Στη χονδρική αγορά καυσίμων η προσοχή του Υπ. Ενέργειας

Στη βελτίωση του ελέγχου των φορτίων που καταφθάνουν στην Κύπρο, στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στη χονδρική αγορά, αλλά και στη διόρθωση της στρέβλωσης που υπάρχει στην καθυστέρηση μείωσης των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο, στρέφει πλέον την προσοχή του το Υπουργείο Ενέργειας, έπειτα από την παρουσίαση των δύο ηλεκτρονικών πλατφόρμων παρακολούθησης των λιανικών τιμών των καυσίμων.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος

Λακκοτρύπης, ο οποίος παρουσίασε νωρίτερα σε εκπροσώπους κομμάτων και συνδέσμους καταναλωτών τις δύο πλατφόρμες παρακολούθησης των λιανικών τιμών καυσίμων σε πραγματικό χρόνο, αναγνώρισε ότι αυτές δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Σημείωσε παράλληλα ότι εξετάζονται και εισηγήσεις για αποστολή μηνυμάτων sms, ή δημοσίευση στον ηλεκτρονικό διαδικτυακό Τύπου που εκτιμάται ότι θα καλύψει και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν χρησιμοποιούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή tablet, για να μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή παρακολούθησης των τιμών σε πραγματικό χρόνο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και επίσης αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Ειδικότερα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ο οίκος Grant Thorton, η οποία θα καλύπτει τη βελτίωση του ελέγχου των φορτίων που εισάγονται, στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη χονδρική αγορά, καθώς και των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή για αναθεώρηση του ύψους των εξόδων/κόστους και των κριτηρίων βάσει των οποίων ο Υπουργός θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα καθορισμού ανώτατης τιμής στα καύσιμα (πλαφόν).

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στη μείωση των τιμών καυσίμων στην Κύπρο ύστερα από μειώσεις στις τιμές πετρελαίου διεθνώς, ο κ. Λακκοτρύπης αναγνώρισε ότι «υπάρχει μια διαχρονική σοβαρή στρέβλωση στην αγορά, η οποία ελευθεροποιήθηκε το 2004».

Εξήγησε ότι η στρέβλωση αφορά κυρίως στις χρονοδιαφορές που παρατηρούνται στις εισαγωγές καυσίμων, στο πόσο σύντομα μειώνουν τις τιμές τόσο οι εταιρείες εισαγωγής όσο και οι πρατηριούχοι. «Αυτή η στρέβλωση θα πρέπει να διορθωθεί για τον υγιέστερο ανταγωνισμό τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά», τόνισε.

Επεσήμανε όμως ότι είναι λάθος να συγκρίνονται οι τιμές του μπρεντ (ακατέργαστο πετρέλαιο) διεθνώς, τη στιγμή που στην Κύπρο γίνεται εισαγωγή διυλισμένων καυσίμων μετά το κλείσιμο του διυλιστηρίου το 2004.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη «για το πώς θα θέλαμε να μοιάζει και να φαίνεται αυτός ο τομέας, και είμαστε σε διαβούλευση για να πετύχουμε τους στόχους της λειτουργίας περισσότερων ανεξάρτητων πρατηρίων».

Όπως είπε, με βάση τη μελέτη, χρειάζονται περίπου 25 με 30 πρατήρια για να μπορέσει να λειτουργεί υγιέστερος ανταγωνισμός και στη χονδρική αγορά.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα