Στα δυο στενά

«Αδειάζει» το ΔΝΤ ο Ντάισελμπλουμ και ξεπερασμένη η έκθεσή του για την Ελλάδα
Ο Επικεφαλής του Eurogroup θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που εκτιμά το Ταμείο. Δεν «βλέπει» δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του

«Αδειάζει» ο επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τους συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ

για την ελληνική οικονομία, η οποία παρουσιάστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος χαρακτήρισε «ξεπερασμένη» την έκθεση του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί, λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για τη «σκληρότητα» -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν βλέπει δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του, εάν απαιτηθεί, και «εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο».

Σημειώνεται ότι οι διαφωνίες στη συνεδρίαση του ΔΝΤ εστίασαν στα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» του ελληνικού προγράμματος, τους δημοσιονομικούς στόχους, όπου το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου, και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Πρόκειται, ως γνωστόν, για τα δύο κύρια σημεία τριβής ανάμεσα στη διοίκηση του Ταμείου και στους Ευρωπαίους εταίρους.

Πιο «μαζεμένη» η Κομισιόν
Η Κομισιόν λαμβάνει υπ' όψιν τη συζήτηση που έγινε στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιτχαρτ, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις πληροφορίες για επικείμενες συναντήσεις για την υπέρβαση του αδιεξόδου με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Η Κομισιόν προς το παρόν εργάζεται στο πλαίσιο που έχει τεθεί, σημείωσε η Άννικα Μπράιτχαρτ.

Τέλος, σε σχέση με τη συνθήκη του ESM, διευκρίνισε ότι η αναφορά της χθες ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε το γεγονός ότι ο ESM συνάπτει προγράμματα διάσωσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπου αυτό είναι δυνατόν, αλλά ξεκαθάρισε άπαξ και διά παντός ότι σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να προτείνει στο Δ.Σ. του ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα.

Financial Times: «Σπάνιος δημόσιος διχασμός» στο ΔΝΤ
Η αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τους όρους και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οδήγησε σε έναν σπάνιο δημόσιο διχασμό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για τη συμμετοχή του, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τη συζήτηση της έκθεσης που είχαν συντάξει στελέχη του για την ελληνική οικονομία, το Ταμείο εξέδωσε μία ασυνήθη ανακοίνωση, παραδεχόμενο ότι το Συμβούλιό του ήταν διχασμένο για τα συμπεράσματά της έκθεσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Επισημαίνει, ειδικότερα, τη διαπίστωση στην ανακοίνωση του Ταμείου ότι «κάποια (μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου)… είχαν διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους (της Ελλάδας)». Το Συμβούλιο του ΔΝΤ συνήθως λειτουργεί συναινετικά, με τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό να κρατούνται μακριά από τη δημοσιότητα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει, δεν αποκάλυψε ποια μέλη του είχαν αντιρρήσεις, αλλά η ανακοίνωση δείχνει την ευαισθησία γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας και ένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δίνει μάχη επί σχεδόν δύο χρόνια με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Δείχνοντας προς τη διαμάχη με την Ευρώπη, το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν πως «η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή τώρα, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής που έχει κάνει έως τώρα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμά περίπου 1,5% του ΑΕΠ». Πρόσθεσε, όμως, ότι «κάποιοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ ενός πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018», όπως προβλέπει το πρόγραμμα του 2015.

Οι περισσότεροι διευθυντές πρόσφεραν επίσης τη στήριξή τους στην άποψη ότι, «παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, θα χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σε ένα προφανές «καρφί» στους Ευρωπαίους εταίρους του ΔΝΤ, σημειώνει η εφημερίδα, η ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αυτοί οι διευθυντές τόνισαν, επίσης, «την ανάγκη να υπολογισθεί η ελάφρυνση με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτυγχάνει πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Και η Κυβέρνηση… αισιοδοξεί
Παρά την αδιαλλαξία που εξέπεμψε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένοντας στη λήψη νέων μέτρων, η ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις «παράλογες απαιτήσεις» του Ταμείου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε χθες πως η Κυβέρνηση θα επιμείνει στις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ισορροπία, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και υπάρχει υπεραπόδοση 1% των εσόδων.

«Οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένες, στόχος μας να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που επιμένει να ζητά νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές θέσεις υιοθετούνται πλέον και από στελέχη του Ταμείου και για τον λόγο αυτό εμφανίζονται πλέον στις τάξεις τους και διαφωνίες στο εσωτερικό του.

«Επιδίωξή μας, η το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ενταχθούμε τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει τι είδους πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες και τι συμβιβαστικές προτάσεις προτίθεται να καταθέσει στους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα