Τουρκία: Εντείνει τις προσπάθειες ελέγχου των κατεχομένων

Εξαιρετικής σημασίας η επίσκεψη Ακντάγ στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα σε σχέση με το "Οικονομικό Πρωτόκολλο" κατεχομένων-Τουρκίας. Η Τουρκία πλέον ασκεί πίεση για επίσπευση των διαδικασιών και των "νομοσχεδίων" που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του.

Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, ούτε λίγο ούτε πολύ, με την επίσκεψή του σηματοδότησε μια περίοδο πίεσης και ελέγχου από πλευράς Τουρκίας προς τα κατεχόμενα.

Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον τουρκολόγο Νίκο

Μούδουρο, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στα κατεχόμενα, σε σχέση με τη ψήφιση "νομοσχεδίων" και διαδικασιών, που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις που προνοεί το "Οικονομικό Πρωτόκολλο".

Ένα χρόνο τώρα, η Τουρκία έχει παρατηρήσει το δεδομένο αυτό και καθυστερεί με τη σειρά της στην απελευθέρωση συγκεκριμένων κονδυλίων για έργα στα κατεχόμενα, σε μια προσπάθεια να επισημάνει ότι οι καθυστερήσεις στη ψήφιση "νομοσχεδίων" δεν γίνεται αποδεκτή.

Η πίεση της Τουρκίας εστιάζεται κυρίως στο "Κόμμα Εθνικής Ενότητας" και στο "Δημοκρατικό Κόμμα", που είναι οι κυρίαρχοι της "κυβέρνησης" στα κατεχόμενα γιατί φαίνεται ότι μεγάλο μέρος ακόμα και της τ/κ "δεξιάς", έχει αμφιβολία για τα μέτρα που προνοεί στην ολότητά του το "Οικονομικό Πρωτόκολλο".

Το γεγονός αυτό παραπέμπει στην ύπαρξη μεγάλου μέρους της κοινωνίας στα κατεχόμενα, η οποία αντιτίθεται στον ολοκληρωτικό έλεγχο από την Τουρκία και αυτό ακριβώς επιχειρεί να προλάβει και να καταστείλει η τουρκική κυβέρνηση, με την επίσκεψη Ακντάγ.

Σημαντικό σημείο αναφοράς πέραν από όσα άμεσα έχουν να κάνουν με την οικονομική πτυχή του "Πρωτοκόλλου", αποτελεί η αναφορά Ακντάγ στη συνέχιση των εκδρομών προς τα Δαρδανέλια, εκδρομές που υπάγονται στο "Γραφείο Νεολαίας" και οι οποίες έχουν επικριθεί πολύ έντονα ως προπαγανδιστικές από εκπαιδευτικές οργανώσεις στα κατεχόμενα. Το στοιχείο αυτό φανερώνει ακριβώς ότι επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο η επιβολή στο οικονομικό κομμάτι αλλά και η σημαντική παρεμβολή τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και νεολαίας.

Το πλέον όμως σημαντικό στοιχείο που εξάγεται από την απόφαση της Τουρκίας να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς τα κατεχόμενα, είναι ότι αν μεγαλώσει η πίεση αυτή έτσι ώστε να περάσουν όλα τα "νομοσχέδια" που αφορούν όλες τις πτυχές του "Οικονομικού Πρωτοκόλλου" μέχρι το τέλος του 2018, ενδεχομένως να έχουμε πολιτική αστάθεια η οποία να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες "εκλογές" στα κατεχόμενα. Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο ο επικεφαλής του "Δημοκρατικού Κόμματος" στα κατεχόμενα, Σερντάρ Ντενκτάς, χαρακτήριζε ως προτεραιότητα της "κυβέρνησης" την εφαρμογή του "Οικονομικού Πρωτοκόλλου".

Όλα αυτά βέβαια κρύβονται πίσω από το πέπλο εξαγγελιών στα κατεχόμενα από τον Ακντάγ, ο οποίος εξήγγειλε δρόμους, νοσοκομείο και άλλα μέτρα τα οποία υποδηλώνουν τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στα κατεχόμενα, έτσι ώστε να παρακινήσει κοινωνία και "πολιτική ηγεσία" να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Ιδιωτικοποιούν λιμάνια στα κατεχόμενα;

Πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών στα κατεχόμενα θεωρούν πολλές τ/κ εφημερίδες την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για προκαταρκτική επιτροπή εργασίας που θα προετοιμάσει μια προκαταρκτική έκθεση για το θέμα.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτος. Η έκθεση θα περιλαμβάνει στοιχεία για την χρηματοοικονομική διάρθρωση των λιμανιών στα κατεχόμενα τα τελευταία δύο χρόνια, τις επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε αυτά και το κόστος τους. Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών περιλαμβάνεται στο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους 2016-2018.

Δημοσιεύεται επίσης ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» τα «προξενεία» σε Σμύρνη και Μερσίνη αναβαθμίζονται σε «γενικά προξενεία».

Πηγή Sigmalive/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα