Στα συρτάρια της Κυβέρνησης μένουν έργα εκατομμυρίων

Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μένουν στα χαρτιά εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, με την κάθε Κυβέρνηση να αφήνει πίσω της τουλάχιστον 30% από όσα περιλαμβάνονται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η StockWatch στους προϋπολογισμούς του κράτους, η Εκτελεστική Εξουσία δεσμεύεται κάθε χρόνο να περιλάβει στον προϋπολογισμό ώριμα έργα, ώστε να μπορέσει να τα εκτελέσει εντός 12μήνου, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν άλλα.

Όπως αναδεικνύει η έρευνα, τα προηγούμενα χρόνια ο βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού μέρους του προϋπολογισμού περιορίζεται

κατά μέσον όρο κοντά στο 72%, με το κενό στην υλοποίηση να αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, αναλόγως και του συνόλου του αναπτυξιακού προϋπολογισμού.

Το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών κυμαίνεται μεταξύ 68% και 77% από το 2007 μέχρι το 2016, ενώ για τις συνολικές δαπάνες το ποσοστό υλοποίησης ανέρχεται μεταξύ 87% και 91%, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή λόγω της συμπερίληψης αποπληρωμών δανείων.

Από τις τακτικές και λειτουργικές δαπάνες που περιλαμβάνουν μισθούς και συντάξεις, το κράτος υλοποιεί περίπου το 90%, ενώ για τις αναπτυξιακές δαπάνες η υλοποίηση είναι σαφώς χαμηλότερη.

Όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς, η υλοποίηση τους είναι πιο δύσκολη, καθώς υπάρχουν διαδικασίες προσφορών για τα έργα και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες.

«Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς αναπτυξιακά έργα για προεκλογικούς ή πολιτικούς σκοπούς, χωρίς να υπάρχει πραγματική διάθεση να αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια», επισημαίνει ο κ. Κληρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα