Σκληρή απάντηση ΠΟΕΔ προς Καδή

Για επικοινωνιακά παιγνίδια του Υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Συντεχνίας
Αιχμή του δόρατος η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τους δασκάλους, που δεν εφαρμόζουν τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις

Εκ νέου φωτιές μεταξύ ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας άναψε η επισήμανση του Κώστα Καδή, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την περασμένη Τετάρτη, ότι όσα μέλη της ΠΟΕΔ υπακούουν στις προτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, για απόρριψη της εισαγωγής οποιωνδήποτε καινοτομιών ή νέων προγραμμάτων στην

Εκπαίδευση, τις οποίες προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, διαπράττουν πειθαρχικά παραπτώματα.

Χθες, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Φίλιος Φυλακτού εξέδωσε γραπτή δήλωση, μέσω της οποίας κάνει λόγο για επικοινωνιακά τρικς από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Τερτίπια
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φυλακτού υποστηρίζει ότι «το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται προς «ίδιον όφελος» το γεγονός ότι εκφράζεται μια δυσφορία από την κοινή γνώμη ως προς τα μέτρα (κυρίως τα απεργιακά) που αποφάσισε η ΠΟΕΔ και συνεχίζουν τα επικοινωνιακά τερτίπια».

«Πολύ μεθοδικά», συνεχίζει η ανακοίνωση, «έπαιξαν το παιχνίδι της πρόσκλησης σε συνάντηση (για δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν η διαβόητη τετραμερής συνάντηση στο ισόγειο του Υπουργείου Παιδείας), με σκοπό να απειλήσουν την ΠΟΕΔ για τις αποφάσεις της, παρουσιάζοντας γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας.

Σχετικά και με αυτό το «επικοινωνιακό τρικ του Υπουργείου και του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή», σύμφωνα με την έκφραση του κ. Φυλακτού, επισημαίνονται τρία πράγματα:

1. Οι εκπαιδευτικοί ασφαλώς και εφαρμόζουν τις εκπαιδευτικές πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας. Η ΠΟΕΔ ξέρει πολύ καλά τι κάνει, συνεπώς, δεν παρακινεί τους εκπαιδευτικούς να διαπράττουν πειθαρχικά παραπτώματα.

2. Παρακαλείται και προκαλείται ο Υπουργός Παιδείας, όπως τον παρακάλεσε και η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, να παραδώσει την εν λόγω γνωμάτευση μαζί με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί προς τη Γενική Εισαγγελία, μιας και, όπως διευκρινίζεται, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωστοποιηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν.

3. Καλείται το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός να μελετούν πιο προσεκτικά όλα τα ζητήματα. «Τα παθήματα θα έπρεπε, ήδη, να τους έχουν γίνει μαθήματα. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, οι γνωματεύσεις που μας παρουσιάζονταν πριν από την ψήφιση του Νέου Σχεδίου Διορισμών, σχετικά με την αναγνώριση του καθεστώτος «Αορίστου Χρόνου» και στην Εκπαίδευση.

Κάτι που πολύ πιθανό, σύντομα, θα αναγνωριστεί για όλους τους συμβασιούχους και αντικαταστάτες με τριαντάμηνη υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας θα τρέχει για να προσαρμοστεί η ψηφισθείσα νομοθεσία για το Νέο Σχέδιο Διορισμών στα νέα δεδομένα. Οι Γνωματεύσεις, πάντως, που ανέμιζαν στις συναντήσεις που έγιναν τότε, στο τέλος άλλαξαν και το Υπουργείο έχει μένει πλέον πολύ εκτεθειμένο».

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ επισημαίνει ότι «περισσότερη μελέτη των θεμάτων, αντί των επικοινωνιακών τεχνασμάτων, από το Υπουργείο Παιδείας είναι επιβεβλημένη, γιατί η κατάρρευση των εξαγγελιών δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για το εκπαιδευτικό σύστημα».

Παραδειγματικά ο κ. Φυλακτού αναφέρει ότι «στο Σύστημα Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μελετηθούν όλες οι πτυχές του πριν το Υπουργείο βιαστεί να το διαφημίσει, αντί να καλούνται, σήμερα, από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να αναστείλουν, από μόνοι τους, τη λειτουργία του μέχρι νεωτέρας».

Στις 3 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις
Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι η τελευταία συζήτηση Υπουργείου Παιδείας και ΠΟΕΔ την περασμένη Τετάρτη, στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, εντούτοις μετά το τέλος της συνεδρίας γνωστοποιήθηκε ότι η ΠΟΕΔ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για έναρξη νέου κύκλου διαλόγου.

Εντούτοις, δεν έγινε ακόμη γνωστό, εάν η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων προτίθεται να άρει τα απεργιακά μέτρα τα οποία εξήγγειλε και βρίσκονται εν εξελίξει, μιας και τα μελλοντικά βήματα της οργάνωσης αναμένεται να αποφασιστούν στις 3 Νοεμβρίου, οπόταν και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Μέχρι τότε, αξίζει να σημειωθεί ότι τα απεργιακά μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα συνεχιστούν ως εξής:
· Tην Τετάρτη, 2/11/2016 στα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου,
· Tην Τετάρτη, 9/11/2016 στα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία πόλης κι επαρχίας Πάφου,
· Tην Τετάρτη, 16/11/2016 στα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία πόλης κι επαρχίας Λάρνακας και
· Tην Τετάρτη, 23/11/2016 στα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία πόλης κι επαρχίας Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα