Στη σκακιέρα για τις εγγυήσεις

Εβδομάδα συναντήσεων και έντονου παρασκηνίου ξεκινά με φόντο το Κυπριακό
Πλαίσιο κινήσεων καθορίζουν Αθήνα και Λευκωσία - Σήμερα η ατζέντα της αυριανής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, ενώ στο Παρίσι τα λένε Παυλόπουλος και Ολάντ

Ελλάδα και Κύπρος καθορίζουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες τις κόκκινες γραμμές αλλά και το πλαίσιο κινήσεων στο ζήτημα των εγγυήσεων και

της ασφάλειας. Όλα τα σενάρια που ετοιμάζονται έχουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια κατάληξη: Το τέλος των εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία αναμένει να αποδώσει και επίσημα καρπούς η γαλλική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη της Γενεύης. Μάλιστα νιώθει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι «πρόλαβε» την αρνητική στάση που θα είχαν τα Η.Ε. για συμμετοχή άλλων μερών πέραν των δύο ηγετών και των εγγυητριών δυνάμεων.

Για το ζήτημα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εργάζεται στο παρασκήνιο και μεθοδικά για να δώσει απαντήσεις σε διάφορες ανησυχίες που υπάρχουν, όπως το θέμα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης. Γι’ αυτό το θέμα, έχει τονιστεί ότι υπάρχει γνωμάτευση από το παρελθόν, αλλά ζητήθηκαν και εκ νέου απόψεις για την εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την ίδια ώρα στη «Σημερινή» ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν σε επίπεδο Γενικών Δ/ντών των Υπουργείων Εξωτερικών επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν, με κεντρικό θέμα τις εγγυήσεις πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Ωστόσο κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Πάντως η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, είναι διεθνές πρόβλημα, που εδώ και 42 έτη προκύπτει από την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, υποστήριξε και πάλι ότι «αν θέλουμε βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, αυτή δεν μπορεί να προβλέπει τη συνέχεια ενός αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων, αλλά ούτε και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, αλλά θα πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή τους».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι διαρκείς δηλώσεις (της Τουρκίας) αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθούν καθόλου στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Άποψή μου είναι ότι δεν βοηθούν ούτε την ίδια την Τουρκία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από όλα τα ελληνικά κόμματα να επικροτήσουν ως εθνική γραμμή τη θέση μας και τη στάση μας στις κρίσιμες εντατικές συνομιλίες. Χαρακτηριστικά είπε ότι «μπορεί διαρκώς να λέμε ότι η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται, είναι ένα κλισέ, όλοι το ξέρουμε αυτό να το λέμε. Στην κρίσιμη στιγμή όμως πρέπει να πούμε άποψη. Να πούμε, αν είμαστε υπέρ της λύσης, να πούμε τι θα κάνουμε για να τη διασφαλίσουμε».

«Επιμένουμε λοιπόν», πρόσθεσε, «να υποστηρίζουμε τη θετική ατζέντα και τις ευρωτουρκικές αλλά και τις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι είμαστε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θετικής ατζέντας, όταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη διαμορφώνεται δυστυχώς ένα αρνητικό κλίμα». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τείνουμε διαρκώς το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Παυλόπουλος: Σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο
«Οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του κυπριακού εδάφους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διεθνή, γαλλόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό TV5.

Για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό τού ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Δηλαδή τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ιδίως, δε, οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του κυπριακού εδάφους.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, με το Κυπριακό να βρίσκεται στα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών.

Από την άλλη πλευρά του ρινγκ οι Τούρκοι
Στο θέμα των εγγυήσεων δεν υπήρξε καμιά υποχώρηση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ακόμη ότι η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος είναι σημαντική.

Σε ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό διεξάγονται με διαφάνεια, προσθέτοντας ότι στην τουρκική πλευρά υπάρχει ομοφωνία για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος και πως σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος του CHP, Γιλμάζ Οζτούρκ, προβλέπεται μια περιεκτική λύση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Αλλά μια περιεκτική λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα δεν σημαίνει υποχώρηση από τις αρχές της Τουρκίας ή τις "τδβκ".

Αυτά που είπατε είναι κάποια από τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς αλλά η τουρκική πλευρά σε αυτά δεν έχει πει "ναι". Επειδή η τουρκική πλευρά δεν έχει πει "ναι", η ε/κ πλευρά στο Μοντ Πελεράν τη μία φορά ήθελε διάλειμμα και τη δεύτερη σηκώθηκε από το τραπέζι. Μετά που είδε την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς είδε θετικά το θέμα της επιστροφής ξανά στο τραπέζι», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος είναι σημαντική. «Γιατί είναι σημαντικό το χρονοδιάγραμμα; Επ’ αόριστον διαπραγματεύσεις δεν γίνονται. Ξεκίνησαν, είναι γνωστός ο χρόνος τους αλλά θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα. Είτε πετύχουν είτε δεν πετύχουν όλοι πρέπει να μπορούν να δουν το μέλλον τους. Δηλαδή αυτό δεν είναι θέμα βιασύνης αλλά η συνέχιση διαπραγματεύσεων ανοιχτού τέλους δεν είναι δυνατή. Κι εδώ ειδικά δεν έχει γίνει καμιά υποχώρηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», ανέφερε.

Φτάνει η «Τρίτη και 13»
Μετά το Mont Pelerin αύριο το απόγευμα Αναστασιάδης - Ακιντζί θα παρακαθίσουν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου και τη διαδικασία που συμφωνήθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις συνομιλίες στη Γενεύη τον Ιανουάριο.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα γίνει στις 18.30, στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Στο τραπέζι της συνάντησης είναι βέβαιο πάντως ότι θα τεθούν όλα όσα έκαναν οι δυο διαπραγματευτές τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δείχνει αποφασισμένος να πάρει τολμηρές αποφάσεις καθώς υποστηρίζει ότι το απαιτεί το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα