Κυπριακό: Το παιχνίδι της Τουρκίας και η στάση ε/κ πλευράς

Έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η ε/κ πλευρά για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών που θέτουν ως απαίτηση τουρκική και τ/κ πλευρά, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από το ελβετικό θέρετρο.

Πλέον το ζήτημα αυτό το πλασάρουν ως "ισότιμη μεταχείριση" (equivalent treatment) οι Τούρκοι και όπως όλα δείχνουν, αποτελεί τη βασική τους επιδίωξη από αυτή τη Διάσκεψη στο Crans-Montana, σε σημείο που επιτρέπουν να γίνει και αιτία εντάσεων και απειλή αδιεξόδου στη διαδικασία.

Η ανησυχία στους κόλπους της ε/κ πλευράς είναι έντονη, σύμφωνα με πηγές, καθώς ο Έιντε φαίνεται να έχει προτείνει

με κάποιο τρόπο δημιουργία package deal, μεταξύ όλων των κεφαλαίων, θέση που, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε από Κύπρο και Ελλάδα.

Τη θέση αυτή επανέλαβε, μάλιστα, ο Τσαβούσογλου, αποκλείοντας όμως το κεφάλαιο του Εδαφικού, που όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, δεν συζητά ούτε η τ/κ πλευρά, παρά το γεγονός ότι στο έγγραφο του δείπνου της 4ης Ιουνίου, το Εδαφικό αναγράφεται ως το πρώτο θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί, από αυτά της εσωτερικής πτυχής.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό σε σχέση με τον ρόλο που θα διαδραματίσει η παρουσία Γκουτέρες στη Διάσκεψη, είναι οι πληροφορίες από άριστα ενημερωμένες πηγές, οι οποίες φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη να θεωρούν ικανοποιητική ως και πολύ καλή την πρόταση Τσαβούσογλου για την Ασφάλεια. Μια πρόταση που σε πολλά σημεία είναι χειρότερη ακόμα και από το υφιστάμενο σύστημα του 1960, σύμφωνα με την ε/κ πλευρά.

Το παιχνίδι της Τουρκίας και η στάση της ε/κ πλευράς

Οι εκτιμήσεις λένε πως η Τουρκία παίζει ένα παιχνίδι το οποίο ευελπιστεί να της αποδώσει οφέλη, χωρίς να χρειαστεί να δώσει κάτι στο ζήτημα της Ασφάλειας, γεγονός που κάνει εξαιρετικά πιο δύσκολη την αποστολή της ε/κ πλευράς, που όπως λέει ο Νίκος Κοτζιάς, έχει το δίκαιο με το μέρος της, ωστόσο αναμένεται να δεχτεί ακόμα περισσότερες πιέσεις.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ασκηθούν ακόμα πιο έντονες πιέσεις, καθώς κύκλοι εντός ΗΕ -και μάλιστα πολύ κοντά στον Έιντε- θεωρούν ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί το 2009 τις τέσσερις ελευθερίες, παραπέμποντας εμμέσως στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, γεγονός που φυσικά δεν ευσταθεί, μιας και η τότε συζήτηση ήταν άνευ περιεχομένου και συγκεκριμένων δεδομένων και πάντα υπό την αίρεση της διατήρησης της αναλογίας 4:1, την οποία τώρα η τουρκική πλευρά αμφισβητεί.

Κύκλοι, άλλωστε, εντός της ΕΕ, δεν αποκλείεται να στηρίξουν το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, αρκεί να έχει ισχύ μόνο για την Κύπρο και όχι για ολόκληρη την ΕΕ. Το στοιχείο αυτό είναι εις γνώση της ε/κ πλευράς, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, με τον Πρόεδρο να διαμηνύει με τον πιο έντονο τρόπο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να απομονωθεί μόνο για την Κύπρο, καθώς πρόκειται για θέμα που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πάντως, διαφωνίες φαίνεται να έχουμε εντός του Εθνικού Συμβουλίου ακριβώς σε σχέση με τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και για τον τρόπο που θα πρέπει η ε/κ πλευρά να κινηθεί στη διαπραγμάτευση.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, θέλουν τον ΠτΔ να θεωρεί ότι η συνεισφορά Γκουτέρες θα είναι κυρίως σε διαδικαστικό επίπεδο, κάτι που ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διαβλέπει ότι ο Γκουτέρες θα επιχειρήσει να μπει και στην ουσία της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να διερευνήσει τις τελικές θέσεις της κάθε πλευράς στα θέματα που υπάρχει διαφωνία.

Το ΑΚΕΛ, διά στόματος Άντρου Κυπριανού, πολλές φορές στο παρελθόν πρότεινε στον Πρόεδρο να μπει σε μια διαδικασία "άτυπης συζήτησης" με την τ/κ πλευρά, έτσι ώστε να διαφανούν οι προθέσεις και τα περιθώρια που υπάρχουν για να κινηθεί η διαπραγμάτευση, χωρίς αυτό να δεσμεύει φυσικά καμιά από τις δυο πλευρές. Αυτή τη θέση, όπως μαθαίνουμε, συνεχίζει να στηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, καθώς θεωρεί ουσιαστικό το να περιοριστεί η συζήτηση στην ουσία, αποφεύγοντας τα διαδικαστικά αδιέξοδα.

Το ΔΗΚΟ, από πλευράς του, καλεί τον Πρόεδρο να μην μπει σε μια διαδικασία υποχωρήσεων, καθώς διερωτάται ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι υποχωρήσεις, κάτι στο οποίο δεν πήρε απαντήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές. "Η Τουρκία ήρθε για να πάρει χωρίς να δώσει", φαίνεται να υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα