Οριακή εκλογική πρωτιά του Γκρούεφσκι

Ενα εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει τη δυνατότητα και στα δύο μεγάλα κόμματα να υποστηρίζουν ότι κέρδισαν έδωσαν οι κάλπες της Κυριακής στη ΠΓΔΜ, με το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι να προηγείται για λίγο περισσότερο από μία μονάδα από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Με καταμετρημένο περίπου το 98% των ψήφων, το κεντροδεξιό, εθνικιστικό VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι συγκεντρώνει το 37,96% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SDSM) του

Ζόραν Ζάεφ το 36,65% των ψήφων. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τον αριθμό των εδρών των δύο κομμάτων.

Πάντως και οι δύο βασικοί διεκδικητές δήλωσαν ότι είναι νικητές μετά την αναμέτρηση της Κυριακής.

«Επεσε το καθεστώς, σήμερα γράψαμε ιστορία», είπε ο Ζάεφ σε οπαδούς του στα Σκόπια. Αλλά και ο Γκούεφσκι, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε ότι οι εκλογές είναι «νίκη για το VMRO-DPMNE και για την ‘Μακεδονία’».

Σε κάθε περίπτωση και παρά το οριακό αποτέλεσμα, η αναμέτρηση της Κυριακής βάζει τέλος σε μια περίοδο κυβερνητικής αβεβαιότητας που κράτησε δύο χρόνια και άρχισε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

Αιτία οι καταγγελίες των Σοσιαλδημοκρατών για εκτεταμένες παρακολουθήσεις τηλεφώνων από το VMRO-DPMNE. Ο Ζάεφ είχε δώσει στη δημοσιότητα και ηχογραφήσεις που αποδείκνυαν το εκτεταμένο σκάνδαλο, το οποίο η πλευρά Γκρούεφσκι αρνούνταν.

Δύο φορές αναβλήθηκε η αναμέτρηση, με την αντιπολίτευση να απειλεί ακόμα και με αποχή αν οι εκλογές δεν ήταν διαφανείς.

Πλέον, τα δύο κόμματα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με πιθανό εταίρο κάποιο τα τέσσερα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας.

The post Οριακή εκλογική πρωτιά του Γκρούεφσκι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα