Πύργος της Βαβέλ το λιανεμπόριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Υπουργός Εργασίας: Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αλλάζει τίποτε, οι τρεις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από δικαστήρια εξακολουθούν να ισχύουν

Το μπαλάκι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή έριξε ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο μετά τη χθεσινή απόφαση για τα ωράρια. Έκρινε εκπρόθεσμη και, ως εκ τούτου, απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με την καταψήφιση,

από πλευράς Βουλής, των κανονισμών που είχαν κατατεθεί για το ωράριο των καταστημάτων.

Η κατάσταση πλέον με τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων θυμίζει Πύργο της Βαβέλ, καθώς η ανυπαρξία νομοθεσίας δίνει την ευχέρεια στους καταστηματάρχες να ανοίγουν και να κλείνουν ό,τι ώρα θέλουν και όποιες μέρες θέλουν.

Δεν υπάρχουν πλέον νόμοι, περιορισμοί, διατάγματα και κανονισμοί που να διέπουν και να ρυθμίζουν τον σημαντικό για την οικονομία και την αγορά τομέα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο του απόλυτου χάους, εάν δεν ρυθμιστεί άμεσα.

Απόφαση του Ανωτάτου
Η απόφαση του Ανωτάτου δεν ήταν ομόφωνη, αλλά λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, επτά δικαστές έκριναν εκπρόθεσμη την προσφυγή, δύο δικαστές συμφώνησαν με την κατάληξη, αλλά διατύπωσαν διαφορετικό σκεπτικό, ενώ διισταμένη απόφαση διατύπωσαν τέσσερεις δικαστές, μία εξ αυτών με άλλο σκεπτικό.

Οι επτά δικαστές έκριναν πως η οποιαδήποτε σύγκρουση εξουσιών ή αρμοδιοτήτων -επιχείρημα που διατυπώθηκε από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, εκ μέρους του Προέδρου και του Υπουργικού- προέκυψε στις 27 Μαρτίου του 2015, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, με τον οποίο αφαιρείτο από την εκτελεστική εξουσία η αρμοδιότητα ρύθμισης του θέματος των ωραρίων των καταστημάτων με διατάγματα της Υπουργού, και εδίδετο στο Υπουργικό για να την ασκεί με κανονισμούς που θα έπρεπε να εγκριθούν από τη Βουλή.

Τονίστηκε ότι η ενδεχόμενη σύγκρουση εξουσιών προέκυψε με την πρώτη απόρριψη των κανονισμών τον περασμένο Μάιο και όχι τον Δεκέμβριο, με την κατάθεση των νέων κανονισμών.
«Η απόφασή μας ως προς το εκπρόθεσμο της παρούσας προσφυγής καθιστά ακαδημαϊκή και νομικά ανεπιθύμητη την ενασχόλησή μας με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα το οποίο ηγέρθη», πρόσθεσαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωση ότι η απόφαση της Βουλής, στις 10 Δεκεμβρίου 2015, να απορρίψει τους κανονισμούς για το ωράριο των καταστημάτων, που τέθηκαν ενώπιόν της από το Υπουργικό Συμβούλιο, εγείρει θέμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την αποκλειστική αρμοδιότητα και εξουσία του Υπουργικού να ρυθμίζει τα ωράρια λειτουργίας και τις αργίες των καταστημάτων, και συνεπώς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Ζητούσε επίσης δήλωση του Δικαστηρίου ότι οι εν λόγω Κανονισμοί είναι έγκυροι και επιτρέπεται να τεθούν σε ισχύ, παρά την προαναφερόμενη απόφαση της Βουλής.

Μαρκίδης: Να τα βρουν Κυβέρνηση και Βουλή
Τη θέση ότι Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να συνεργαστούν για επίλυση του ζητήματος που αφορά τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διατύπωσε ο δικηγόρος και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Βουλή στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά το ωράριο των καταστημάτων. «Η κατάσταση θέλει πολλή μελέτη και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, αμέσως μετά την απόφαση, να προσδιορίσω τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει», είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανακοίνωση από το Ανώτατο της απόφασής του.
«Το καλύτερο απ' όλα είναι να βρει τρόπο η Βουλή να εξηγηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη γνώμη μου», σημείωσε ο κ. Μαρκίδης.

Γ. Εισαγγελέας: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ρύθμιση
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, δήλωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, φτάνει να υπάρξει καλή θέληση και συντονισμός μεταξύ των δύο εξουσιών, όπως ανέφερε, σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης για το ωράριο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως «η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τώρα, είναι ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν το θέμα, εφόσον αυτοί έχουν απορριφθεί από τη Βουλή, και δεν υπάρχει ούτε νομοθεσία που να διέπει το θέμα, εφόσον ο νόμος, ο οποίος προέβαινε σε κάποιες υποτυπώδεις ρυθμίσεις, έχει κριθεί ως αντισυνταγματικός από άλλο δικαστήριο».

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει για να ρυθμιστεί το ωράριο των καταστημάτων, υπέδειξε πως «δυνατότητες υπάρχουν πολλές», προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και να γίνει ένας συντονισμός, μια συνεργασία μεταξύ των δύο εξουσιών, έτσι ώστε αντί να οδηγούμαστε σε σύγκρουση να οδηγηθούμε σε επίλυση του θέματος».
«Η απόφαση του Δικαστηρίου ασφαλώς είναι πάντα σεβαστή, πλην όμως δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως «ήταν μια καθαρά νομική απόφαση».

Ζέτα: Δεν αλλάζει τίποτε η απόφαση
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αλλάζει τίποτε, δήλωσε από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ ανέφερε ότι οι τρεις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από δικαστήρια εξακολουθούν να ισχύουν.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος που ρυθμίζει τα ωράρια των καταστημάτων είναι αντισυνταγματικός και τόνισε πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων καθορίζουν ότι είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει τις ώρες λειτουργίας τους.

Δηλαδή, συνεχίζει να είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας ο καθορισμός του ωραρίου, συνεχίζει να είναι αντισυνταγματικός ο νόμος του 2006 που ρύθμιζε τις ώρες λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, ισχύουν οι όροι εργοδότησης και τα δικαιώματα των υπαλλήλων.
Υποστήριξε ότι η μόνο οδός για επίλυση του όλου προβλήματος είναι η επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του ωραρίου των καταστημάτων στην εκτελεστική εξουσία.

Έκκληση ΠΕΟ για ωράριο
Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) απευθύνει έκκληση στην Υπουργό Εργασίας, «άμεσα να καλέσει τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάλογο, με στόχο την επαναφορά ενός ισορροπημένου πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων, μέσα από το οποίο θα προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ αναφέρει ότι «αντί οι ρυθμίσεις των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων να εδράζονται στην ελάχιστη συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων, αντί η Κυβέρνηση να λειτουργεί ως παράγοντας εξισορρόπησης, λειτούργησε αυθαίρετα και μονόπλευρα, παίρνοντας θέση υπέρ των μερικών μεγάλων του λιανικού εμπορίου, επιδεινώνοντας και βαθαίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα προβλήματα και τις συγκρούσεις στο λιανικό εμπόριο».

Μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ΠΕΟ, «καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από νομικίστικα ζητήματα και να δει την ουσία» και αναφέρει ότι «υπάρχει ανάγκη για ρυθμισμένο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως και για ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων».

Αυτές οι ρυθμίσεις, συνεχίζει, πρέπει να είναι «αποτέλεσμα εποικοδομητικού διαλόγου και συναίνεσης μεταξύ των εμπλεκομένων και όχι αποτέλεσμα αυθαίρετων και μονομερών αποφάσεων, οι οποίες να εξυπηρετούν τους λίγους και τους ισχυρούς».

Μ. Αντωνίου: Δεν υπάρχει κανένας φραγμός
Αναλύοντας την ερμηνεία της απόφασης ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου δήλωσε ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Δυστυχώς, με την κατάργηση του δικαιώματος της εκτελεστικής εξουσίας να αποφασίζει για τα ωράρια των καταστημάτων, δεν υπάρχει κανένας φραγμός, αφού οι αποφάσεις του Ανωτάτου είναι τελεσίδικες, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα