Εγκρίθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Τερέζα Μέι

Αλώβητη βγήκε η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι από τη σειρά των αποψινών κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Στη βασική ψηφοφορία το κυβερνητικό πρόγραμμα, που καλύπτει την επόμενη διετία, υπερψηφίστηκε με ψήφους 323 υπέρ και 309 κατά. Η ψήφος είχε στην ουσία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία βασίστηκε στη στήριξη των δέκα βουλευτών του Δημοκρατικού

Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας DUP.

Οι δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από το Εργατικό Κόμμα, η μία για ένα Brexit με όρους όμοιους με τους όρους συμμετοχής στην ενιαία αγορά και για τερματισμό της λιτότητας και η δεύτερη για παραμονή στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, απορρίφθηκαν με ψήφους 323-297 και 322-101 αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση τροπολογίας για παραμονή στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είχαν λάβει εντολή αποχής, παρά το γεγονός ότι η πρόταση προερχόταν από συναδέλφους τους στο κόμμα. Η πρόταση ήταν αντίθετη με την επίσημη κομματική θέση ως προς το Brexit. Παρόλα αυτά περίπου 50 Εργατικοί βουλευτές αγνόησαν την κομματική εντολή.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είχε προβεί σε υποχώρηση έναντι αιτήματος βουλευτών για την προσφορά δωρεάν επεμβάσεων άμβλωσης σε γυναίκες από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι επεμβάσεις θα μπορούν να γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία στην Αγγλία, καθώς στη Βόρεια Ιρλανδία ισχύει απαγόρευση εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης έγινε διότι έως και 40 βουλευτές των Συντηρητικών είχαν εκφράσει πρόθεση στήριξης σχετικής τροπολογίας που είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Στέλλα Κρίσι, η οποία απέσυρε τελικά την τελευταία στιγμή την τροπολογία.

Σε περίπτωση ήττας η κα Μέι θα βρισκόταν ενώπιον απρόβλεπτων εξελίξεων, την ώρα που συνεχίζονται τα σενάρια για εσωκομματική αμφισβήτησή της. Η τέως Υπουργός Παιδείας των Συντηρητικών Νίκυ Μόργκαν δήλωσε ευθέως στο ραδιόφωνο του BBC ότι μετά από την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον προσεχή Οκτώβριο «το κόμμα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να διαλέξει το νέο ηγέτη του».

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα