Σημαντικότατες επαφές Αναστασιάδη στις ΗΠΑ

Κυπριακό και ενέργεια θα είναι και σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, οι οποίες μεταφέρθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώνοντας την κυπριακή Ομογένεια στο Σικάγο των ΗΠΑ, αναμένεται να αναφερθεί στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Παράλληλα στην ενημέρωση που είναι προγραμματισμένη για τα ξημερώματα, ώρα Κύπρου,

θα επαναλάβει, όπως πληροφορούμαστε, την έντονη πεποίθηση του ότι, μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί και με πολύ δουλειά, μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Θα τονίσει ωστόσο ότι: Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να αλλάξει ρότα η Τουρκία και να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και αναζητεί λύση του Κυπριακού, βασισμένη στις συμφωνίες κορυφής, το κοινό ανακοινωθέν, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σημαντικές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και το απόγευμα θα χαιρετίσει την Ετήσια Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής».

Την Τρίτη θα είναι ο κύριος ομιλητής στις εργασίες της δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων του Σικάγο. Την ίδια μέρα θα αναχωρήσει στη Νέα Υόρκη, με το πρόγραμμα του να περιλαμβάνει πολύ σημαντικές συναντήσεις, μεταξύ άλλων:

ΓΓ του ΟΗΕ μπαν Κι ΜουνΑντιπρόεδρο ΗΠΑ Τζο ΜπάιντενΥΠΕΞ ΗΠΑ Τζον ΚέριΜόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών μελών του Σ.Α ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη θα ανοίξει και το κεφάλαιο της ενέργειας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αλ Σίσι. Στην ατζέντα θα είναι οι σχεδιασμοί μετά από την ανακάλυψη του γιγάντιου κοιτάσματος Ζοχρ, στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Noble. Σε αυτή τη συνάντηση πληροφορούμαστε θα γίνει πολύ συγκεκριμένη συζήτηση όχι μόνο για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, αλλά και για την πιθανότητα διενέργειας δεύτερης γεώτρησης, σε άλλο στόχο, επίσης στο οικόπεδο 12.

Θα προηγηθεί η αυριανή συνάντηση, στο Χιούστον των ΗΠΑ, του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με την Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση της εταιρείας Noble Energy .

Keywords
Τυχαία Θέματα