Τα πέντε ΜΟΕ και η έκκληση των Αναστασιάδη-Ακιντζί

Πέντε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμφωνήθηκαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, Πρόεδρου Αναστασιάδη και Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί.

Οι ηγέτες απηύθυναν εξάλλου έκκληση σε κοινή τους δήλωση για το θέμα των αγνοουμένων το οποιό όπως υποστηρίζουν πρέπει να κλείσει για να ελαφρυνθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων.

TA 5 Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης:

Διάνοιξη οδοφραγμάτων αρχίζοντας από τη Λεύκα και τη Δερύνεια.Ένωση συστημάτων ηλεκτρισμού των δύο πλευρώνΕνοποίηση της κινητής τηλεφωνίαςΤερματισμός παρεμβολών στις ραδιοφωνικές
συχνότητεςΣυμφωνία για κατάρτιση επιτροπής ισότητας των δύο φύλων

Παράλληλα, αντάλλαξαν τα ονόματα των μελών που θα απαρτίζουν την τεχνική επιτροπή πολιτισμού που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά.

Καθορίστηκαν επίσης και οι ημερομηνίες συνάντησης των δύο ηγέτων που είναι 17η και 29η Ιουνίου καθώς και η 10η και 27η Ιουλίου. Οι διαπραγματευτές ενημέρωσαν για την πορεία των συναντήσεων τους και έλαβαν το πράσινο φως και κατευθυντήριες γραμμές από τους δύο ηγέτες για να συνεχίσουν το έργο τους.

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ των ηγετών ήταν η δεύτερη, η οποία γίνεται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε μήνυμα του στο Twitter μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο κ. Έιντε επισημαίνει ότι έγινε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι ενθαρρυντικές.

Very encouraged by today's leaders' meeting in #Cyprus. Good progress on substance and CBMs. pic.twitter.com/ZuwUrKHQy1

— Espen Barth Eide (@EspenBarthEide) May 28, 2015

Αναστασιάδης: Στόχος, μια λύση που να συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Δημιουργική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθειας τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για επίτευξη λύσης, το συντομότερο δυνατόν, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Έιντε: «Οι 2 ηγέτες έκαναν τα επόμενα βήματα για μια ενωμένη Κύπρο»

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, δήλωσε ότι η εργασία για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων θα αρχίσει χωρίς καθυστέρηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα οι δύο ηγέτες «έκαναν τα επόμενα βήματα προς εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο».

«Ο εποικοδομητικός τους διάλογος, συμπεριέλαβε μια σειρά από βασικά ζητήματα που εισέρχονται στον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες, συνέχισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ «υπογράμμισαν και πάλι την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης». Πιστεύουν, είπε, «ότι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στο νησί».

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε και στους δύο διαπραγματευτές, λέγοντας ότι συναντήθηκαν πέντε φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι εργάστηκαν ακούραστα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό «το που βρίσκονται οι δύο πλευρές τώρα».

Υπήρξε, σημείωσε, πρόοδος σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση οι δύο διαπραγματευτές παρουσίασαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους μέχρι στιγμής στους δύο ηγέτες οι οποίοι «τους καθοδήγησαν περαιτέρω και τους ζήτησαν να συνεχίσουν την κοινή τους εργασία».

Οι δύο ηγέτες, ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε συμφώνησαν να διερευνήσουν μια σειρά από άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε εδώ όλα όσα διημείφθησαν κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών

Keywords
Τυχαία Θέματα