Σιζόπουλος:Η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαιρέτισε τόσο τη δήλωση των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και άλλων κομμάτων τα οποία κατά την χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν κατά τρόπο σαφή, όπως είπε, ότι σε αυτή την διάσκεψη με οποιονδήποτε όνομα και αν παρουσιαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι επίσημα και επιβεβαιωμένα παρούσα.

Ανέφερε επίσης ότι “θα πρέπει να διεκδικήσουμε με αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΓΓ του ΟΗΕ

να λάβουν μέρος και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτω ώστε να υπάρχει μια αναδιάταξη δυνάμεων και να μην επαφίεται η πρωτοβουλία των κινήσεων στον αμερικανοβρετανικό παράγοντα ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει στο Κυπριακό αλλά και να μην ξεχνούμε ότι είναι αυτός ο παράγοντας ο οποίος δημιούργησε, υποβοήθησε και στην ουσία προώθησε τα γεγονότα του 1974 και την συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή”.

Είπε ακόμη ότι “θα πρέπει και το περιεχόμενο αυτής της διάσκεψης να είναι συγκεκριμένο και να περιλαμβάνει συζήτηση μόνο της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και να μην υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια διασύνδεσης ή διασταυρούμενης συζήτησης θεμάτων της διεθνούς πτυχής με θέματα που απασχολούν τον διακοινοτικό διάλογο και έχουν σχέση με την εσωτερική πτυχή”.

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιοποιήσει αυτή την στήριξη που του δίνουμε, την συνδρομή όλων των κομμάτων και κυρίως μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης αλλά και των προτάσεων του να διεκδικήσει το αυτονόητο για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό”.

Ανέφερε ότι “ο πάγιος διαχρονικός στόχος της Τουρκίας ήταν η διάλυση, η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αυτό και οι προσεχείς διάσκεψη για το Κυπριακό που θα λάβει χώρα στην Ελβετία είναι πολύ μεγάλης σημασίας”.

“Αν δεν προσέξουμε υπάρχει ο κίνδυνος να συναινέσουμε και να συνεργήσουμε στην επίτευξη αυτού του σημαντικού τουρκικού στόχου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “πάγια θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο μετά το 1974 ήταν ότι η κρατική μας υπόσταση, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που έχουμε στην προσπάθεια μας για επίτευξη μιας λειτουργικής, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα