Στις 18:30 η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 18:30 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της νέας εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Στη διάρκεια της συνάντησης πιθανόν να καθοριστεί ο χώρος στο εξωτερικό, στον οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 7-11 Νοεμβρίου η συνάντηση για το εδαφικό, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησης της Δευτέρας.

Στην προηγούμενη

συνάντηση συζητήθηκαν βασικές ελευθερίες και δικαιώματα και η εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα. Ερωτηθείς αν στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ιθαγένειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αυτά τα θέματα.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν άλλη μία προγραμματισμένη συνάντηση τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται, να καθορισθούν άλλες δύο συναντήσεις, την 1η και την 4η Νοεμβρίου, πριν την αναχώρησή τους στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού.

«Έχουμε φτάσει σ’ ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις, στο οποίο αναμένουμε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και να προχωρήσουν με βήματα, που θα ενισχύσουν θετικά τη διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων για το εθνικό μας θέμα, καθώς ολοκληρώνουμε σε μερικές συναντήσεις ένα ακόμη κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε, εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης του Δήμου Κυθρέας. Φαίνεται, είπε, πως έχουμε πετύχει σε αρκετά σημεία καθοριστικές συγκλίσεις, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε υπό προϋποθέσεις να ελπίζουμε, συγκρατημένα πάντα, σε μία ολοκληρωμένη πρόταση λύσης στους αμέσως επόμενους μήνες.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν μπορώ να είμαι καθόλου βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν έτσι όπως όλοι επιθυμούμε και ελπίζουμε. Κι αυτό γιατί δεν εξαρτάται από τη δική μας βούληση, αλλά από την αποφασιστικότητα και την υλοποίηση μιας ρητορικής, που θέλει να φέρει την Τουρκία ότι επιδιώκει και επιθυμεί τη λύση. Αυτό θα καταγραφεί και θα διαφανεί κατά την επικείμενη σύσκεψη για το εδαφικό, που θα πραγματοποιηθεί σε χώρα της Ευρώπης, ενδεχομένως στην Ελβετία».
Η σκέψη δεν περιορίζεται και δεν προσανατολίζεται, διευκρίνισε, σε συγκεκριμένες περιοχές για να θεωρήσει κανείς ότι η λύση αποτελεί την επικέντρωση μόνο σε ορισμένες των περιοχών.

Αυτό που θέλουμε, τόνισε, είναι να πετύχουμε την επιστροφή ή το δικαίωμα της επιστροφής, «και αυτό το έχουμε κατοχυρώσει και είναι μια εκ των σημαντικών συγκλίσεων».

Έχω την εντύπωση, αλλά και την πεποίθηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «γι’ αυτό και προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε και δεν παραλείπουμε να κτυπήσουμε την πόρτα οποιουδήποτε, ιδιαίτερα των πέντε Μονίμων Μελών, αλλά και όχι μόνον, προκειμένου να πείσουμε περί του δικαίου του αιτήματος ότι δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε εγγύηση ή επεμβατικά δικαιώματα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Θα είναι αδιανόητο και εξευτελισμός για την ίδια την Ευρώπη και για την αξιοπρέπεια του καθενός Ευρωπαίου, τόνισε, αν ευρωπαϊκό κράτος χρειάζεται την εγγύηση τρίτης χώρας και όχι τουλάχιστον της Ευρώπης.

Στην κρισιμότητα των ημερών αναφέρθηκε και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ΣΤΟ Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε μετά τη συνάντηση: «είμαστε σε πολύ κρίσιμες ημέρες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας και όλοι εργαζόμαστε με την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε σωστά τον χρόνο που έχουμε όσο καλύτερα μπορούμε»

Εμπλέκεται η Γαλλία.

Στο μεταξύ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Γαλλία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό, είπε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η χώρα του θα μεσολαβήσει και θα ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις, εξάλλου, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Ερό εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στον διάλογο για λύση.

Στο θέμα των εγγυήσεων, είπε, η χώρα του βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υπόλοιπα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο τον καθορισμό της θέσης τους στο εν λόγω ζήτημα.

Στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής κινητικότητας στο Κυπριακό, στην Κύπρο αναμένεται την Παρασκευή η Ύπατη Εκπρόσωπος της
ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Την Κυριακή, εξάλλου, στη Μόσχα θα μεταβεί ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, για επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκεϊ Λαβροφ.

Στις 15 Νοεμβρίου επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν εκπνεύσει η
δεύτερη θητεία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα