Στην Κύπρο οι επικεφαλής της τρόικας

Συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας θα έχει αύριο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Η συνάντηση, η οποία θα είναι μακρά, θα ασχοληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, με γενικά θέματα.

Ανασκόπηση της πορείας της Κυπριακής οικονομίας και των δημοσιονομικών δεικτώνΑνασκόπηση της κατάστασης στον Χρηματοπιστωτικό τομέα (με εξαίρεση το θέμα εκποιήσεων) Ανταλλαγή απόψεων για το μείζον ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις

Δεν αποκλείεται, αν αυτό κριθεί σκόπιμο να συζητηθούν και οι διαφωνίες της Τρόικας στο πέμπτο και σημαντικότερο νομοσχέδιο

για την αφερεγγυότητα. Ωστόσο το ενδεχόμενο είναι απομακρυσμένο αφού οι επικεφαλής των δανειστών, θέλουν πρώτα, όπως διεμήνυσαν στον Υπουργό, να ενημερωθούν από τα τεχνοκρατικά κλιμάκια που βρίσκονται εδώ και μέρες στην Κύπρο, αλλά και να διαβουλευθούν με τους νομικούς τους συμβούλους.

Την ίδια ώρα που οι διεθνείς δανειστές θα ανοίγουν τον κύκλο των επαφών τους, η Επιτροπή Οικονομικών θα θέτει εκ νέου επί τάπητος τα τέσσερα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος έτεινε χείρα συνεργασίας στην κυβέρνηση, όχι για εφαρμογή των εκποιήσεων, αλλά για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων.

«Πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε το μνημόνιο και πρέπει να το αλλάξουμε, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το σκέλος που αφορά τον τραπεζικό τομέα. Πρέπει να πιάσουμε τις τράπεζες από τα κέρατα και να τις αναγκάσουμε να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις. Γιατί δεν το κάνουν;», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Από πλευράς του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφερόμενος στο θέμα των εκποιήσεων είπε πως δεν είναι κακό να είμαστε διεκδικητικοί έναντι της Τρόικα και έστρεψε τα πυρά του κατά των Τραπεζών.

Ανώτατες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πάντως στο Σίγμα ότι αν στις συζητήσεις με την Τρόικα εγερθεί το ζήτημα της νέας ελληνικής προσέγγισης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επαναβεβαιώσει τους δανειστές την προσήλωση της στην ολοκλήρωση του προγράμματος και την άμεση και άνευ παλινδρομήσεων υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, στο σύνολο της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα