Στα χαμηλά το κυπριακό στον Τ/κ Τύπο σήμερα

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορά στα προβλήματα στον τομέα της υγείας, στη στήριξη τ/κ συντεχνιών στους δύο Τούρκους εκπαιδευτικούς που έχει συλλάβει και φυλακίσει η τουρκική κυβέρνηση, σε στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας» για την οικονομία των κατεχομένων, αλλά και στον ύποπτο θάνατο ζώων σε κτηνοτροφική μονάδα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δίνουν μάχη ενώπιον όλων», αναφέρεται στην περίπτωση της Νουριγιέ Γκιουλμέν και του Σεμίχ Οζακτσά, Τούρκων εκπαιδευτικών που έχουν φυλακιστεί από την τουρκική

κυβέρνηση και βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και 139 ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εννέα τ/κ συντεχνίες, με ανακοίνωση τους, εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των δύο και καλούν παράλληλα την τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε δημοκρατικές ενέργειες και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του «εκπροσώπου» της «προεδρίας» Μπαρίς Μπουρτσού, ο οποίος είπε ότι η αποτυχία των συνομιλιών είναι ευθύνη μόνο της ε/κ πλευράς. Γράφει ακόμα ότι η «συντεχνία» των ιατρών του «δημόσιου τομέα» ανακοίνωσε την απόφασή της να προβεί σε απεργία αν η «κυβέρνηση» δεν λύσει το θέμα με τη δεύτερη εργασία μέχρι το τέλος του Ιούλη.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οι ασθενείς θα μείνουν χωρίς θεράποντες ιατρούς», αναφέρεται στην εφαρμογή της απόφασης του «δικαστηρίου» σχετικά με την παράλληλη εργοδότηση των ιατρών στο «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα και γράφει ότι αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ιατρών και στους δύο τομείς, με αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο «εκπρόσωπος» της «προεδρίας» Μπαρίς Μπουρτσού, κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για το ναυάγιο στην Ελβετία, λέγοντας ότι η λύση είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Προέδρου Αναστασιάδη. Γίνεται αναφορά και σε δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ για το Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ο κομματισμός», γράφει ότι λόγω των αντιπαραθέσεων εντός της «κυβέρνησης», σημαντικά θέματα της οικονομίας παραμένουν στάσιμα, δημιουργώντας παράλληλα τρύπα στα οικονομικά των κατεχομένων. Η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας», σύμφωνα με τα οποία το χρέος των κατεχομένων αυξάνεται, ενώ πολλά κονδύλια που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στα κατεχόμενα δεν αξιοποιούνται. Αλλού γράφει ότι στο «διοικητικό συμβούλιο» της τράπεζας αναπτύξεως στα κατεχόμενα δημιουργήθηκαν δύο ομάδες, η ομάδα που στηρίζει τον Ασίλ Ναδίρ και τις ενέργειες που έγιναν για να τού παραχωρηθεί παράνομα και παράτυπα δάνειο και η ομάδα που στηρίζει την εφαρμογή της «νομοθεσίας». Αλλού αναφέρεται σε απόφαση του «δημάρχου» κατεχόμενης Κερύνειας να απομακρύνει από τα καθήκοντά τους όσους εμπλέκονται σε καβγά σε «δημόσια» παραλία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο « Η υγεία ακόμα νοσεί», αναφέρεται σε δηλώσεις της «προέδρου» της συντεχνίας των ιατρών, Σίλα Ουσάρ, η οποία κάλεσε την «κυβέρνηση» να προβεί σε άμεσα μέτρα στον τομέα της υγείας ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, μετά και την εφαρμογή της απόφασης «δικαστηρίου» την 1η Αυγούστου θα νοσήσει ακόμα περισσότερο. Γράφει, ακόμα, ότι 20 άτομα εντοπίστηκαν σε πλοίο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και πιστεύεται ότι πρόκειται για παράνομους μετανάστες από τη Σρι Λάνκα. Αναφορά γίνεται και στον ύποπτο θάνατο ζώων σε κτηνοτροφική μονάδα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας είπε, σε δηλώσεις του, ότι από την αρχή της χρονιάς έχει χάσει 210 ζώα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος του θανάτου τους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Βρέθηκε η μέση λύση αλλά η κρίση δεν τελείωσε», αναφέρεται στα προβλήματα στον τομέα της υγείας και γράφει ότι εν όψει του γεγονότος ότι την 1η Αυγούστου οι ιατροί του «δημοσίου» που εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον τομέα θα δουλέψουν, η συντεχνία των ιατρών προειδοποιεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας. Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση της οικογένειας Μεμίς, στο κατεχόμενο χωριό Μάντρες, η οποία διαμένει σε σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα, και χωρίς ηλεκτρισμό. Αλλού γράφει ότι, σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα περιβάλλοντος στα κατεχόμενα, κάλεσε την «κυβέρνηση» να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες στη χερσόνησο της Καρπασίας, ώστε, χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον, να προωθηθεί ο τουρισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα