Καταλονία: Πρόθεση για ανεξαρτησία, πρώτα όμως διάλογος

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πρότεινε σήμερα, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας, να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος, χωρίς ωστόσο να καθορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

"Η καταλανική κυβέρνηση και εγώ προτείνουμε να αναστείλει το κοινοβούλιο τις συνέπειες μιας ανακήρυξης της ανεξαρτησίας ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες έναν διάλογο", είπε, χωρίς επί της ουσίας να κηρύξει ανεξαρτησία.

Αν και η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν μια ενέργεια που θα έκλεινε την

πόρτα σε οποιαδήποτε λύση μέσω διαπραγμάτευσης, οι προτάσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι οδηγούν την Ισπανία σε άγνωστα νερά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα ήταν παράνομη και έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα "για να αποκαταστήσει τον νόμο και τη δημοκρατία" αν το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας προχωρήσει μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μη αποδεκτή η έμμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας Καταλονίας

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα μπορούσε να επιλέξει την αποκαλούμενη "πυρηνική επιλογή", δηλαδή να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο –μια ενέργεια άνευ προηγουμένου– και να προκηρύξει νέες εκλογές στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη δικαιοσύνη να κρίνει αντισυνταγματική την ανεξαρτησία.

Παρά τις εκκλήσεις για διάλογο με τη Μαδρίτη, οι δηλώσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι καθιστούν ακόμη δυσκολότερη μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ραχόι έχει δηλώσει ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Καταλανούς ηγέτες αν δεν εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για ανεξαρτησία.
Ο Πουτζντεμόν στην ομιλία του τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αποκλιμακωθεί η ένταση και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν είναι εσωτερική "αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση".

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί διεθνής μεσολάβηση μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, κάτι που είχε απορρίψει κατηγορηματικά λίγο νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή στις πρόσφατες προσπάθειες της Καταλονίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της ενώ αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Οκτωβρίου όταν, όπως είπε, "η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες που επιθυμούσαν να ψηφίσουν και έγιναν άνευ προηγουμένου περιστατικά και επιθέσεις". Χαρακτήρισε ωστόσο επιτυχημένο το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, χωρίς να φοβηθούν. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι πολλοί άλλοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν είτε επειδή είχαν κλείσει ορισμένα τμήματα είτε "για πρακτικούς λόγους" επειδή είχε καταστραφεί το εκλογικό υλικό.

"Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη", τόνισε, καλώντας τους Καταλανούς να υπερασπιστούν το διάλογο γιατί, όπως τόνισε, "είμαστε πάντα πρόθυμοι να μιλήσουμε".

Δείτε εδώ: Καταλονία:Αναβρασμός- Ανεξαρτησία ή όχι;Η επίσημη ανακοίνωση

Έκκληση Τουσκ προς Πουτζδεμόν να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Έκκληση Ντόναλντ Τουσκ προς τον Πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Καρλος Πιουτζεμόντ, να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, απηύθυνε αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, σε προσωπική του ανάρτηση στο tweeter την οποία απευθύνει στον λογαριασμό του Πιουτζεμόντ αναφέρει: "κάνω έκκληση στον Πιουτζεμόν να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα καταστήσει το διάλογο αδύνατο. Ας κοιτάμε πάντα αυτά που μας ενώνουν. Ενωμένοι στη διαφορετικότητα".

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, Μαρίνα Αντρέεβα, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα και πληροφορίες πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τηλεφώνησε στον Κάρλος Πιουτζεμόντ, χαρακτηρίζοντας σχετικές αναρτήσεις ως "fake news" (ψευδείς ειδήσεις).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα