Στήριξη Κίνας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

Τη στήριξη της Κίνας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την επίλυση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εξέφρασε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Huang Xinguan κατά τη διάρκεια συνάντησής του, με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Xinguan για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις που αναφύονται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του τραγικού

προβλήματος των αγνοουμένων, επισημαίνοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο και τις ευθύνες που έχει η Τουρκία, τόσο στη δημιουργία όσο και στη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι επιτέλους η χώρα αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί ουσιαστικά και με ειλικρίνεια.

Επεσήμανε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, όπως και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση να παράσχει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τα αρχεία που διατηρεί και ειδικά για τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τα πεδία των μαχών από τις περισυλλογές των νεκρών, καθώς και για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, σημείωσε.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, ο κ. Φωτίου ζήτησε από τον κ. Xinguan, του οποίου η χώρα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη συμβολή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για επίλυση του τραγικού προβλήματος προς όφελος των οικογενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα