Στις 5/1 η επιβολή ποινής στην Τρ. Κύπρου και στον Ηλιάδη

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 5 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, την ποινή που θα επιβάλει στην Τράπεζα Κύπρου και στον Ανδρέα Ηλιάδη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι σε μια εκ των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν και που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς μέσω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας,

στην ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας στις 19/6/2012.

Το Κακουργιοδικείο, με την απόφασή του, ημερομηνίας 14 /12/2017, έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους σε άλλες τέσσερις κατηγορίες.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, οι δικηγόροι των καταδικασθέντων προέβησαν στις αγορεύσεις τους για μετριασμό της ποινής, που θα τους επιβληθεί από το δικαστήριο στις 5 Ιανουαρίου.

Ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου, Πόλυς Πολυβίου, στην αγόρευσή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ουδεμία ποινική καταδίκη ή προηγούμενο και πως η ποινική ευθύνη της Τράπεζας δεν είναι άμεση αλλά εξ αποδόσεως (by attribution). Το παράπτωμα της κατηγορίας στην οποία βρέθηκε ένοχη η Τράπεζα, διεπράχθη από τον κ. Ηλιάδη και αποδόθηκε στην τράπεζα, σημείωσε.

Είπε ότι η τράπεζα έχει αθωωθεί σε όλες τις άλλες κατηγορίες, πιο σοβαρές, ύστερα από μακρά δικαστική διαδικασία και το υπό κρίση αδίκημα διαπράχθηκε πριν από σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε συνομωσία για αποκόμιση κέρδους ή για παραπλάνηση του κοινού, αλλά απλώς μια άστοχη δήλωση ή αναφορά από τον κ. Ηλιάδη. Το παράπτωμα ήταν προσωπικό και όχι συλλογικό, πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε ως αποτέλεσμα του διαπιστωθέντος παραπτώματος αποκόμισε είτε η τράπεζα είτε ο κ. Ηλιάδης κέρδος, ούτε και υπάρχει μαρτυρία ότι υπήρξε οποιοσδήποτε επηρεασμός των μετοχών ή οποιωνδήποτε άλλων οικονομικών μέσων ως αποτέλεσμα του παραπτώματος του κ. Ηλιάδη.

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι η τράπεζα έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των γεγονότων του Μαρτίου του 2013 και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον μηδενισμό παλαιών μετοχών, στο εξουθενωτικό κούρεμα καταθέσεων και στην ανάληψη υποχρεώσεων Λαϊκής και κράτους για ELA.

Πρόκειται σήμερα για νέα τράπεζα, είπε, τη μόνη μεγάλη τράπεζα της Κύπρου, πλήγμα της οποίας συνιστά πλήγμα της οικονομίας, προσθέτοντας ότι πρόστιμο επί της τράπεζας σήμερα συνιστά οικονομική επιβάρυνση των κουρεμένων καταθετών και των νέων μετόχων και όχι επί του Διοικητικού Συμβουλίου ή οποιουδήποτε άλλου, που ήταν εμπλεκόμενο μέρος κατά τη διάπραξη του παραπτώματος.

Είπε, επίσης, ότι η τράπεζα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένης εγγραφής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, εκφράζοντας τη θέση ότι οποιαδήποτε ποινή θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε αυτές τις προσπάθειες. Ήδη, συνέχισε, έχει επιβληθεί πρόστιμο για τα ίδια γεγονότα επί της τράπεζας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψους €70.000, το οποίο δεν έχει μεταβληθεί διότι εκκρεμεί προσφυγή.

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι υπάρχουν δύο νόμοι, ο νόμος του 2005 και ο νόμος του 2016. Ο δεύτερος νόμος έχει ακυρώσει τον πρώτο. Για την επιβολή του προστίμου - και μόνο - το Δικαστήριο χρησιμοποιεί τον νόμο του 2005, που είναι ευνοϊκότερος και προβλέπει μέγιστη ποινή το ποσό των €100,000, ανέφερε στην αγόρευση.

Ο κ. Πολυβίου εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι θα πρέπει, υπό τις περιστάσεις, να επιβληθεί συμβολικό μόνο πρόστιμο, σημειώνοντας ότι ουδείς σκοπός εξυπηρετείται με επιβολή οποιουδήποτε άλλου προστίμου, πέραν του συμβολικού.

Ο δικηγόρος του κ. Ηλιάδη, Ευστάθιος Ευσταθίου, είπε ότι ο πελάτης του έδωσε μια άστοχη απάντηση σε ένα ερώτημα που τέθηκε στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα, λόγω του αλαλούμ και του θορύβου που υπήρχε σε αυτή, και αντί να πει ότι το έλλειμμα ήταν μεταξύ €150 – 350 εκ., είπε ότι ήταν €200 εκ. Αυτά τα στοιχεία είχε τότε ενώπιόν του, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου.

Η θέση της υπεράσπισης του κ. Ηλιάδη σε σχέση με τους λόγους για μετριασμό της ποινής του, είναι ότι δεν είχε καθόλου προσχεδιάσει να παραπλανήσει τον οποιονδήποτε, αντίθετα, φρόντισε ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τις 19/6/2012 να το αναφέρει στη Συνέλευση.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τότε η μελέτη των πραγματικών κεφαλαιουχικών αναγκών της τράπεζας, διότι αναμένονταν διάφορες απαντήσεις τόσο από την Κεντρική Τράπεζα όσο και από αλλού, ενώ αναμένετο επίσης να συνέλθει η ευρύτατη επιτροπή της τράπεζας με την ονομασία Maxi για την αποτίμηση του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας. Όλα τα πιο πάνω συμπληρώθηκαν στις 26/6/2012 και δεν ήταν γνωστά στις 19/6/2012, όπως είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε, ούτε αποκόμισε κανένα όφελος και καμία απολύτως απολαβή οποιουδήποτε συμφέροντος είτε ο ίδιος είτε η Τράπεζα Κύπρου είτε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο. Επανάλαβε ότι επρόκειτο για μια άστοχη απάντηση που έδωσε στη Γενική Συνέλευση.

Είπε, επίσης, ότι ο πελάτης του ανελίχθηκε σε όλα τα στάδια της ιεραρχίας της τράπεζας, όντας ένα παιδί φτωχού οικοδόμου από τον Άγιο Επίκτητο, και ό,τι πέτυχε στον βίο του το πέτυχε με την εντιμότητα, το ανώτερο του ήθος και την αξιοσύνη του και τον ανεπίληπτο χαρακτήρα του.

Στους άλλους μετριαστικούς παράγοντες, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στην ηλικία του κ. Ηλιάδη, ο οποίος είναι σήμερα 63 χρόνων και στη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά την περίοδο 1973 -1975. Είπε, επίσης, ότι έλαβε μέρος στον πόλεμο κατά της τουρκικής εισβολής και συγκεκριμένα σε τρεις μάχες με την 33η Μοίρα Καταδρομών, σημειώνοντας ότι από τους 225 στρατιώτες που αποτελείτο η Μοίρα, οι 75 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών. Είπε ότι ανέφερε αυτό το στοιχείο για να δείξει ότι ο κ. Ηλιάδης υπεράσπισε την πατρίδα του όταν χρειάστηκε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις σπουδές του στο εξωτερικό, όπου σπούδαζε ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν. Μετά τις σπουδές του εργοδοτήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το 1980, όπου από την κατώτατη κλίμακα ανελίχθηκε μέχρι το ανώτατο αξίωμα λόγω του ήθους, του χαρακτήρα, της εντιμότητας και της προσήλωσής του στους νόμους, είπε. Ανέφερε ότι είναι λευκού ποινικού μητρώου και δεν έχει καμία καταδίκη ούτε και έστω για κάποιο τροχαίο αδίκημα.

Αναφερόμενος στο άρθρο 29 του Ποινικού Κώδικα, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι το δικαστήριο μπορεί να μην επιβάλει ποινή φυλάκισης, παρά μόνο ποινή προστίμου. Θα είναι τελείως άδικο, πρόσθεσε, να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης για μια άστοχη δήλωση, παρά μόνο επιβολή ποινής προστίμου. Κάλεσε, επίσης, το δικαστήριο, σε περίπτωση που κρίνει σκόπιμο να επιβάλει ποινή φυλάκισης, αυτή να είναι με αναστολή.

Η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή γι’ αυτό το αδίκημα είναι μέχρι 5 χρόνια φυλάκισης ή μέχρι €350,000 πρόστιμο.
Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον Ανδρέα Ηλιάδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα