Κρίση Β.Κορέας: Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον Ειρηνικό

Σκηνικό μεγάλης ανακατάταξης βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ειρηνικό Ωκεανό, με την Βόρεια Κορέα να αποτελεί την «τέλεια αφορμή» για την αναδιαμόρφωση των ευαίσθητων ισορροπιών στην παγκόσμια σκακιέρα δύναμης και εξουσίας.

Η ένταση που επικρατεί στην περιοχή, ουσιαστικά αποτελεί μια προσπάθεια μετατόπισης του παιχνιδιού ισχύος από την Μέση Ανατολή στον Ειρηνικό, μια στρατηγική που άρχισε με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να επιχειρεί να περιορίσει

την επιρροή της Κίνας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί, απειλώντας τον ρόλο της Αμερικής.

Μιλώντας στο SigmaLive η διεθνολόγος Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, μετά τις πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, απαιτούν από την Κίνα να «νουθετήσει» τον απρόβλεπτο σύμμαχό της περιορίζοντάς την εμπορικά, καθώς το 90% των εμπορικών σχέσεων της Πιονγιάνγκ εξαρτάται από το Πεκίνο.

Αυτό ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι μέσα στις προθέσεις της Κίνας, καθώς η Βόρεια Κορέα αποτελεί σημαντική πηγή πρώτων υλών, κυρίως μετάλλων όπως ο χρυσός, ο γραφίτης και ο άνθρακας, τα οποία αγοράζει σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από τη διεθνή αγορά, αλλά και στρατηγικός σύμμαχος στις επιδιώξεις της.

Σύμφωνα με την κα Κουκκίδου, οι διαθέσεις που δείχνει η Κίνα είναι «άγριες», καθώς με την κατασκευή μεγάλου στόλου, εδραιώνει την παρουσία της στην θαλάσσια περιοχή όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν ναυτικές βάσεις.

Επιπλέον, τίθεται εν αμφιβόλλω η δυνατότητα του αμερικανικού παράγοντα να παίξει το ρόλο του ισχυρού συμμάχου, απέναντι στη σύμμαχο Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, η οποία είναι μάλλον εγκλωβισμένη από τη μη δυνατότητά της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να αναπτύξει επιθετικά όπλα για την αναχαίτιση των απειλών.

Όσον αφορά στη Ρωσία, η κα Κουκκίδου επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε «αρκετά ήσυχη» τις τελευταίες ημέρες, πρόσφατα έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τις ναυτικές βάσεις στις νήσους Κουρίλες για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθιστώντας έτσι την Ιαπωνία επί της ουσίας περικυκλωμένη.

Ο πραγματικός ρόλος της Βόρειας Κορέας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κα Κουκκίδου, η Βόρεια Κορέα –που ναι μεν τραβάει επάνω της την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά δεν είναι ο σημαντικότερος παίκτης- προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να ενισχύσει τη θέση της, «τρίζοντας τα δόντια» με απειλητικές κινήσεις όπως η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και εμπρηστικών δηλώσεων.

Ο ίδιος, χειρίζεται το ζήτημα επικοινωνιακά ως μια αμυντική διαδικασία για τη χώρα του, λέγοντας ότι οι κινήσεις του αποτελούν την απάντηση στην αμερικανική επεκτατικότητα και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.

Η απρόβλεπτη συμπεριφορά της χώρας και του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, έφεραν στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα, όπως η ασφάλεια της Ιαπωνίας, η δυνατότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, αλλά και οι επιδιώξεις της Κίνας να επικρατήσουν στις ανατολικές θάλασσες, εξελισσόμενη στον ισχυρό πόλο.

Εξάλλου, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ, επανέλαβε την έκκλησή του για «εξαμερείς συνομιλίες» μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, που έχουν διακοπεί από το 2009 και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αποφύγουν κάθε μέτρο που θα συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης».

Keywords
Τυχαία Θέματα