«Εθνικό»… αλαλούμ

Απορρίπτει τα περί τελεσιγράφου η Κυβέρνηση, αναμένοντας την αντίδραση των κομμάτων
Ο Πρόεδρος έθεσε το πλαίσιο και αναμένει προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων για το Εθνικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συνεχίζουν τις επικρίσεις τα κόμματα

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων, στον απόηχο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Οι διεργασίες «επανασύνταξης» του Σώματος διεξάγονται σ’ ένα δυσμενέστατο πολιτικό κλίμα, με έλλειψη εμπιστοσύνης

εκατέρωθεν και φραστικές αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους, γεγονός που καθιστά δυσοίωνο το μέλλον του θεσμού.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον, προβάλλει εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον θα εξευρεθούν κοινές συνισταμένες όσον αφορά τους όρους και τη μορφή επαναλειτουργίας του, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα καταστεί δυνατόν να επανασυγκληθεί, σε μια περίοδο, μάλιστα, εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τόσο όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα όσο και όσον αφορά τους γενικότερους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, να «τρέχουν» με ταχύτητα.

Αναμένει ιδέες
Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει να ακούσει από τα κόμματα συγκεκριμένες ιδέες αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι αυτό που κάνει ο Πρόεδρος είναι να θέτει το πλαίσιο.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα συμβουλευτικό Σώμα προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά καιρούς όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν δημόσια δηλώσει ότι υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητάς του.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε μια πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και με αφορμή κάποιες συγκεκριμένες εξελίξεις που έλαβαν χώρα, και απέστειλε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ένα πλαίσιο, το οποίο ο ίδιος ετοίμασε, και στόχο έχει, πάνω από όλα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αυτού του σημαντικού θεσμού», επισήμανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι, την ίδια στιγμή, στην καλυπτική του επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σημειώνει ότι αναμένει τα σχόλια το συντομότερο δυνατόν, αν είναι εφικτό μέχρι τη Δευτέρα, αναφέρει ότι, αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εισηγήσεις και ιδέες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κοινό στόχο της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συμβουλίου, αυτές είναι ευπρόσδεκτες.

«Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει να ακούσει συγκεκριμένες ιδέες και να λάβει τις απαντήσεις από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μόλις τις λάβει, θα πάρει και τις αποφάσεις του αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από κόμματα ότι ο Πρόεδρος έστειλε «τελεσίγραφο», ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ο Πρόεδρος θέτει το πλαίσιο, έχει υποχρέωση να το κάνει, αφού το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό προς τον Πρόεδρο όργανο. Την ίδια στιγμή στην καλυπτική επιστολή του είναι ξεκάθαρο ότι ιδέες και εισηγήσεις που μπορούν να ενισχύσουν αυτόν τον στόχο είναι ευπρόσδεκτες. Ο Πρόεδρος αναμένει να δει την αντίδραση των κομμάτων».

Απορρίπτει το ΑΚΕΛ
Σε αντίδρασή του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και σχολιάζοντας την αρχή της εμπιστευτικότητας που ήγειρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι είναι αδιανόητο για το ΑΚΕΛ να τίθεται τέτοιο θέμα, αφού, διαχρονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του θεσμού επέδειξε την προσήκουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα, σεβόμενο την εμπιστευτικότητα, χωρίς να εμπλέκεται στη «μικροπολιτική» των διαρροών, όπως άλλα κόμματα.

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Λουκαΐδης, διαμήνυσε πως η Εζεκία Παπαϊωάννου σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να αποδεχθεί τη μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου σε Συμβούλιο Αρχηγών, απορρίπτοντας, έτσι, τον έναν από τους όρους που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αποκλεισμό τού δεύτερου εκπροσώπου από κάθε κόμμα στις συνόδους του Σώματος.

Ελλιπής ενημέρωση
Αντιρρήσεις για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της επαναλειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασε εκ νέου το ΔΗΚΟ, επισημαίνοντας, διά του Εκπροσώπου του, Άθου Αντωνιάδη, ότι το φαινόμενο των διαρροών και της καταστρατήγησης της εμπιστευτικότητας του θεσμού οφείλεται στην ανεπαρκή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού για τις συγκλίσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σε τοποθετήσεις του ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε επιπρόσθετα ότι, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για λύση εντός του 2016, είναι αδύνατον να ενημερωθεί πλήρως και επαρκώς ο λαός για την υπό συζήτησιν λύση, καλώντας τον ΠτΔ να ενημερώσει το ταχύτερο δυνατό για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις.

Αναφορικά με την επιστολή Αναστασιάδη προς τα πολιτικά κόμματα, το ΔΗΚΟ, ανέφερε, θα διαβιβάσει τις θέσεις και τις εισηγήσεις του προς τον ΠτΔ έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Η διαρροή εκθέτει τον Πρόεδρο
Επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε η ΕΔΕΚ, εγκαλώντας τον για τη διαρροή της απόρρητης επιστολής, επιλεκτικά, σε μέσα ενημέρωσης πριν ακόμα την παραλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κακή αρχή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήθεν προσπάθειά του για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου με τη διαρροή της απόρρητης επιστολής, επισήμανε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εκθέτει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «αν θυμηθούμε τι είπαν και τι έκαναν όταν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποκαθιστούσε την αλήθεια για τα όσα ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο ως συγκλίσεις».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε, ταυτόχρονα, τον ΠτΔ να πει, αφού επικαλείται την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, ποιες από τις πρόνοιες της συγκεκριμένης συμφωνίας έχει υιοθετήσει και προωθήσει στις συνομιλίες.

«Επιδιώκει πραγματικά ο Πρόεδρος την ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου ως ενός μηχανισμού διαβούλευσης και καθορισμού εθνικής στρατηγικής ή απλώς θέλει να αποδεχτούν τα πολιτικά κόμματα τις δικές του προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις για την επίλυση του κυπριακού προκειμένου να συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο;», διερωτήθηκε περαιτέρω ο κ. Ευσταθίου, για να προσθέσει:

«Τη στιγμή, μάλιστα, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τα κόμματα να συνυπογράψουν δέσμευση για τους όρους λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα ενημερώνει τον λαό με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα χωρίς να τον παραπληροφορεί;». «Αυτού του είδους ο εκβιασμός μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους», κατέληξε.

Εξάλλου, ο Γραμματέας της ΚΕ της Επιτροπής, Χρυσός Τουλούπης, ανέφερε, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συζήτησης στο ΡΙΚ, ότι η ΕΔΕΚ θα ετοιμάσει εξασέλιδο έγγραφο για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα υποβάλει στον ΠτΔ έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Ως «πυρπολητής» συμπεριφέρεται ο ΠτΔ
Είναι σχήμα οξύμωρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μια να ζητεί συναίνεση και συνεργασία, και, από την άλλη, να πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

Αναφορικά με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στα πολιτικά κόμματα για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι με αυτήν την επιστολή του, ο ΠτΔ «συμπεριφέρεται ως πυρπολητής και καίει τις γέφυρες της συνεργασίας».

Ανέφερε πως «εμείς συμφωνούμε μαζί του, ότι πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη ώρα του Κυπριακού, η διαχείριση πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα, προβληματισμό και σοβαρότητα, αλλά το κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε με την επιστολή του, δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Επομένως, τόνισε ο κ. Περδίκης, «για άλλη μια φορά τον καλούμε να συγκαλέσει τουλάχιστον σύσκεψη των αρχηγών όλων των κομμάτων και να συζητήσει τη μέθοδο λειτουργίας και το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Πρόεδρος, συνέχισε, «δεν μας άκουσε και πυροδότησε μια δημόσια αντιπαράθεση, η οποία δεν βοηθά στη δημιουργία εκείνου του κλίματος που θα επιτρέψει την ομαλή επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου».

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επί των προτάσεων του Προέδρου για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να γίνει στο ίδιο το Σώμα, «γιατί, δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε, είναι αυτό που έχουμε προβλέψει, μια δημόσια αντιπαράθεση για το Εθνικό Συμβούλιο, πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, «έχουμε διαβάσει, έχουμε μελετήσει την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος, η οποία θα καταρτίσει την απάντηση που θα δώσουμε στον Πρόεδρο, αν και, εν πρώτοις, η απάντηση είναι δημοσιευμένη».

Keywords
Τυχαία Θέματα