Δεν αποκλείεται ακόμα κι η σύρραξη…

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Οι ΗΠΑ στέλνουν εντός της βδομάδας τρία αεροπλανοφόρα συνεπικουρούμενα με πολεμικά πλοία στην κορεατική χερσόνησο

Παιχνίδι για γερά νεύρα εκτυλίσσεται στην κορεατική χερσόνησο. Υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μόσχας, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιχειρούν να μοιράσουν την τράπουλα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία τους στην ιαπωνική θάλασσα. Μάλιστα, τρία αεροπλανοφόρα συνεπικουρούμενα με πολεμικά πλοία σπεύδουν από βδομάδας στην περιοχή.

Την

ίδια ώρα, Ουάσιγκτον και Τόκιο έχουν στήσει επί χάρτου κοινές ναυτικές ασκήσεις. Αυστηρό ήταν, πάντως, χθες το μήνυμα του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος άρχισε την περιοδεία του στην Ασία από τη Νότιο Κορέα.

Δεν αποκλείεται καμία επιλογή
Όπως διεμήνυσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

«Η εποχή της στρατηγικής υπομονής που επεδείκνυε η Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει τέλος», τόνισε διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα αντέχει σε «κάθε δοκιμασία» και παραμένει «πολύ ισχυρή».

«Υπήρξε μια περίοδος στρατηγικής υπομονής, αλλά η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε», επέμεινε. «Το μήνυμα του λαού των ΗΠΑ είναι ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά η Αμερική επιδίωξε (...) να φθάσουμε στην ειρήνη και με τη χρήση ισχύος, και το μήνυμά μου σήμερα, ενώ βρίσκομαι μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα, με τους θαρραλέους στρατιώτες της Νότιας Κορέας, είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας», πρόσθεσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος.

«Ο λαός της Βόρειας Κορέας και ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να κάνουν λάθος όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων τους», είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική» της Βόρειας Κορέας.

«Αλλά, όπως ο Πρόεδρος κατέστησε πολύ σαφές, είτε η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ή θα το κάνουμε εμείς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας», συμπλήρωσε.

«Εχθρικό καθεστώς»
Εξάλλου, το βράδυ της Κυριακής, ο Στρατηγός Χ. Ρ. Μακμάστερ, στενός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το θέμα της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας «απρόβλεπτο» τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ χαρακτήρισε επίσης «εχθρικό καθεστώς» τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι η πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ εντάσσεται στο μοτίβο μιας προκλητικής, αποσταθεροποιητικής και απειλητικής συμπεριφοράς.

Αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι είναι απρόβλεπτος και ότι έχει δείξει τη βαναυσότητά του. Πρόσθεσε ότι «όλες οι επιλογές» είναι στο τραπέζι για τη Βόρεια Κορέα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «This Week», του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, από την Καμπούλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο στρατηγός εξήγησε ότι η κινεζική ηγεσία συνεργάζεται στενά με την Ουάσιγκτον για την επίλυση του προβλήματος.

«Υπάρχει μια διεθνής ομοφωνία, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων και της κινεζικής ηγεσίας, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Μακμάστερ, υπογραμμίζοντας πολλές φορές την ανησυχία που εκφράζει το Πεκίνο.

«Εργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, και με τους Κινέζους ηγέτες, για να αναπτύξουμε μια γκάμα επιλογών», εξήγησε. Ο στρατηγός υποστήριξε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ «συνεργάζονται» στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Χαιρέτισε επίσης το «θάρρος» του Κινέζου ηγέτη, ο οποίος «πήρε αποστάσεις» από τη Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας. Σημειώνεται πως στην τελευταία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείς του ΟΗΕ η Κίνα απείχε. «Θα πρέπει να καταφύγουμε στους Κινέζους ηγέτες», επέμεινε ο Μακμάστερ, γιατί η Βόρεια Κορέα είναι πολύ υποχωρητική στις πιέσεις των Κινέζων», τόνισε.

Προειδοποιήσεις κι από Ιαπωνία
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε χθες τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από περαιτέρω προκλητικές ενέργειες, να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο Άμπε, σε ομιλία του ενώπιον της ιαπωνικής Βουλής, σημείωσε ότι θα ανταλλάξει απόψεις για τη Βόρεια Κορέα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους αργότερα εντός του μήνα.

Ουδέτερη στάση από Μόσχα
Από πλευράς Μόσχας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν μπορεί να δεχθεί τις «ριψοκίνδυνες πυρηνικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναλάβουν οποιαδήποτε μονομερή δράση κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Λαβρόφ απηύθυνε προειδοποίηση να μην υπάρξει αντίδραση από οιονδήποτε στη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας «που να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και πως θα κρίνει αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο από τις δηλώσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα