Στο χείλος της κατάρρευσης η κυβέρνηση της Φινλανδίας

Την πόρτα στο ευρωσκεπτικιστικό "Κόμμα των Φινλανδών"κλείνουν οι κυβερνητικοί του, κεντρώοι και συντηρητικοί, εταίροι μετά την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος του σκληροπυρηνικού ακροδεξιού Γιούσι Χάλα-άχο, πριν από δυο μόλις ημέρες.

Ο Γιούσι Χάλα-άχο είναι ευρωβουλευτής, αλλά επιθυμεί την έξοδο της Φινλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γιούχα Σίπιλα, νωρίς το απόγευμα ανακοίνωσε, ότι μετά από συνομιλίες και με τον Πέττερι Όρπο, ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Συνεργασίας, δεν υπάρχει κοινό έδαφος συνεργασίας με το κόμμα των Φινλανδών, φέρνοντας

την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης.

Προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, με την εκδίωξη στην ουσία του δεύτερου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, οι δυο εναπομείνασες κυβερνητικές δυνάμεις επιδίδονται σε ένα μπαράζ συναντήσεων με λοιπά μικρότερα κόμματα στη Βουλή, ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία τους.

Σύμφωνα με τους εκεί αναλυτές, πάντως, πιθανότερο σενάριο είναι η αντικατάσταση του αριθμού των κυβερνητικών εδρών που κατέχει το εθνικιστικό κόμμα με αυτές των Χριστιανοδημοκρατών και του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματός.

Ο Σίπιλα είπε ότι επίσημες ανακοινώσεις για το μέλλον της Φινλανδικής κυβέρνησης θα πρέπει να αναμένονται εντός της ημέρας, αν και μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2015, όταν ο τότε ηγέτης του κόμματος των Φνιλανδών, Τίμο Σόινι, είχε επιδείξει ένα ηπιότερο προφίλ σε ότι αφορά ευρωπαϊκά και μεταναστευτικά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα