Σπουδές στην Αγγλία: Τιμές ενοικίων και οδηγός σπουδών

Τα αποτελέσματα των GCE ανακοινώθηκαν και πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για μετεγκατάσταση στην πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που εδρεύει το πανεπιστήμιο που πέρασαν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή τόσο για τους νέους φοιτητές, που θα εγκαταλείψουν από το πατρικό τους και θα πάνε σε καινούργιο μέρος να ζήσουν μόνοι τους, όσο και για τους γονείς τους, που τα αποχωρίζονται.

Το Sigmalive έψαξε και βρήκε ιδανικές λύσεις για την στέγαση των νέων φοιτητών. Σημαντικό είναι πάντα να έχουμε

κάποιες παραμέτρους εκ των πρότερων στο μυαλό μας, όσον αφορά την επιλογή σπιτιού και ιδιαίτερα τις οικονομικές οι οποίες είναι και οι πιο ουσιώδεις.

Τα ενοίκια στην Αγγλία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστό ότι τα ενοίκια είναι πιο ακριβά από Ελλάδα και Κύπρο και ιδιαίτερα στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει η Εθνική Φοιτητική ‘Ένωση Κυπρίων Ηνωμένου Βασίλειου τα ενοίκια στο Λονδίνο είναι τα πιο ακριβά και ανάλογα με τη ζώνη που θα επιλέξει ο φοιτητής. Για παράδειγμα στη Ζώνη 1, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι η πιο ακριβή περιοχή, τα ενοίκια για ένα δυάρι διαμέρισμα ξεκινούν από 1000 στερλίνες το άτομο τον μήνα. Όσο πιο μακριά από το κέντρο βρίσκεται το σπίτι, τόσο πιο φθηνά γίνονται ενοίκια ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι επιλογές καθώς δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά στο κέντρο. Σημαντική παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι οι φοιτητές ειδικά του Λονδίνου δεν πρέπει να τους τρομάζουν οι μακρινές αποστάσεις καθώς οι συγκοινωνίες, τα τρένα και τα μετρό είναι εξαιρετικά και έτσι οι μετακινήσεις καθίστανται πολύ βολικές.

Επιπλέον η ΕΦΕΚ ΗΒ, προτείνει στους πρωτοετείς όπως επιλέξουν μια οργανωμένη εστία για τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους για να εγκλιματιστούν πιο εύκολα, να κάνουν γνωριμίες και επειδή είναι πιο φθηνά τα ενοίκια και τα έξοδα τους παρά σε διαμέρισμα. Καλό είναι να ξέρουν οι φοιτητές ότι στο Λονδίνο οι εστίες στοιχίζουν περίπου 170 στερλίνες την εβδομάδα για ένα δωμάτιο ενώ σε άλλες πόλεις στοιχίζουν περίπου 120 στερλίνες την εβδομάδα.

Ένας άλλος λόγος που είναι καλύτερα οι πρωτοετείς να επιλέξουν την λύση των εστιών είναι επειδή μπορούν να προκρατήσουν ένα δωμάτιο από την Κύπρο χωρίς να πρέπει να βρίσκονται στην Αγγλία. Σε αυτό μπορούν να τους βοηθήσουν οι σύμβουλοι οι οποίοι μπορούν να καθοδηγήσουν τους φοιτητές να κάνουν τις σωστές επιλογές για να είναι όλα έτοιμα για την άφιξη τους στην Αγγλία για την νέα σελίδα στη ζωή τους.

Ο οδηγός της ΕΦΕΚ ΗΒ

Επιπλέον η ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασίλειου έχει ετοιμάσει έναν οδηγό για τους πρωτοετής φοιτητές με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας φοιτητής ο οποίος ετοιμάζεται για αναχώρηση για μια νέα περίοδο.

Freshers Week at Universities

Το freshers week είναι φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο πριν την έναρξη των μαθημάτων και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Σε αυτό το φεστιβάλ, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά το πανεπιστήμιο στο οποίο θα φοιτήσουν και φυσικά να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Επίσης, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εγγραφούν σε societies ανάλογα με το ενδιαφέρον τους όπως, dance society, volley society, κλπ. Το φεστιβάλ έχει ως στόχο να δραστηριοποιήσει τους φοιτητές για να γνωριστούν μεταξύ τους κάνοντας νέες παρέες και φιλίες με άλλους φοιτητές που έχουν διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικό τρόπο ζωής αναπτύσσοντας την προσωπικότητά τους. Επιπλέον, το φεστιβάλ παρέχει στους φοιτητές εκπτωτική κάρτα με την οποία έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και σε καφεστιατόρια εντός του πανεπιστημίου.

Railcard 16-25

Η railcard είναι μια συγκεκριμένη κάρτα την οποία χρησιμοποιούν οι πλείστοι φοιτητές για να ταξιδεύουν με τρένο, από πόλη σε πόλη εντός της Αγγλίας. Η κάρτα αυτή δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν έκπτωση σε κάθε τους ταξίδι. Η ενεργοποίηση της κάρτας μπορεί να γίνει online μέσω του internet στην ιστοσελίδα www.railcard.co.uk ή μπορεί ο ίδιος ο φοιτητής να πάει στο σταθμό του τρένου που βρίσκεται στην πόλη του. Εκεί θα συμπληρώσει ένα έντυπο με τις απαραίτητες πληροφορίες, θα πρέπει να δώσει το ποσό των 30 λιρών και, έτσι θα παραλάβει την κάρτα του, για την οποία, χρειάζεται ταυτότητα και μία φωτογραφία διαβατηρίου, έτσι ώστε να εκδοθεί. Επίσης, όσο αφορά το κόστος της κάρτας αυτής, μπορεί να δοθεί με δύο τρόπους ανάλογα με την επιθυμία του κάθε φοιτητή. Η πρώτη επιλογή δίνει την ευκαιρία στο φοιτητή να εκδώσει την κάρτα του μόνο για τον συγκεκριμένο χρόνο και έτσι να πληρώνει το ποσό των 30 λιρών κάθε χρόνο για να επανεκδώσει την κάρτα του. Η δεύτερη επιλογή παρέχει στους φοιτητές την προσφορά των 3 χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει να εκδώσει την κάρτα του, η οποία θα ισχύει για τα τρία χρόνια φοίτησής του στην πόλη και έτσι θα πληρώσει μόνο 70 λίρες αντί το ποσό των 90, αφού κάθε χρόνο θα χρειάζεται να δίνει 30 λίρες αν επιλέξει την πρώτη επιλογή.

Coachcard 16-26

Η Coachcard είναι κάρτα λεωφορείου, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι φοιτητές για να ταξιδεύουν με το λεωφορείο εντός της Αγγλίας. Η κάρτα αυτή μπορεί να γίνει online μέσω του internet στην ιστοσελίδα http://www.nationalexpress.com/offers/coachcards/young-persons-coachcard.aspx ή μπορεί ο ίδιος ο φοιτητής να πάει στο σταθμό των λεωφορείων που βρίσκεται στην πόλη του. Όπως και η railcard έτσι και η Coachcard, μπορεί να εκδοθεί με δύο τρόπους. Η πρώτη επιλογή δίνει την ευκαιρία στο φοιτητή να εκδώσει την κάρτα του μόνο για τον συγκεκριμένο χρόνο και έτσι να πληρώνει το ποσό των 10 λιρών κάθε χρόνο για να επανεκδώσει την κάρτα του. Η δεύτερη επιλογή παρέχει στους φοιτητές την προσφορά των 3 χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει να εκδώσει την κάρτα του, η οποία θα ισχύει για τα τρία χρόνια φοίτησής του στην πόλη και έτσι θα πληρώσει μόνο 25 λίρες αντί το ποσό των 30, αφού κάθε χρόνο θα χρειάζεται να δίνει 10 λίρες αν επιλέξει την πρώτη επιλογή.

NHS Trust

Η NHS Trust είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται σε όλους τους φοιτητές και σχετίζεται με την υγεία και την περίθαλψη τους. Ο κάθε φοιτητής μπορεί να εγγραφεί, έτσι, ώστε να του παρέχεται δωρεάν περίθαλψη. Στο freshers week κάθε πανεπιστημίου δίνεται ένα έντυπο από την NHS, το οποίο οι φοιτητές πρέπει να συμπληρώσουν με όλα τους τα προσωπικά στοιχεία, π.χ. διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, κλπ, και να το επιστρέψουν στους υπεύθυνους. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα σταλεί στη διεύθυνση του κάθε φοιτητή μια συγκεκριμένη κάρτα με τα στοιχεία του, η οποία επιβεβαιώνει πως είναι μέλος στην NHS Trust και έχει πλήρη δικαιώματα περίθαλψης για ό,τι συμβεί.

Υπάτη Αρμοστεία

Με αρχηγό Αποστολής τον Πρέσβη Ευριπίδη Λ. Ευρυβιάδη, κύριος στόχος της Υπάτης Αρμοστείας είναι να προωθήσει και να ενισχύσει τις πολιτικές, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπροσωπεί, επίσης, την Κυπριακή Κυβέρνηση σε διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στο Λονδίνο, όπως η Γραμματεία της Κοινοπολιτείας και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός. Επιπλέον, η Υπάτη Αρμοστεία παρέχει προξενικές υπηρεσίες σε Κύπριους υπηκόους που επισκέπτονται ή ζούνε στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρει συμβουλές σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο νησί ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Επικοινωνία

13 St James's Square

London SW1Y 4LB

Τηλ: +44 (0) 207 321 4100

Φαξ: +44 (0) 207 321 4165/4164

E-mail : [email protected]

Τραπεζικός Λογαριασμός

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας φοιτητής μόλις καταφθάσει στο χώρο σπουδών του, είναι το άνοιγμα ενός φοιτητικού τραπεζικού λογαριασμού. Η διαδικασία αυτή μπορεί κάποιες φορές να είναι αρκετά επίπονη καθώς εν αντιθέσει με την Κύπρο πρέπει κάποιος να κλείσει ραντεβού με το τραπεζικό ίδρυμα εκ των προτέρων. Για το άνοιγμα του λογαριασμού απαιτούνται διαβατήριο ή ταυτότητα, βεβαίωση φοίτησης από το πανεπιστήμιο, βεβαίωση διαμονής, φωτογραφίες διαβατηρίου κλπ. Κατά τη διάρκεια του Fresher’s week τα τραπεζικά ιδρύματα συνηθίζουν να στέλνουν αντιπροσωπείες στα πανεπιστήμια με τα οποία μπορεί ένας φοιτητής να ανοίξει πιο εύκολα λογαριασμό μιας και γίνεται ταύτιση των στοιχείων που χρειάζεται η τράπεζα με τα στοιχεία που κατέχει το πανεπιστήμιο.

Το «Freshers Fair»

Τέλος η ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασίλειου έχει διοργανώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το «Freshers Fair» το οποίο πραγματοποιείται σήμερα μέχρι τις 8μ.μ στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Εκεί βρίσκονται οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων στη Αγγλίας και μπορούν να βοηθήσουν και να απαντήσουν όλα τα ερωτήματα των φοιτητών και των γονιών.

Keywords
οδηγος, οδηγος σπουδων, sigmalive, ελλαδα, κυπρος, προσφορες, συγκοινωνιες, μετρο, λύση, άφιξη, νέα, dance, volley, online, συγκεκριμένο, http, trust, βεβαίωση, τραπεζες, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, διαβατηριο, δωρεαν, εθνικη, ηνωμενο βασιλειο, λονδινο, νησι, υγεια, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, mail, sigmalive, ατομο, άφιξη, βεβαίωση, βαλιτσες, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, διαστημα, δυαρι, διευθυνση, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εβδομαδα, εξοδα, επιθυμια, εστια, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, ιδρυμα, κυβερνηση, λευκωσια, λεωφορειο, λύση, μακρια, μυαλο, παντα, ραντεβου, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σπιτι, ταυτοτητα, τρενο, τρενα, τρια, φθηνα, φεστιβαλ, φυσικα, φοιτητης, dance, http, δικαιωματα, δωματιο, ιδιαιτερα, πληροφοριες, ταξιδι, online, τραπεζα, trust, volley
Τυχαία Θέματα