ΣτΕ: Αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία

Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, ζητά ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muižnieks.

Παρουσιάζοντας την Τετάρτη το υπόμνημά του σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία, στη βάση των ευρημάτων του κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στη χώρα, τον Απρίλιο και Σεπτέμβριο του 2016, ο κ. Muižnieks λέει ότι ο χώρος για δημοκρατικό διάλογο έχει σμικρυνθεί σε ανησυχητικό

βαθμό μετά τη δικαστική όχληση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας αλλά και τις κινήσεις της τουρκικής Κυβέρνησης εναντίον δημοσιογράφων, βουλευτών, ακαδημαϊκών και απλών πολιτών. Όπως λέει, όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος του πλουραλισμού και οδηγούν στην αυτολογοκρισία.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο του ΣτΕ, ούτε το αποτυχημένο πραξικόπημα ούτε άλλες τρομοκρατικές απειλές μπορούν να δικαιολογήσουν τα μέτρα εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου και την αποκήρυξη του κράτους δικαίου σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.

Καλεί, παράλληλα, τις Aρχές να αλλάξουν πορεία μέσα από την αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας και πρακτικής, τη διεύρυνση της δικαστικής ανεξαρτησίας και την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους για προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Ο Επίτροπος εκφράζει λύπη για το ότι η απτή πρόοδος της Τουρκίας, που με κόπο επιτεύχθηκε σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και ελευθερίας της έκφρασης, σε συνεργασία με το ΣτΕ, έχει αναχαιτιστεί και αντιστραφεί κατά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τα πράγματα σε ανησυχητικές καταστάσεις, όπως διαπίστωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψη του στη χώρα τον περασμένο Απρίλιο.

«Η δικαιολογημένη διαφωνία και κριτική σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική διαβάλλεται και καταπιέζεται, συρρικνώνοντας έτσι το πεδίο της δημοκρατικής δημόσιας συζήτησης, ενώ οδηγεί στην πόλωση της κοινωνίας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Muižnieks, η κατάσταση έχει χειροτερέψει αισθητά υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που συνεχίζεται, δίνοντας σχεδόν απεριόριστες εξουσίες στην Εκτελεστική Εξουσία για την εφαρμογή σαρωτικών μέτρων, που στρέφονται, μεταξύ άλλων, κατά των Μέσων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στη βάση αόριστων κριτηρίων για δήθεν διασύνδεση με μια τρομοκρατική οργάνωση.

Θύματα των εξελίξεων αυτών, κατά τον Επίτροπο, είναι ο πλουραλισμός και η ανεξαρτησία των Μέσων, ενώ σημειώνει τον εγκλεισμό πέραν των 150 δημοσιογράφων, αλλά και τη διάβρωση της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Muižnieks ζητά να αρθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να σταματήσουν οι απαράδεκτες παραβιάσεις στην ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Παράλληλα, λέει πως οι τουρκικές Aρχές πρέπει να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα και την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας και να ευθυγραμμιστούν με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα