Χαβαντίς: Επιστολή Ακιντζί σε Γ.Γ. ΟΗΕ πριν το δείπνο στη ΝΥ

Με τον τίτλο «Η επιστολή έλυσε τον κόμπο», η εφημερίδα Χαβαντίς αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της σε επιστολή που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ για τους κινδύνους και τα ρίσκα που περιμένουν την Κύπρο σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, θέλοντας «να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία».

Η επιστολή στάληκε πριν το δείπνο εργασίας στη Νέα

Υόρκη με τον Αντόνιο Γκουτέρες, αρχές Ιουνίου, όπου ο κ. Ακιντζί φέρεται να αναφέρθηκε και προφορικά στα όσα περιέλαβε στην επιστολή του. Σύμφωνα πάντα με την Χαβαντίς, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται στις «ανησυχίες και τις προτάσεις του», μετά το μη αποτέλεσμα από τα δύο Μοντ Πελεράν και την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης. Φέρεται δε να επιμένει σε συζήτηση, χωρίς προϋποθέσεις, όλων των θεμάτων αλληλένδετα και να εκφράζει την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς για έναν συμβιβασμό στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, που δεν θα αποτελεί απειλή για την ε/κ πλευρά και θα κάνει τους Τ/κ να αισθάνονται ασφαλείς. Η επιστολή, αναφέρει το δημοσίευμα, επηρέασε την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στα ΗΕ για το περιεχόμενο της επιστολής Ακιντζί προς Γκουτέρες και αναφέρεται σε σημεία της. Σύμφωνα με την Χαβαντίς, ο Τ/κ ηγέτης στην επιστολή του υποστηρίζει ότι με την πίεση για άνευ σημασίας προϋποθέσεις, η ε/κ πλευρά δεν βοηθά τη διαδικασία, η επιμονή σε «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις» εκμηδενίζει τις πρωτοβουλίες της τ/κ πλευράς στο θέμα αυτό, οι προϋποθέσεις επηρεάζουν αρνητικά και τις άλλες συγκλίσεις κι οι τελευταίες προϋποθέσεις (της ε/κ πλευράς) είναι αντίθετες με το περιεχόμενο του πιο σημαντικού εγγράφου των ΗΕ των τελευταίων εποχών, της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Προσθέτει, επίσης, ο κ. Ακιντζί, ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο τρόπος συζήτησης στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος είναι συμφωνημένος και αποδεκτός, η επίτευξη λύσης μπορεί να γίνει με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων παράλληλα και αλληλένδετα και πως η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη «για πρωτοβουλίες στο θέμα της ασφάλειας, που δεν θα δημιουργούν κίνδυνο για την ε/κ πλευρά».

Ο Τ/κ ηγέτης υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά δεν συνδράμει στη δημιουργία εποικοδομητικής ατμόσφαιρας, αλλά ακριβώς το αντίθετο, δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία με «άδικες και άνευ σημασίας προϋποθέσεις, χάνοντας χρόνο». Με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι εφικτό να σημειωθούν οι επιθυμητές νέες προσεγγίσεις και πρόοδος, προστίθεται.

Αναφέρει ακόμη ότι, παρά την έντονη προσπάθεια της τ/κ πλευράς από τη Διάσκεψη της Γενεύης μέχρι σήμερα για να υπάρξουν νέες προσεγγίσεις και πρόοδος, δυστυχώς δεν υπήρξε η αμοιβαία ανταπόκριση από την ε/κ πλευρά και δεν μπόρεσε να επιτευχθεί πρόοδος.

Σύμφωνα με την Χαβαντίς, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε στην επιστολή του προς τον ΓΓ ότι στο σημείο που βρισκόταν η διαδικασία δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις που έθετε η ε/κ πλευρά.

Εξάλλου, ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Μετέ Τουμερκάν, αναφέρεται σήμερα στο δείπνο εργασίας των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουνίου και γράφει ότι εκεί ο Ακιντζί προειδοποίησε τον Γκουτέρες ότι η αναφορά του στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων σε ορισμένη σειρά μπορεί να δημιουργούσε την εντύπωση προτεραιότητας, όπως γράφτηκαν, και η τ/κ πλευρά δεν αποδεχόταν «τη σειρά κατά προτεραιότητα». Τότε, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να απάντησε στον Τ/κ ηγέτη «αυτή η πρόταση έχει γραφτεί όπως ακριβώς την έχετε καταλάβει. Δεν γράφτηκε για να καθορίσει καμία προτεραιότητα, ή τη σειρά. Δεν πρέπει να εξάγεται αυτό το συμπέρασμα». Αυτό, προσθέτει ο Τουμερκάν, είναι κάτι που συμφώνησαν όλοι στην τριμερή – όπως γράφει – υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση στη δήλωση του ΓΓ δεν αποτελούσε καθορισμό προτεραιότητας, ή σειράς, στη συζήτηση των κεφαλαίων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα