Στη μνήμη του Πήτερ Λοΐζου

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Τη μνήμη του εξέχοντας ανθρωπολόγου και παραγωγού ντοκιμαντέρ, από τους πρώτους μελετητές της Κύπρου, Πήτερ Λοΐζου, τιμούν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση, με βασικό ομιλητή τον Πώλ Χένλευ, Καθηγητή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, θα

πραγματοποιηθεί στις 18:30, στο Αμφιθέατρο ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα, την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Πήτερ Λοΐζυ, έγινε ευρύτερα γνωστός από το βιβλίο του για το χρονικό των κυπρίων προσφύγων (The Heart Grown Bitter: A Chronicle of Cypriot War Refugees, 1981). Γεννήθηκε το 1937, στο Λονδίνο, ως Πήτερ Παπαλοΐζου από Αγγλίδα μητέρα και Κύπριο πατέρα. «Μεγάλωσε με ελληνικό επώνυμο χωρίς να μιλά ελληνικά», σημειώνει η έγκυρη αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν.

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και όταν αποφοίτησε απλούστευσε το όνομα τού σε Λοΐζου. Το 1966 επισκέφθηκε πρώτη φορά το Αργάκι, όπου συνάντησε δεκάδες συγγενείς του, που περίμεναν να τον γνωρίσουν. Εντυπωσιάστηκε από το κυπριακό ρητό: «Όποιος έχει δέντρο, έχει και σκιά». Άρχισε να διδάσκει Ανθρωπολογία στο London School of Economics and Political Science, όπου εργάστηκε σε όλη του την καριέρα.

Συγκίνησε με το φίλμ του «Σοφία και ο κόσμος της» (1985) ενώ διατέλεσε συνεργάτης στο Intercollege Λευκωσίας και μετέπειτα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στο φίλμ «Ευκαιρίες ζωής» (1974) αναφέρεται στην οικογένεια του στο Αργάκι την εποχή πριν από την Τουρκική εισβολή του 1974. Έφυγε από κοντά μας το 2012, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Τζίλ, τα παιδιά του Έλεν, Ντάνιελ και Χάνα και την εγγονή του Μάργκαρετ.

Ο Πώλ Χένλευ έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για ακαδημαϊκό κοινό αλλά και για εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας. Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής για την Οπτική Ανθρωπολογία στο Κέντρο Γρανάδας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (1987-2014).

Keywords
Τυχαία Θέματα