Σήμερα τα σπουδαία για την υγεία

Στη βάση της ΠΑΣΥΝΟ η διαμεσολαβητική πρόταση της ΠΟΣΠΦ για λύση της απεργίας
Κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση των νοσηλευτών με τον Υπουργό Υγείας, οι δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους, με τη Συντεχνία, ωστόσο, να κρίνει ως εν μέρει ικανοποιητική την πρόταση των ασθενών

Στο κενό πέφτει, για την ώρα, η προσπάθεια διαμεσολάβησης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) για γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ και το Υπουργείο Υγείας και την άρση των απεργιακών κινητοποιήσεων της Συντεχνίας,

η οποία συνεχίζει για 15η μέρα την επ’ αόριστον απεργία της. Χθες, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο μερών, η ΠΑΣΥΝΟ φαίνεται να εξέφρασε την εν μέρει ικανοποίησή της για την πρόταση που υπέβαλαν οι ασθενείς, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να διασαφηνιστούν και να ξεκαθαριστούν για άρση του αδιεξόδου.

Πάντως, μέχρι την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, τα μέτρα συνεχίζονται κανονικά, ενώ από χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας έχει εξουσιοδοτηθεί να λάβει αποφάσεις για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Δ.Σ. της Συντεχνίας συνήλθε ψες εκτάκτως για αποτίμηση της κατάστασης και σήμερα αναμένεται πως θα θέσει την πρόταση της ΠΟΣΠΦ στη βάση για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης.

Ο χθεσινός μαραθώνιος…
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος από πλευράς ΠΟΣΠΦ ξεκίνησαν χθες από νωρίς το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή της με τις δύο πλευρές, η Ομοσπονδία είχε αποστείλει επιστολή στην ΠΑΣΥΝΟ διά της οποίας της εξέθετε τα αποτελέσματα των επαφών της. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, «ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΦ ότι είναι διατεθειμένος να μπει άμεσα σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο, ο οποίος θα αγγίζει ειδικότερα τόσο το θέμα της στελέχωσης των νοσηλευτηρίων, όσο και το θέμα της αναγνώρισης των πανεπιστημιακών προσόντων των νοσηλευτών, καθώς επίσης και το θέμα της επιστημονικής αξιολόγησης ενός εκάστου εξ αυτών.

Είναι δε περαιτέρω διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα της αύξησης των απολαβών των νοσηλευτών εντός επιστημονικών δομών. Στο πλαίσιο της συζήτησης του αυτονομημένου οργανισμού όλα τα πιο πάνω θα αποτελέσουν σημεία συζήτησης κατά προτεραιότητα, προκειμένου εντός χρονικού πλαισίου, που δεν θα δύναται να εκτείνεται πριν από το τέλος του ερχόμενου Αυγούστου, να υπάρξει από κοινού σχηματοποίηση του νέου αυτού οργανισμού, στον οποίο θα ανατεθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας του κράτους. Περαιτέρω, και υπό τον όρο της επιτυχούς κατάληξης της όλης προσπάθειας του διαλόγου, ο Υπουργός Υγείας αποδέχτηκε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχεται, ώστε όσα συμφωνηθούν να ισχύσουν στον υπό διαμόρφωση αυτονομημένο οργανισμό και να αντανακλώνται σε αντίστοιχες νέες επιστημονικές δομές της δημόσιας υπηρεσίας.

Τέλος, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Υπουργός Υγείας είναι έτοιμος να:
1. Να προσυπογράψει την πρόταση
2. Να αρχίσει άμεσα διάλογο μαζί σας
3. Να εξαγγείλει κοινή συναινέσει (ΠΟΣΠΦ, Υπουργείο Υγείας και ΠΑΣΥΝΟ) τη λήξη της απεργίας.
»Ευελπιστούμε ότι θα δείτε το θέμα με πάσα σοβαρότητα προς όφελος των ασθενών μας», κατέληγε η Ομοσπονδία.

Η συνέλευση
Κατά τη διάρκεια, όμως, της συνάντησης της ηγεσίας της ΠΟΣΠΦ με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ πραγματοποίησαν έκτακτη Γενική Συνέλευση στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων της Συντεχνίας. Στη συνέλευση έλαβαν μέρος 800-900 μέλη της Συντεχνίας και εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο κι από πλευράς ΔΗΣΥ, ενώ διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ευόδωση των προσπαθειών τους. Δηλαδή, μέχρι την αναγνώριση της πανεπιστημιακής τους κατάρτισης από το κράτος.

Αμφότεροι σταθεροί στις θέσεις τους
Έχοντας υπό μάλης την πιο πάνω απόφαση, η ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ «ταξίδεψε» από τη Λεμεσό, όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας και εκπροσώπους της ΠΟΣΠΦ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές παρέμειναν σταθερές στις θέσεις τους. Από τη μια, ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε για πολλοστή φορά στους νοσηλευτές ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα αιτήματά τους στο ευρύτερο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Από την άλλη, η ΠΑΣΥΝΟ επέμεινε στη θέση της ότι η αναγνώριση της πανεπιστημιακής κατάρτισης των νοσηλευτών πρέπει να γίνει πριν από την αυτονόμηση, χωρίς να δίδονται για την ώρα οι μισθολογικές αυξήσεις, αλλά σε μεταβατικό στάδιο που θα συμφωνηθεί.

Η τελική απόφαση στη βάση
Εξερχόμενος της συνάντησης, πάντως, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου ανέφερε πως «έγινε ένας διάλογος μεταξύ του Υπουργού Υγείας, εμάς και των ασθενών, και έχουμε βρει κάποιες συγκλίσεις στις οποίες θα μπορέσουμε να συζητήσουμε. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα πάρουμε αύριο (σήμερα) στα μέλη μας κάτω στη βάση, ώστε να πάρουμε μια απόφαση». Σε ερώτηση εάν η πρόταση του Υπουργού Υγείας αφήνει ικανοποιημένη την ΠΑΣΥΝΟ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «μας αφήνει εν μέρει ικανοποιημένους, εν μέρει δυσαρεστημένους για κάποια θέματα αλλά, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εμείς που θα πάρουμε την τελική απόφαση, είναι απόφαση της βάσης».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κλιμάκωση των μέτρων, πρώτα θα πάρουμε την πρόταση που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας, την οποία ασπάζονται και οι ασθενείς, και μετά θα δούμε, εάν δεν δέχεται η βάση την πρόταση αυτή, τότε θα προχωρήσουμε με οποιαδήποτε μέτρα». Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ είπε ότι «ως πρώτη φάση, έτσι κι αλλιώς, δεν θα επηρεάζονταν άμεσα κάποια τμήματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος για να σταματήσει το οτιδήποτε. Θα προχωρήσουμε κανονικά και θα πάμε και στη βάση για να δούμε τι ζητούμε», κατέληξε ο κ. Γεωργίου.

Ανοικτή επιστολή EFN στον Πρόεδρο Αναστασιάδη
ΑΝΟΙΚΤΗ επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Νοσηλευτών (EFN), με την οποία ζητά αναγνώριση της ανάγκης ισότητας για τις μαίες και νοσηλευτές στην Κύπρο. Σύμφωνα με την επιστολή, η EFN αναφέρει πως αναμένει ότι οι νοσηλευτές μέλη της και μη στην Κύπρο θα έχουν ικανοποιητικές απολαβές και αποδεκτές συνθήκες εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκώς στελεχωμένα νοσηλευτήρια, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και ανάλογη αντιμισθία συγκρίσιμη με τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

«Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει συγκεκριμένους μισθούς στους απόφοιτους πανεπιστημίου, ως επίσης ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε άσχημες επαγγελματικές συνθήκες, που είναι απαράδεκτες για το 2016. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε επαγγελματικό στρες και επαγγελματική εξουθένωση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και την ασφάλεια υγείας σε Ευρωπαίους πολίτες», προσθέτει η επιστολή. Εκφράζει την εκτίμηση ότι η απεργία από την πλειοψηφία των νοσηλευτών στην Κύπρο οφείλεται στο γεγονός ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αρνείται να τους αμείβει όπως όλους τους δημόσιους λειτουργούς που κατέχουν ακαδημαϊκά προσόντα και των οποίων η θέση το απαιτεί, σημειώνοντας ότι στέκεται αλληλέγγυα στους νοσηλευτές και τις μαίες της Κύπρου.

Καλεί, ταυτόχρονα, την Κυπριακή Δημοκρατία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν μέσα από τις αρχές της ισότητας στην εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ζητά δε όπως πριν η Κυβέρνηση πάρει οποιαδήποτε μέτρα προς μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας να αναγνωρίσει το δικαίωμα των νοσηλευτών και των μαιών για αμοιβή σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά προσόντα που κατέχουν και να προσέλθει σε ολοκληρωμένο διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφορικά με το θέμα. Επίσης, καλεί την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για διόρθωση των συνεπειών από τις περικοπές και το πάγωμα των μισθών των νοσηλευτών και μαιών. Τέλος, η EFN αναφέρει πως θα ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κύπρο για το επάγγελμα, ώστε να υπάρξει αύξηση της πολιτικής προσοχής για τον σημαντικό ρόλο και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών και μαιών, των γυναικών, στο σύστημα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα