Πρόταση για αποζημιώσεις από μεταφορείς στο λιμάνι Λεμεσού

Αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από την είσοδο του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εξυπηρέτησης τους από την εταιρεία, δηλώνουν οι μεταφορείς, ο Σύνδεσμος των οποίων κατέθεσε πρόταση προς την Eurogate να καταβάλει αποζημίωση για τον χρόνο καθυστέρησης του κάθε μεταφορέα.

Στο λιμάνι αναμένεται το απόγευμα και ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Η συνάντηση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα

της ΠΟΒΕΚ Κυριάκου Μουστάκα και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Μεταφορέων Τρέιλερ Α' με τη Διεύθυνση της εταιρείας, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μια το μεσημέρι και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος τους, Γιώργος Χαραλάμπους, "λόγω της αδυναμίας της εταιρείας να παρέχει άψογη εξυπηρέτηση του λιμανιού της Κύπρου και όχι στο προσωπικό της λιμάνι, και εμείς μη έχοντας άλλη επιλογή, έχουμε υποβάλει αίτημα αποζημίωσης προς τα μέλη μας".

Όπως εξήγησε, η πρόταση αναφέρει όπως ο κάθε μεταφορέας θα υπογράφει την ώρα εισόδου του στο τερματικό και μετά από το πέρας δυο ωρών, η εταιρεία οφείλει να τον αποζημιώνει με 50 ευρώ για κάθε επιπρόσθετη ώρα που θα αναμένει να εξυπηρετηθεί.

Αναμένουμε, συνέχισε, την απάντηση της εταιρείας, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν εφαρμόστηκαν όσα συμφωνήθηκαν χθες βράδυ στη σύσκεψη με τον Υπουργό Μεταφορών, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως τα συμφωνηθέντα εφαρμόστηκαν για μια περίπου ώρα το πρωί και ακολούθως "επήλθε το χάος, γιατί δεν μας παρείχαν τον αριθμό μηχανημάτων που έπρεπε".

"Αν είχαν συνεχώς τα 11 δηλωθέντα μηχανήματα για τα οχήματα μας, δεν θα ήταν αυτό το χάος και η εξυπηρέτηση θα ήταν σε υποφερτά πλαίσια", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μουστάκας διαμήνυσε πως αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση και δεν εξευρεθεί λύση "το λιμάνι δεν ανοίγει και οι αυτοκινητιστές δεν πρόκειται να φορτωθούν άλλα κόστη για αδυναμίες της εταιρείας".

"Είναι εγκληματικό να επιμένουμε ότι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό. Ή θα πρέπει η εταιρεία να δεσμευτεί εφόσον δεν φοβάται και θα μας δώσει υπηρεσία καλύτερη απ’ ότι υπήρχε με την Αρχή Λιμένων και τους αχθοφόρους, δηλαδή ότι θα εξυπηρετεί κάτω από τις δύο ώρες, είτε ας δεχτεί την πρόταση μας και να αναλάβει τις ευθύνες της", συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουστάκας είπε, τέλος, πως ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε πως θα βρίσκεται το απόγευμα ξανά στο λιμάνι για να συνομιλήσει με όλους τους εμπλεκομένους.

Δηλώσεις έγιναν και από τον Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος βρέθηκε στο λιμάνι λίγο πριν τη μια το μεσημέρι και συνομίλησε με τους μεταφορείς, διαβεβαιώνοντας ότι " θα επιδιώξουμε να διαδραματίσουμε και εμείς τον θεσμικό και πρέποντα ρόλο που μας αναλογεί".

"Η κατάσταση στο λιμάνι είναι μία κατάσταση από την οποία ζημιώνουν όλοι", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "όλοι πρέπει να επιδιώξουμε να βρεθεί μια λύση και είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς επιχειρούν να δώσουν κάποιες λύσεις".

Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την ανησυχία του από την κατάσταση και υπογράμμισε πως "θα ασκήσουμε όση επιρροή και όση πίεση μπορούμε να ασκήσουμε προς όλες τις πλευρές, ενώ η παράκληση μας και η έκκληση μας είναι να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και πνεύμα συναίνεσης".

Την ίδια ώρα, με σημερινή ανακοίνωσή της, η διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Λεμεσού, Eurogate Container Terminal Limassol, αναφέρει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων, ζητά πίστωση χρόνου, αλλά και συνέχιση του διαλόγου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία δηλώνει πως "πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε χθες και τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται, έχει διευθετήσει να παραλάβει σύντομα νέα μηχανήματα για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ έχει ήδη ζητήσει από την Αρχή Λιμένων την παραχώρηση επιπρόσθετου χώρου με στόχο την καλύτερη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων".

"Στην προσπάθεια οριστικής επίλυσης των προβλημάτων, η εταιρεία θα ενισχύσει άμεσα τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού της από τα κεντρικά γραφεία της Eurogate στη Γερμανία", συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία ζητά πίστωση χρόνου από όλους τους εμπλεκομένους φορείς και διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυσή τους.

H εταιρεία, προστίθεται, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και εργάζεται εντατικά και με θετικό πνεύμα ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία του τερματικού, ενώ εκφράζει τη θέση πως "ο αποκλεισμός των εισόδων του τερματικού δυσχεραίνει την κατάσταση στο Λιμάνι Λεμεσού" και απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους όπως συνεχίσουν τον ουσιαστικό διάλογο, προς αποφυγή άλλων δυσάρεστων εξελίξεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα