Η ρωσική κρατική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών προστέθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ

Στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε το Συμβούλιο της ΕΕ την ρωσική κρατική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών PJSC Alrosa και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Pavel Alekseevich Marinychev, για το ρόλο τους στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η PJSC Alrosa είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, ανήκει στο ρωσικό κράτος και ευθύνεται για πάνω από το 90% της συνολικής ρωσικής

παραγωγής διαμαντιών, καθώς εξειδικεύεται σε όλα τα στάδια, από την εξόρυξη μέχρι την πώληση. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου αποτελεί σημαντικό μέρος ενός οικονομικού τομέα που παρέχει σημαντικά έσοδα στην Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι προσθήκες αυτές συμπληρώνουν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της 12ης δέσμης οικονομικών και ατομικών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το πακέτο εγκρίθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών αποτελεί μέρος της προσπάθειας της G7 για διεθνή και συντονισμένη απαγόρευση του εμπορίου ρωσικών διαμαντιών.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ισχύουν πλέον για σχεδόν 1950 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τα πρόσωπα που έχουν οριστεί υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται σε πολίτες και εταιρείες της ΕΕ να τους διαθέσουν κεφάλαια. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα