Σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας ζητά εκπρόσωπος της ΕΕ

Κλειδί για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Κέρατος της Αφρικής χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας, σχολιάζοντας πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού της Αιθιοπίας και του «προέδρου» της μη αναγνωρισμένης Σομαλιλάνδης, η οποία για τη διεθνή κοινότητα αποτελεί μέρος της Σομαλίας.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, την οποία υπογράφει η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, υπενθυμίζεται πως την 1η Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ

και ο «πρόεδρος» της Σομαλιλάνδης, Μούσε Μπίχι Άμπντι, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να υπενθυμίσει τη σημασία του σεβασμού της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σομαλίας σύμφωνα με το σύνταγμά της, τους καταστατικούς χάρτες της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στη δήλωση της κ. Μασράλι.

«Αυτό αποτελεί κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Κέρατος της Αφρικής» προστίθεται.

Η Σομαλία έχει καταδικάσει τη συμφωνία, τονίζοντας πως δεν έχει νομική βάση. Σύμφωνα με το Reuters, η Αιθιοπία αποκτά πρόσβαση σε λιμάνι της Σομαλιλάνδης, ενώ σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με δήλωση του ηγέτη της περιοχής, η Αιθιοπία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα την αναγνωρίσει επίσημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα