Στα μαχαίρια ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

Έντονη αντιπαράθεση Α. Κυπριανού και Αβ. Νεοφύτου για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας
Αιφνιδιασμένος από την πρόταση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών

Πολιτική τρικυμία προκάλεσε η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Μιλώντας χθες το πρωί στο ΡΙΚ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε λαϊκισμό του χειρίστου είδους την πρόταση του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι ο

Αβέρωφ Νεοφύτου ενοχλήθηκε από την πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβάρυνση περισσότερο των πλουσίων και λιγότερο των φτωχών και αποφάσισε, κατά την έκφρασή του, να τα κάνει όλα άνω-κάτω. Κάλεσε παράλληλα τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που κατέθεσε πρόταση για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, αν έχει μαγκιά να φέρει ξεχωριστή πρόταση.

Το γάντι σήκωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απαντώντας στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι οι απλοί πολίτες καταγράφουν τα αποτελέσματα των πολιτικών και των πράξεων του καθενός. Πρόσθεσε ότι ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας μέχρι το 2010 δεν ξεπερνούσε τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, για να αυξήσει τους φόρους στους έχοντες και κατέχοντες τον αύξησε στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια η Τρόικα εισηγήθηκε αύξησή του κατά ακόμα 20 εκατομμύρια και το ΑΚΕΛ αντιπρότεινε, όπως είπε, άλλα 60 εκατομμύρια γιατί δεν ήθελε να περικοπούν οι ανελαστικές δαπάνες. Η φιλοσοφία του ΑΚΕΛ, τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι να αυξάνει φόρους και παράλληλα να αυξάνει δαπάνες.

Αιφνιδίασε και τον Χάρη
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η πρόταση τού Προέδρου του ΔΗΣΥ αιφνιδίασε και τον ίδιο.

«Δεν την ανέμενα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει πως δεν ανέμενε ούτε και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μειώσεις, εξαιρέσεις και απαλλαγές από τον φόρο, οι οποίες δεν έχουν κοστολογηθεί ή δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις που θα έχουν, καθώς και η δυνατότητα του κράτους να διατηρήσει σε στοιχειώδες επίπεδο τις δημόσιες δαπάνες.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση και των κομμάτων προκάλεσε η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ. «Θλίβει ιδιαίτερα η εικόνα που παρουσιάστηκε στη Βουλή με τον ΔΗΣΥ να πλειοδοτεί σε λαϊκισμό και τον Υπουργό Οικονομικών να μιλά για "τζάμπα μάγκες"», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΔΗΣΥ επιχειρεί κάνοντας στροφή 180 μοιρών να θολώσει τα νερά, για να αποκρύψει το αντιλαϊκό του πρόσωπο από την κυπριακή κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών. Το Κίνημα Οικολόγων από την πλευρά του καλωσόρισε τον κ. Νεοφύτου στον κόσμο του «λαϊκισμού» και «της μαγκιάς» και τόνισε ότι αναμένει άμεσα την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από την Κυβέρνηση.

Νομοσχέδιο και προτάσεις
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του κυβερνητικού νομοσχεδίου, τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας μειώνονται από τα €103 εκατ. στα €45 εκατ. Επίσης, θα υπάρχει ενιαίος φορολογικός συντελεστής για όλους που ανέρχεται στο 0,05% επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, ενώ εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής όσοι θα οφείλουν φόρο μέχρι €25 ευρώ.

Την πλήρη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας εισηγείται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με παράλληλη μείωση των ανελαστικών δαπανών. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στη συνεδρία της Παρασκευής θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις.
Υπέρ της κλιμακωτής φορολόγησης τάσσεται το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει καταρτίσει εφτά προτάσεις.

Το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 0,05 και αύξηση του αφορολόγητου στις €200.000. Ειδικές εκπτώσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και για τους ιδιοκτήτες που είναι εκτοπισθέντες εισηγείται η ΕΔΕΚ. Κλιμακωτό συντελεστή φορολόγησης προτείνουν και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα