Στήριξη από το κράτος ζητά η Οργάνωση Παραπληγικών

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου καλεί το κράτος μέσω των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας να στηρίξει στον απαραίτητο βαθμό τα άτομα με αναπηρίες για να μπορούν να ζουν σε συνθήκες ανεξάρτητης διαβίωσης και ισότιμης συμμετοχής στη ζωή, επιτρέποντας στην κοινωνία να αξιοποιήσει τις ικανότητες όλων των πολιτών.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Μέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου καλεί

παράλληλα τον Υπουργό Οικονομικών να ελευθερώσει πόρους προς αυτή την κατεύθυνση άμεσα, σημειώνοντας πως δεν αποτελεί κόστος, αλλά επένδυση.

Όπως αναφέρει «η ανεξάρτητη διαβίωση αποτελεί σημαντικό μέρος των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας σε μια χώρα με στόχο την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες», προσθέτοντας πως «η ανεξάρτητη διαβίωση υλοποιείται με τον συνδυασμό διαφόρων δράσεων σε προσωπικό αλλά και περιβαλλοντικό/κοινωνικό επίπεδο με στόχο την προσφορά στα άτομα με αναπηρίες, και ειδικά στα άτομα με βαριές αναπηρίες τον πλήρη έλεγχο της δικής τους ζωής».

Προστίθεται ότι η Οργάνωση Παραπληγικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας και με το Τμήμα Εργασίας βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος εργοδότησης ανέργων οι οποίοι θα καταρτιστούν σαν φροντιστές/προσωπικοί βοηθοί και θα προσφέρουν υπηρεσίες κατ’οίκον σε μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.

Επίσης, έχει ζητήσει και συζητήσει αύξηση στα επιδόματα φροντίδας παραπληγικών και τετραπληγικών ατόμων αφού τα τελευταία 10 χρόνια αυτά παραμένουν στα ίδια επίπεδα όπως και του επιδόματος διακίνησης αφού το κόστος διακίνησης αποτελεί εμπόδιο για ανεξάρτητη διαβίωση.
Παράλληλα, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών να αναθεωρηθούν και αναβαθμιστούν οι όροι εργοδότησης αλλοδαπών για να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρίες καλύτερα πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα του αλλοδαπού εργαζόμενου.

Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat το 2014 ο μέσος όρος δαπανών για κοινωνική πρόνοιας στις χώρες της ΕΕ ήταν 29% του ΑΕΠ με την Κύπρο να δαπανά 23%.

«Στα στοιχεία δαπανών», γράφει η ανακοίνωση, «για κοινωνική πρόνοια ανά κατηγορία βλέπουμε όμως ότι για θέματα αναπηρίας ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7% του συνόλου ενώ η Κύπρος δαπανά μόλις 3.25% και βρίσκεται στην τελευταία θέση, κάτι που δεν μας τιμά ενώ δείχνει και τα περιθώρια που υπάρχουν για αναβάθμιση των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας σε θέματα αναπηρίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα