Στο 5% το Δημόσιο Επιτόκιο Υπερημερίας

Στο 5% καθορίστηκε το Ενιαίο Δημόσιο Επιτόκιο Υπερημερίας για το 2024, με βάση Διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 4 των περί Ενιαίου Δημοσίου Επιτοκίου Υπερημερίας Νόμων του 2006 και 2012.

Με βάση την εκτιθέμενη στο εδάφιο (2) του άρθρου 4 του Νόμου μέθοδο, το ύψος του δημόσιου επιτοκίου υπερημερίας καθορίζεται στο 5,00% από 2,25% που ήταν για το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον νόμο, δημόσιος τόκος υπερημερίας σημαίνει τον τόκο που προβλέπεται

ευθέως εκ του νόμου ως πληρωτέος ή καταβλητέος από ή προς το Δημόσιο συνεπεία παράλειψης ή καθυστέρησης στην εξόφληση οποιασδήποτε ληξιπρόθεσμης οφειλής ή χρέους οφειλόμενου από ή προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση ή πρόστιμο που προβλέπεται από νόμο να καταβάλλεται σε ορισμένες περιπτώσεις επιπρόσθετα και ανεξάρτητα από την καταβολή τόκου υπερημερίας, τον τόκο που προβλέπεται ως καταβλητέος δυνάμει της παραγράφου (ιδ) του άρθρου 10 του περί Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως Νόμου και τον τόκο που προβλέπεται ως καταβλητέος δυνάμει του άρθρου 6 του περί της Καταπολέμησης των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα