδιο τον αξιωματούχο ή από εταιρεία στην οποία συμμετέχει, είτε ως απλός μέτοχος είτε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με οποιαδήποτε ιδιότητα, οποιασδήποτε σύμβασης προμήθειας, έργων ή υπηρεσιών προς τον δημόσιο τομέα».

Αυτός, προστίθεται, «ήταν και ο λόγος που η Υπηρεσία μας θεώρησε υποχρέωσή της να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου, αφού η νομοθεσία προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση που οποιοσδήποτε παραλείψει να αποκαλύψει το ασυμβίβαστο ή προβεί σε ψευδείς ή αναληθείς δηλώσεις ενώπιον της Επιτροπής, η οποία είναι και αρμόδια να εξετάσει το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα