Στο εμπόριο προϊόντα μη ελεγχόμενα από το κράτος

Τo ζήτημα μη ελέγχου αριθμού προϊόντων από τις κρατικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των καταναλωτών, συζητήθηκε σήμερα εκτενώς κατά τη συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε σήμερα, ενώ σε δεκαπέντε μέρες αναμένεται να κατατεθούν στην Επιτροπή στοιχεία για τον αν γίνονται οι σωστοί έλεγχοι και αν γίνεται ο σωστός αριθμός ελέγχων.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι “το μεγάλο κεφάλαιο είναι το τι προσφέρουμε σήμερα στον Κύπριο καταναλωτή,

αν ελέγχεται από θέμα υγιεινής και ανταγωνισμού και αν η πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το προϊόν είναι σωστή, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει, αν κάτι είναι βλαβερό και τι δεν είναι”.

Όπως ανέφερε, τα μέλη της Επιτροπής είδαν τις Κτηνιατρικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, το Κρατικό Χημείο και έκαναν μια γενικότερη ανάλυση, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και αν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, δηλαδή αν γίνονται οι σωστοί έλεγχοι, αν γίνεται ο σωστός αριθμός ελέγχων και αν το αποτέλεσμα για τον καταναλωτή είναι αυτό που πρέπει να είναι.

Είπε ακόμα ότι “συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είμαστε σε καλό επίπεδο”, για να προσθέσει, ωστόσο, πως δεν παύει να υπάρχουν και εκμεταλλευτές του καταναλωτή εμπορευόμενοι, οι οποίοι δεν προσέχουν τα προϊόντα τους και φτάνει προϊόν μη ικανοποιητικό στον καταναλωτή.

“Υπάρχει”, είπε, “μια γενικότερη βούληση από όλες τις πλευρές της Βουλής να μείνουμε σε αυτό το θέμα και να το αναλύσουμε σοβαρά, να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε, για να στηρίξουμε τον καταναλωτή”.

ΑΚΕΛ: Καταγγελίες για μη σωστους ελεγχους

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, έκανε λόγο για σοβαρές καταγγελίες που δέχθηκαν τα μέλη της Επιτροπής από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Χοιροτρόφων, ο οποίος όπως είπε, τους ανέφερε ότι δεν γίνονται οι σωστοί έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και ότι ο καταναλωτής αντί να τρώει φρέσκο πραγματικά κυπριακό προϊόν, τρώει κατεψυγμένο, το οποίο έχει αλλοιωθεί και έχει ξεπαγώσει στα ψυγεία κάποιου έμπορα. Είπε ότι σε 15 μέρες θα έχουν στοιχεία και θα γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι καταναλωτές ποιος προσπαθεί να τους ξεγελάσει.

“Συζητήσαμε την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών για άσκηση ελέγχου σε αριθμό προϊόντων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Φάνηκε μέσα από τη συνεδρία ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός των υπηρεσιών αυτών και μέσα από αυτόν φαίνονται τα διάφορα προβλήματα τα οποία προκύπτουν. Δεν θέλουμε να μηδενίσουμε το έργο, το οποίο κάνουν οι υπηρεσίες αυτές, γιατί τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι. Αυτό που ζητήσαμε ως Επιτροπή Εμπορίου είναι οι έλεγχοι να αυξηθούν περαιτέρω”, είπε.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα