Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Ενώ πλησιάζουμε στην τελική ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές, η εταιρεία μας, Strategico Research - Strategico Consulting Group ολοκλήρωσε την τρίτη κατά σειρά ανεξάρτητη ποσοτική έρευνα κοινής γνώμης για ιδίαν χρήση, την οποία διεξήγαγε μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου.

Η έρευνα ήταν παγκύπριας κάλυψης και σε αυτή συμμετείχαν 1000 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι είχαν επιλεγεί με

τη μέθοδο της στρωματοποιημένης τυχαίας δειγματοληψίας, με το στατιστικό λάθος να κυμαίνεται στο +/- 3%.

Όπως και στην περίπτωση των δύο πρώτων μας ερευνών, απώτερος σκοπός και της παρούσας σφυγμομέτρησης ήταν η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι Κύπριοι πολίτες βιώνουν την παρούσα οικονομική κατάσταση και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις ευθύνες που αποδίδονται, από την κοινωνία των πολιτών για την εν λόγω κατάσταση. Επιπλέον, η έρευνα αποσκοπεί στο να αποκρυσταλλώσει την άποψη των πολιτών για το πολιτικό γίγνεσθαι και τους θεσμούς και κατ’ επέκταση να αποτυπώσει την αναμενόμενη στάση των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν στην Κύπρο ευημερούν οι άνθρωποι και η πραγματική οικονομία ή οι δείκτες και οι αριθμοί, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54,5%, ελαφρώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της έρευνας του Δεκεμβρίου), απάντησε ότι ευημερούν οι δείκτες και οι αριθμοί, ενώ μόλις το 27,3% σε σχέση με το 28,6% τον Δεκέμβριο, απάντησε ότι ευημερεί η πραγματική οικονομία.

Στην ερώτηση εάν θα ψηφίσουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, το 50.5%, των ερωτηθέντων δηλώνει «Σίγουρα ναι, ενώ μόλις το 5.9% δηλώνει «Σίγουρα όχι». Όσον αφορά στο πρώτο κριτήριο, με βάση το οποίο πρόκειται να δώσουν τη ψήφο τους, το Κυπριακό και η Οικονομία συγκεντρώνουν τις περισσότερες απαντήσεις, 34,6 % και 27.6%, αντίστοιχα, ενώ 20,6%, θεωρεί ως πρώτο κριτήριο τους θεσμούς και τον δείκτη διαφθοράς.

Επιπλέον, βλέπουμε αφενός την κοινή γνώμη να μένει αμετακίνητη ως προς το αρνητικό πρόσημο που δίνει στην οικονομία και στους θεσμούς. Αφετέρου δε, βλέπουμε τον Προέδρο Αναστασιάδη να διατηρεί προβάδισμα, τη στιγμή που Παπαδόπουλος και Μαλάς διεκδικούν τη δεύτερη θέση, με τον πρώτο να παρουσιάζεται να διατηρεί τα ποσοστά του και τον δεύτερο να έχει μειώσει αισθητά τη μεταξύ τους διαφορά. Επιπλέον παρατηρούμε τη διεκδίκηση της τέταρτης θέσης να μετατρέπεται σε ντέρμπι, με την υποψηφιότητα Λιλλήκα να διατηρεί μεν την τέταρτη θέση, καταγράφοντας δε μια σαφή κάμψη και την υποψηφιότητα του Προέδρου του Ε.ΛΑ.Μ. να καταγράφει μια ουσιαστική άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στην ερώτηση «Εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή…», ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 31,3% (+0.2%, σε σχέση με τον περασμένο μήνα) και ακολουθούν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς με 21% (+0,0%) και 19,1% (+0,8%) αντίστοιχα και οι Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου με 6,0% (-0,8%) και 5,5% (+0,5,%) αντίστοιχα, ενώ το υπόλοιπό ποσοστό δηλώνει είτε αναποφάσιστο, είτε, ότι θα απέχει ή ότι θα ψηφίσει Λευκό ή Άκυρο. Τέλος, μέσα από εφτά διαφορετικά σενάρια για τον δεύτερο γύρο, καταδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κερδίζει άνετα 41,1% - 27.7% τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος παρουσιάζεται να χάνει σε όλα τα πιθανά σενάρια από τους υπόλοιπους 3, πλην του κ. Χρίστου Χρίστου, ενώ στον αντίποδα φαίνεται ο ΠτΔ να κερδίζει οριακά και εντός του ορίου του στατιστικού λάθους τον Ν. Παπαδόπουλο (37,9% -36,6%) και λιγότερο οριακά τον Γ. Λιλλήκα (38,4% - 32,9%).

Επιπλέον, στην έρευνα αυτή, σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες, έχουν συμπεριληφθεί δυο υποθετικά σενάρια που φέρουν τον Χρίστο Χρίστου αντιμέτωπο με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά. Και στα δυο αυτά σενάρια ο Χρίστου φαίνεται να χάνει με μεγάλη διαφορά από τους Αναστασιάδη (49,1% έναντι 16,4%) και Μαλά (33,9% έναντι 19,6%). Και στα δύο αυτά σενάρια στην περίπτωση Χρίστου – Μαλά, βλέπουμε ένα αυξημένο ποσοστό αποχής, αναποφάσιστων και γενικότερης αδιευκρίνιστης ψήφου (Λευκό/ Άκυρο).

Επιπλέον, στην ερώτηση αν σε σχέση με 5 χρόνια πριν, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι χειρότερη (1) ή καλύτερη (5), 41,8,% σε σχέση με 45,1% του περασμένου μήνα των ερωτηθέντων απάντησε (3), ενώ μόλις το 15,5% και το 14,7% αντίστοιχα, απάντησαν (4) και (5), γεγονός που καταδεικνύει ότι κατά πλειοψηφία οι Κύπριοι δε θεωρούν καλύτερη την παρούσα οικονομική κατάσταση του τόπου. Στο ίδιο δε ερώτημα σε σχέση με 10 χρόνια πριν, αποτυπώνεται ότι κατά πλειοψηφία οι Κύπριοι πιστεύουν ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Συγκεκριμένα, το 45% απάντησε (1), το 9,2% απάντησε 2, το 36,3% (3), ενώ μόλις το 3,9% και το 8,3% απάντησαν (4) και (5), αντίστοιχα.

Όταν δε οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν τα οικογενειακά τους εισοδήματα σε σχέση με 5 χρόνια πριν, είναι χαμηλότερα (1) ή ψηλότερα (5), 15,9% απάντησε (1), 26,9% απάντησε (2) και 44,5% απάντησε (3), ενώ μόλις 5,3% και 7,5%, απάντησαν (4) και (5), αντίστοιχα. Το ίδιο γεγονός επαναλαμβάνεται και επιδεινώνεται, όταν το ίδιο ερώτημα απευθύνεται σε σχέση με 10 χρονιά πριν, με το 53,9% να δηλώνει ότι τα εισοδήματα του είναι αρκετά χειρότερα έως πολύ χειρότερα.

Όταν δε οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό, μόλις 13,2% και 6,6% απάντησαν «Καθόλου»(1), και «Λίγο»(2) αντίστοιχα, ενώ το 43,6% απάντησε «Μέτρια» (3), και το 36,5%, «Αρκετά» (4) και «Πάρα πολύ» (5). Όταν δε οι συμμετέχοντες κληθήκαν να απαντήσουν σε ποιο βαθμό δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εξασφάλιση των βασικών αγαθών, 48,8% απάντησαν (1) «Καθόλου» και (2) «Λίγο», το 36,2% (3) «Μέτρια», ενώ μόλις το 10% και το 5,0%, απάντησαν (4) «Αρκετά» και (5) «Πάρα πολύ». Οι απαντήσεις όμως διαφοροποιηθήκαν αισθητά όταν οι συμμετέχοντες κληθήκαν να δηλώσουν τον βαθμό δυσκολίας τους, αναφορικά με την Εκπαίδευση, τη Διασκέδαση/Ψυχαγωγία και τις Διακοπές, με περίπου το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι δυσκολεύονται έστω και σε μέτριο βαθμό να ανταποκριθούν στα πιο πάνω. Τέλος, όσον αφορά στα δάνεια και τις χρηματοπιστωτικές τους υποχρεώσεις, κατά ανάλογο τρόπο, όπως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, περίπου το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δυσκολεύονται (3) «Μέτρια», (4) «Αρκετά» και (5)«Πάρα πολύ».

Εν κατακλείδι, η ερευνά καταδεικνύει ότι στην Κύπρο δεν ευημερεί η πραγματική οικονομία, αλλά οι αριθμοί, ότι κατά πλειοψηφία οι Κύπριοι βλέπουν την οικονομική κατάσταση του τόπου να μην έχει σημειώσει ουσιαστική βελτίωση και αποδίδουν ευθύνες σε όλους κατά κανόνα τους εγχώριους θεσμούς, γεγονός το όποιο αντανακλάται και στην αναμενόμενη στάση του εκλογικού σώματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

*Διευθυντής Strategico Research - Strategico Consulting Group

Keywords
Τυχαία Θέματα