Αμετάβλητη η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...

...στην οικονομία της Ευρωζώνης
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει την τεράστια στήριξη που δίνει στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι βελτιώνεται η υγεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται πλησίον του στόχου της τράπεζας,

υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις των επικριτών της ΕΚΤ για να προχωρήσει σε αύξηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και να περιορίσει τις δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που καταβάλλει τον μήνα για την αγορά κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων.

Οι πολιτικές της ΕΚΤ, που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και ως εκ τούτου τον πληθωρισμό, δεν χρειάζονται πλέον, υποστηρίζουν οι διαφωνούντες με την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα, και θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς, αν δεν αναθεωρηθούν.

Ωστόσο, οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ εκτιμούν ότι το άλμα των τιμών στην Ευρωζώνη, που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελεί μια προσωρινή επίδραση από την αύξηση των τιμών ενέργειας. «Δεν πρέπει να αντιδρούμε σε μεμονωμένα στοιχεία και στη βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού», τόνισε τον Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η στήριξη (της οικονομίας) από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι αναγκαία», υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας τον αδύναμο δομικό πληθωρισμό -από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας- το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συμφώνησε να «κοιτάξει μέσα από τη μεταβλητότητα των βραχυπρόθεσμων στοιχείων», όταν αποφασίζουν την πολιτική, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίας του ΔΣ της ΕΚΤ τον περασμένο Ιανουάριο.

«Υποτονικές οι πληθωριστικές πιέσεις»
Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, δήλωσε παράλληλα χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. Μιλώντας μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, σημείωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τόνισε ότι είναι ακόμα αναγκαία μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ώστε να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να στηρίξουν τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% τον Φεβρουάριο του 2017, από 1,8% τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα αρκετά μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόσθεσε πως θα συνεχιστούν οι αγορές με τον μηνιαίο ρυθμό των €80 δισ. μέχρι το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα με ρυθμό €60 δισ.

Επεσήμανε πως εάν οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινωθούν, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού όσον αφορά το μέγεθος ή τη διάρκεια. Ανέφερε πως τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα