Μέτρα Ένωσης Καταναλωτών αν δεν μειωθούν οι τιμές πετρελέου

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Ενέργειας, προειδοποιεί πως “αν δεν δούμε στην πράξη αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση μείωσης των τιμών στα καύσιμα, θα μελετήσουμε και θα αποφασίσουμε να πάρουμε, κατά τρόπο κλιμακωτό, σημαντικά και πρωτότυπα μέτρα, μη αποκλειόμενης και της προσφυγής στα Θεσμικά Όργανα Ανταγωνισμού της ΕΕ,” ενάγοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μακρόχρονη συμπεριφορά της να δείχνει “απαράδεχτη αδιαφορία” για τη μη λειτουργία σωστού ανταγωνισμού και να ανέχεται το καρτέλ των καυσίμων.

Σήμερα, αναφέρει η Ένωση,

οι Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν τα καύσιμα κατά το λιγότερο με €0,17σεντ έως και €0,27σεντ ακριβότερα από όσα έπρεπε να πληρώνουν, με αποτέλεσμα διαχρονικά η καμπύλη της τάσης των κατωτάτων τιμών στην Κύπρο να μην έχει ακολουθήσει ποτέ καθοδική πορεία ακόμα και από την εποχή που οι διεθνείς τιμές ήταν τρεις φορές πιο ψηλές απ ότι σήμερα.

Οι δε Κύπριοι καταναλωτές, συνεχίζει, δικαιολογημένα ερωτούν γιατί το πετρέλαιο κίνησης οι ίδιοι να το πληρώνουν στα €1,23σεντ/λίτρο, οι δε Ισπανοί το πληρώνουν μόνο €0,96σεντ και οι Έλληνες μόνο €0,98σεντ;

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής δίνει εισηγήσεις στον Υπουργό Ενέργειας, για να δώσει οδηγίες σε λειτουργούς του υπουργείου του να ελέγξουν τα ακόλουθα:

1. Μόνο μέσα στον Αύγουστο οι τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά έχασαν 17%-18%, φτάνοντας το πιο χαμηλό επίπεδο από το 1986, το δε ευρώ είχε μια αύξηση της τάξης του 7%-8%, ενώ στην Κύπρο καμιά μείωση (πλην της τελευταίας που ήρθε ύστερα από τη δική μας και στη συνέχεια και τη δική σας παρέμβαση).

2. Από τις 5 του Μάη που άρχισε το τελευταίο κύμα αυξήσεων, τελείως αδικαιολόγητα, αφού μόνο για 2-3 μέρες οι τιμές διεθνώς αυξήθηκαν κατά $5 και μετά μειώθηκαν συνεχώς και έφτασαν την περασμένη βδομάδα σε μια διαφορά της τάξης των $24-$27 πιο χαμηλά, χωρίς βέβαια το καρτέλ να προβεί σε καθόλου μειώσεις.

3. Μια σύγκριση των τιμών διεθνώς της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 και των διεθνών τιμών του Αυγούστου δείχνει πως τα επίπεδα είναι περίπου τα ίδια και κάτι καλύτερα τώρα. Οι λιανικές τιμές στα πρατήρια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν από €1,07-€1,19 ανά λίτρο. Τον Αύγουστο οι τιμές ήταν €1,23-€1,375. Η Ένωση ζητά εξηγήσεις για το θέμα, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια.

4. Τη μελέτη μείωσης του φόρου στα καύσιμα, όπως εξάλλου ήταν και η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι ο πρόσθετος φόρος θα αφαιρείτο το 2014.

“Διαπιστώνοντας με πολλή θλίψη ότι, για ανεξήγητους σε μας λόγους, εσείς ως εκπρόσωπος της σημερινής κυβέρνησης, απογοητευτικά για μας, δείχνετε την ίδια, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αδυναμία ή/και έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατεύσετε, ως έχετε υποχρέωση, τα συλλογικά συμφέροντα των υπερφορολογημένων καταναλωτών και να πατάξετε κατά αποτελεσματικό τρόπο τη δράση του καρτέλ, και αντίθετα ακολουθείτε παρελκυστική για μας και επιβραβευτική για το καρτέλ πολιτική, δηλώνουμε πως αδυνατούμε να συνεχίσουμε να δείχνουμε ανοχή απέναντι στο κράτος”, καταλήγει η Ένωση στην επιστολή της."

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα