Στάση αναμονής από Λευκωσία

Ψυχραιμία και ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων συστήνουν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προς συζήτηση και αξιολόγηση της διαμορφωθείσας, μετά το δημοψήφισμα, κατάστασης

Σε διαφορετικές αναγνώσεις του ιστορικού δημοψηφίσματος στην Τουρκία προβαίνουν Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, που απηχούν,

εν πολλοίς, και τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο Κυπριακό.

Δίνοντας το στίγμα της πρώτης αντίδρασης της Λευκωσίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης συνέστησε αναμονή, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και συνολική εικόνα της κατάστασης, η οποία να δίνει τη δυνατότητα κατάληξης σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις, όσο δύσκολο και αν είναι ένα τέτοιο εγχείρημα.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε επιπρόσθετα ότι η Κυβέρνηση

αξιολογεί τα δεδομένα και τη διαμορφωθείσα κατάσταση, προσθέτοντας πως το ίδιο συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναμένονται επίσης οι εκθέσεις των διεθνών παρατηρητηρίων.

«Κάποια πρώτα δεδομένα είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής, όπως, για παράδειγμα, ότι, βάσει αποτελέσματος, έχουμε μια διχασμένη χώρα, το ότι το 'ναι' έχασε στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, το ότι οι υποστηρικτές του 'όχι' αμφισβητούν το αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα στις κατεχόμενες περιοχές και κάποια άλλα σημαντικά δεδομένα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος, για να προσθέσει:

«Σίγουρα, έχουμε στην Τουρκία μια ιδιαίτερη κατάσταση πραγμάτων και ένα αποτέλεσμα που, ανάμεσα σε άλλα και σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ, δεν ήταν αναμενόμενο».

Ψύχραιμη ανάλυση
Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι επιβάλλεται μια ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων που θα διαμορφωθούν στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι το κόμμα του εξετάζει τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάζουν μιαν εκ πρώτης όψεως αμφιλεγόμενη κατάσταση.

«Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα διακριβώσουμε με ψυχραιμία τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Εξυπακούεται ότι είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχει σταθερότητα στην Τουρκία, όπως ακριβώς έχουν διαπιστώσει τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και η ελληνική Κυβέρνηση», επισήμανε, για να προσθέσει:

«Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε με σκεπτικισμό τα συμπεράσματα που με μεγάλη ευκολία βγάζουν άλλες πολιτικές δυνάμεις, με κύριο γνώμονα για μια φορά ακόμα να ‘αυτοδικαιωθούν’ διεκδικώντας απλώς την εξουσία. Η μόνιμη επωδός για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου (την ώρα μάλιστα που ήδη έχει εξαγγελθεί επικείμενη συνεδρίασή του), δεν αποτελεί κάποιου είδους διαφορετική πρόταση πολιτικής».

Ενδελεχής μελέτη
Σε δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως το οριακό «ναι» δείχνει μια βαθιά διχασμένη χώρα.

«Ασφαλώς, επιβάλλεται να γίνει μια ενδελεχής και σε βάθος ανάλυση τόσο του αποτελέσματος όσο και των εξελίξεων στη χώρα. Έτσι κι αλλιώς, εμείς πάντοτε θα πρέπει να αναλύουμε προσεκτικά τι γίνεται στην Τουρκία, δεδομένου ότι αυτή ως κατοχική δύναμη παράνομα βρίσκεται στην Κύπρο και διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

Η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις κι είναι εδώ που θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους», επισήμανε ο κ. Στεφάνου.

Αλλαγή στρατηγικής
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την ολική αξιολόγηση της κατάστασης στη χώρα και την εφαρμογή νέας στρατηγικής έναντι της Τουρκίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως ο Ερντογάν οριακά κατάφερε να επιτύχει την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, προκαλεί σοβαρές υποψίες ότι επίκειται περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, τόσο στο Κυπριακό όσο και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά για το Κυπριακό, υποδεικνύει το ΔΗΚΟ, οι προβληματισμοί εντείνονται από τις νέες απειλητικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για την κυπριακή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου, «το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί επανειλημμένα να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο, με την ελπίδα να υπάρξει αυτήν τη φορά ουσιαστική συν-διαβούλευση, για τη χάραξη νέας στρατηγικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σκλήρυνση της τουρκικής στάσης
Στην εκτίμηση ότι, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Τουρκία θα σκληρύνει τη θέση της και θα αναβαθμίσει προκλητικά τις απαιτήσεις - διεκδικήσεις της τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, προβαίνει η ΕΔΕΚ.

«Εμείς δεν προβλέπουμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή της Τουρκίας και κυρίως του κ. Ερντογάν έναντι του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών θεμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, για να προσθέσει:

«Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια είχε προτείνει την αλλαγή τακτικής για την αντιμετώπιση αυτών των ορατών τουρκικών κινδύνων. Την ώρα μάλιστα που δυστυχώς άλλες πολιτικές ηγεσίες επένδυαν στον κ. Ερντογάν, αναγορεύοντάς τον και σε εμπνευσμένο ηγέτη στον οποίο επένδυαν ελπίδες (φρούδες) για τη δήθεν συμβολή του στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Να προβληματιστεί η Κυβέρνηση
Τα νέα δεδομένα πρέπει να προβληματίσουν την κυπριακή κυβέρνηση και όσους αβασάνιστα υιοθετούσαν τις θεωρίες περί αλλαγής στάσης του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, «έτσι ώστε να μην αναγκαστεί, για μιαν ακόμα φορά, να αυτοσχεδιάζει, όπως έκανε με την εισβολή του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο Ερντογάν κέρδισε μεν το δημοψήφισμα, αλλά δίχασε την τουρκική κοινωνία. Η αντίδραση και η αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, αλλά και νέες προκλήσεις στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, οι αντιδράσεις του οποίου είναι συχνά απρόβλεπτες...

Η ρητορική Ερντογάν συνέχισε να είναι επιθετική έναντι όλων. Για πολλοστή φορά ζητούμε από τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για αξιολόγηση των εξελίξεων», επισήμανε ο Γ. Λιλλήκας.

Σκοτώνει τη δημοκρατία
«Η Πύρρειος νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία επήλθε με εκβιασμούς και αντιδημοκρατικά μέσα, δείχνει τον αντιδημοκρατικό και ολοκληρωτικό δρόμο που θα ακολουθήσει η Τουρκία επί των ημέρων του νεοσουλτάνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη, και προσθέτει:

«Ο άλλοτε εκσυγχρονιστής κατά τους ημετέρους, οδηγεί τη χώρα του μακράν των αρχών και αξιών της ΕΕ, ενώ το δίδυμο των ηγεσιών Συναγερμού - ΑΚΕΛ περιμένει ακόμη το θαύμα. Με ποιον θα υπογράψουν λύση (δηλαδή διάλυση της ΚΔ), όπως την εννοούν οι Τούρκοι; Με τον Ερντογάν»;

Εξάλλου, σε δήλωσή της, η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι θεωρούν πως ο Ερντογάν θα επιδείξει πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο και τον Ελληνισμό, πλανώνται πλάνην οικτράν… Γι’ αυτό «θεωρώ απαραίτητη τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προ της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί», κατέληξε.

Άμεση αξιολόγηση του αποτελέσματος
Μετά τις εξελίξεις σε Τουρκία και τις συνεχείς προκλήσεις, ζητάμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, για να προσθέσει: «Η οριακή νίκη του Ερντογάν, του προσδίδει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά τον διατηρεί στην Προεδρία ώς το 2029…

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς την αυταρχικότητα και τον ολοκληρωτισμό, και δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει ρότα στο Κυπριακό. Προκαλεί, πάντως, ιδιαίτερο προβληματισμό η τακτική κάποιων στην Κύπρο, οι οποίοι ελπίζουν ότι μπορούν να συνδιαλλαγούν με το θηρίο του οθωμανικού φασισμού που συνιστά το καθεστώς Ερντογάν.

Είναι ποτέ δυνατόν ένας αυταρχικός και αλαζονικός δικτάτορας να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ένταξη της Κύπρου στη 'μεγάλη αγκαλιά της Τουρκίας', όπως δήλωσε πρόσφατα;».

Keywords
Τυχαία Θέματα