Παίζει με την ανοχή μας ο Μουσταφά

Δεν αποκλείεται η διακοπή των συνομιλιών αν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Θέμα ΑΟΖ επιχείρησε να θέσει χθες ο κατοχικός ηγέτης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας με νέα ένταση αν η ε/κ πλευρά προχωρήσει μονομερώς σε γεωτρήσεις

Το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης επιχείρησε να θέσει χθες στο τραπέζι των συνομιλιών ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως είπε, του επεσήμανε πως αυτό αφορά αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι τουρκικές αντιδράσεις μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσουν τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν θεωρεί κάτι τέτοιο εφικτό. Σε περίπτωση ωστόσο νέων προκλήσεων στην ΑΟΖ, ξεκαθάρισε πως «αν αμφισβητηθεί το δικαίωμα με κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα κριθούν ότι παρεμποδίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα, νομίζω έχω δώσει δείγματα γραφής πώς η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά». Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά το πέρας της χθεσινής πεντάωρης συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έγινε μια δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση, ενώ συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων, εκεί όπου υπήρχαν συναντιλήψεις, για να διαπιστωθεί, όπως είπε, πώς μπορούν να μετατραπούν σε συγκλίσεις. «Διαπιστώθηκε ότι και εκεί που υπάρχουν συναντιλήψεις, συναντώνται ακόμα προβλήματα», είπε.

Θα τεθούν ερωτήματα
Στην επόμενη συνάντηση αναμένεται, όπως είπε, να κατατεθούν εκ μέρους των δύο συγκεκριμένα ερωτήματα, «για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα και να δούμε πού οδεύουμε». Ερωτηθείς σε ποια σημεία παρατηρούνται συγκλίσεις και αποκλίσεις, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «στα θέματα βασικών αρχών... έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα σημαντικά θέματα, υπάρχουν όμως επιμέρους θέματα, στα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές», προσθέτοντας: «Γι' αυτό και μιλούσα πάντοτε για συναντίληψη και όχι για συγκλίσεις».

Οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες
Σχετικά με τη συζήτηση για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, παραμένει, όπως είπε, «μια συναντίληψη που τείνει να γίνει σύγκλιση». Όσον αφορά άλλα θέματα που έχουν τεθεί από τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος είπε πως το θέμα των αθιγγάνων της Λεμεσού «έχει ρυθμιστεί ήδη, ως εκ τούτου δεν εγείρεται θέμα». Για το χαλλούμι είπε ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται το ζήτημα και «είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Αξίζει να σημειωθεί πως οι επόμενες συναντήσεις είπε ότι έχουν καθοριστεί στις 18 και 25 Απριλίου, καθώς και στις 9 Μαΐου.

Ουδέν ανακοινώσιμο
Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης, σε δηλώσεις του από τη συνάντηση, είπε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα που αφορούν τέσσερα κεφάλαια των συνομιλιών και ότι γίνεται προσπάθεια για βελτίωση των συγκλίσεων. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη διαφορές.

«Υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε πλησιάσει», ανέφερε, προσθέτοντας πως η προσπάθεια για απάλειψη των διαφορών και βελτίωση των συγκλίσεων θα συνεχιστεί. Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει έγγραφο με τις συγκλίσεις το οποίο θα ανακοινωθεί στον κόσμο, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων τον Απρίλη και να ανακοινωθούν αυτές από κοινού. «Δεν υπάρχει συμφωνία να ανακοινώσουμε τις συγκλίσεις μαζί, εμείς πάντως δεν έχουμε πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιεί για ΑΟΖ
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αποτελούν κοινό πλούτο μετά τη λύση και ότι είναι σημαντικός πλούτος για την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή. Προειδοποίησε μάλιστα την ε/κ πλευρά για ενδεχόμενη «ένταση», σε περίπτωση που μετά τις προσφορές η πλευρά μας προσχωρήσει σε γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κυρίαρχη περιοχή της ΚΔ και άρα μπορούν να πράττουν ό,τι επιθυμούν, αλλά, όπως υποστήριξε, ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν (αποστολή του ερευνητικού Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ) και συνέστησε προσοχή. «Αντί να δημιουργούνται νέες εντάσεις», είπε ο Τ/κ ηγέτης, «είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε μια περιοχή συνεργασίας προς όφελος όλων», σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από τον ορυκτό πλούτο μονομερώς.

Διαρροές ΕΔΕΚ
Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζήτησε προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω εκλογών. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της ΕΔΕΚ για τις συνομιλίες, ο κατοχικός ηγέτης έκανε λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες. Τέλος, αναφορά έκανε και στο χαλλούμι, σημειώνοντας ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρισκόταν στην Κύπρο και ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας ζητεί αλλαγές επί της συμφωνίας, κάτι που χαρακτήρισε λάθος, ενώ είπε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα.

Αιφνιδιάζει ο Σουλτς
Εν τω μεταξύ, αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αθήνα, πριν από την άφιξή του αργά το βράδυ στην Κύπρο, πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε, μακριά από το φως της δημοσιότητας, το μεσημέρι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έγινε και αναφορά στο ζήτημα της εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, «κατά την εδώ παραμονή του, ο κ. Σουλτς θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου».

Σήμερα στις 12:00 θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ επίσκεψη θα πραγματοποιήσει και στο εργαστήρι της ΔΕΑ. Ο κ. Σουλτς θα μεταβεί και στα κατεχόμενα, όπου θα έχει επίσης συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ θα συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους, στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Την Τετάρτη ο κ. Σουλτς θα παρακαθίσει σε ιδιωτικό πρόγευμα με τον Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Τουρκικές επαφές
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Κυπριακό βρισκόταν ανάμεσα στα θέματα της χθεσινής συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του Τούρκου ομόλογού του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα άλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, η Συρία, το Ιράκ, η προσφυγική κρίση και οι σχέσεις με το Ισραήλ. Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου είχε την Κυριακή, στο Αμμάν της Ιορδανίας, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν.

Στο Ομάν ο Κασουλίδης
Επίσκεψη στο Σουλτανάτο του Ομάν θα πραγματοποιήσει στις 30 και 31 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με τον Υπουργό αρμόδιο για Εξωτερικές Υποθέσεις του Σουλτανάτου Yusuf bin Alawi bin Abdullah, όπου θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και θα συζητηθούν τομείς περαιτέρω συνεργασίας.

Επίσης, η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή (Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Μεσανατολικό), η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ο κ. Κασουλίδης θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας Sayyid Fahd bin Mahmood al Said, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Άνω Βουλής (Majlis al - Dawla) δρα Yahya bin Mahfoudh Al Mantheri, τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Mohammed Hamad Al Rumhy και τον Υπουργό του Βασιλικού Γραφείου, Στρατηγό Sultan bin Mohammed al - Nu’ amani. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την 1η Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα