Στήνουν την Κυβέρνηση στον τοίχο

Σε ρόλο ουδέτερου, το ΑΚΕΛ καλεί σε ορθολογισμό και επιμένει στη «συμφωνημένη βάση»
Βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγορούν για μυστική διπλωματία και επαναφορά ενός διαφοροποιημένου Σχεδίου Ανάν

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΑΚΕΛ, για τη συσκότιση και τους χειρισμούς του Προέδρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ΔΗΚΟ

κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προκαλεί τον λαό, με την ύποπτη, όπως χαρακτηρίζει, εμμονή του να κρατά τους πολίτες στο σκοτάδι.

«Είναι πρωτοφανές, ο ηγέτης του κράτους να ασκεί απροκάλυπτα μυστική διπλωματία, για ένα μείζον ζήτημα, που αφορά το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού», αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος, προσθέτοντας πως η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι αυξανόμενη και αναπόφευκτη, και η επιμονή του στη συσκότιση είναι ύποπτη.

Απαντώντας στις βολές ο ΔΗΣΥ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, κατηγορώντας το ΔΗΚΟ για εμμονές και σοφιστείες «Η επιμονή τους στο τροπάριο της ενημέρωσης και η καθημερινή αναφορά τους σε συσκότιση έχει καταντήσει σχεδόν γραφική», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος, θα ενημερώσει τους πολίτες απευθείας, εάν και εφόσον επιτευχθεί εκείνη η πρόοδος σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Εκατέρωθεν μηνύματα ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ, παίρνοντας θέση ουδετερότητας, κάλεσε από τη μια τον Πρόεδρο να είναι συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης επιδεικνύοντας ρεαλισμό, ενώ από την άλλη έστειλε μήνυμα προς τα υπόλοιπα κόμματα, «να συνδράμουν την επικράτηση ενός κλίματος ορθολογισμού, μακριά από ακρότητες, ?ανατισμό και εκατέρωθεν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς, που θα θρυμματίσουν το εσωτερικό μέτωπο, γεγονός επιζήμιο για τον τόπο μας».

Η επαναφορά του Ανάν
Η ΕΔΕΚ έκανε χθες λόγο για επαναφορά ενός διαφοροποιημένου Σχεδίου Ανάν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγόρησε για αριθμητική εξίσωση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, σε σημαντικούς θεσμούς λειτουργίας του κράτους, αλλά και στη μετατροπή των Ελληνοκυπρίων σε μειοψηφία ή σε ενδεχόμενη μειοψηφία στα σώματα επίλυσης αδιεξόδων.

«Αυτά προδιαθέτουν ότι το νέο κράτος που θα προκύψει δεν θα είναι λειτουργικό, δεν θα είναι δημοκρατικό και δεν θα είναι βιώσιμο. Ως εκ τούτου και οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και βελτίωσης των οικονομικών δεικτών δεν θα επέλθουν», καταλήγει ανακοίνωση.

Αντιφάσκει ο Πρόεδρος
Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών τονίζει πως, αν και ο Πρόεδρος, στην τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε από γραπτό κείμενο ότι τα αδιέξοδα στο δικαστικό σώμα θα ξεπερνιούνται με κλήρωση, εντούτοις σε πρόσφατη συνέντευξη είπε πως θα επιλύονται με τον διορισμό ενός δικαστή από ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο. «Πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο τι μας λέει ο κ. Αναστασιάδης και πολύ περισσότερο στο πώς και τι διαπραγματεύεται;», διερωτάται η Συμμαχία.

«Επιμένει σε ευχολόγια»
«Ο κ. Αναστασιάδης επέμεινε σε ευχολόγια, και στα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία που αφορούν το Κυπριακό απέφυγε να απαντήσει, όπως για παράδειγμα για το θέμα της Μόρφου. Όπως λέγανε παλιά, 'για την ταμπακιέρα, ουδέν'», ήταν το σχόλιο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, για τη συνέντευξη του Προέδρου. Σχολιάζοντας τα περί «συμφώνου φιλίας» Κύπρου, Τουρκίας, Ελλάδας, οι Οικολόγοι μίλησαν για κίνδυνο επαναφοράς στο τραπέζι των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης των δύο «μητέρων πατρίδων».

Keywords
Τυχαία Θέματα