Στο ΣΑ το μπαλάκι των εξελίξεων μετά την έκθεση του ΓΓ

Μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα πρακτικά του, όταν αυτό θα συζητήσει την έκθεση του Γ.Γ - μάλλον τον Δεκέμβριο - θα επιχειρήσει η Λευκωσία να περάσει θέσεις της που δεν εντάχθηκαν στο κείμενο, το οποίο κυκλοφόρησε χθες επίσημα.

Και αυτό γιατί περιέχει μεν θετικά στοιχεία αλλά και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν λήφθηκε υπόψη το υπόμνημα του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο, αποκάλυψε το Σίγμα.
Κυριότερο αυτών η κατά τον κ. Γκουτέρες, ίσης ευθύνης, έλλειψη πολιτικής βούλησης στο Κραν Μοντανά, όπου χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία.

"Είμαι πεπεισμένος ότι οι προοπτικές

να προωθηθεί επιτέλους αυτή η διαδικασία πέραν από την τελική γραμμή θα παραμείνουν άπιαστος στόχος χωρίς την ισχυρότερη πολιτική βούληση, το θάρρος και την αποφασιστικότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την ετοιμότητα όλων των μερών να αναλάβουν μελετημένους κινδύνους στο τελευταίο και δυσκολότερο μίλι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουντέρες.

Αρνητικά διάκειται μέρος της πολιτικής ηγεσίας στο γεγονός ότι ο ΓΓ κλειδώνει την ανάγκη κατάληξης σε στρατηγική συμφωνία. Που ως γνωστό ερμηνεύεται από κάποιους ως ενδιάμεση λύση

"Πιστεύω ακράδαντα ότι για να επιτύχει μια διαδικασία τόσο περίπλοκη και πολιτικά ευαίσθητη, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση πακετοποίησης για συγκεκριμένα βασικά ζητήματα.Στο μέλλον, θα πρέπει να αναζητηθεί συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο για τα βασικά εκκρεμή ζητήματα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τη συνολική διευθέτηση», συμπληρώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Συζήτηση προκαλεί και η παράγραφος 27, όπου με το λεκτικό του ο ΓΓ σφραγίζει, δια της πλαγίας, τις προτάσεις Αναστασιάδη, υποχωρήσεις κατά κάποιους, στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Οι δύο πλευρές ουσιαστικά (essentially) έλυσαν το κομβικό ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής.Στην ακριβοδίκαιη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων, οι διαφορές αφορούν σε λεπτομέρειες και όχι σε αρχές.Στο περιουσιακό συμφώνησαν στην αρχή για δύο διαφορετικά καθεστώτα και παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, αναφέρει επίσης.

Για πρώτη φορά πάντως καταγράφεται σε έκθεση του Γ.Γ η θέση πως οι Συνθήκες Εγγυήσεων και το επεμβατικό δικαίωμα δεν είναι βιώσιμα.

Ενώ, ως έμμεση απάντηση στις μονομερείς ενέργειες του καθεστώτος, αναγνωρίζεται η ανάγκη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που περιβάλει αυτή την ώρα τη διαδικασία, να υιοθετηθούν κοινά αποδεκτά ΜΟΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα