Στο ΕΔΑΔ η Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων

Την στιγμή που οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη τρέχουν, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα της αποτελεσματικότητας ή όχι της Επιτροπής Αποζημιώσεων των κατεχομένων.

Η υπόθεση βρισκόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από προσφυγές Ε/κ ως προς την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ερωτηθείς αν υπάρχει κατάληξη επί του θέματος, σημείωσε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, καθώς φαίνεται ότι

είχε ζητήσει χρόνο για να το πράξει αυτό. Έπειτα η αιτήτρια και η Τουρκία θα απαντήσουν και το δικαστήριο θα λάβει απόφαση για το αν θα γίνει ακρόαση ή αν θα σταλεί κλιμάκιο στην Κύπρο για να διερευνήσει την απόφαση. Η διαδικασία θα πάρει χρόνο.

Ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά μετά την περίπτωση του κ. Δημόπουλου του 2010, που το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής η οποία έχει μια ιστορία δέκα ετών κι έχει διαχειριστεί περίπου 700 υποθέσεις.

Όπως είπε, η Επιτροπή των κατεχομένων είναι μια επιτροπή της Τουρκίας για την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δεχτεί ότι μπορεί να προβεί σε επαρκείς θεραπείες, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε, είναι η αποτελεσματικότητά της.

«Σίγουρα η τ/κ πλευρά θα θεωρήσει ότι οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ως σήμερα, είναι το μέτρο πάνω στο οποίο θα επιδικάζονται οι αποζημιώσεις αν υπάρξει λύση, όπως δεδομένες θα είναι οι αποζημιώσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει στις ελεύθερες περιοχές», πρόσθεσε.

Ένα από τα θέματα που δεν έχει συζητηθεί είναι τα μέτρο της αποζημίωσης, δηλαδή σε ποια τιμή θα αποζημιωθούν τα άτομα που θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους και να αποξενώσουν την περιουσία τους. Είναι ένα τεράστιο ερώτημα αυτό, διότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν επιθυμεί να επιστρέψει», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα