Ιαπωνία: Στέλνει στρατό και εκτός συνόρων μετά απο 70 χρόνια

Ένα από τα τελευταία οχυρά της μεταπολεμικής Ιαπωνίας έπεσε σήμερα, καθώς πάρθηκε η οριστική απόφαση για συμμετοχή του στρατού της και σε αποστολές εκτός συνόρων

Τέλος εποχής για μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτικές αντιλήψεις που άφησε στην χώρα η καταστροφή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά το δόγμα του στρατού της χώρας που μέχρι σήμερα τον ήθελε να έχει μόνο αμυντικά καθήκοντα.

Από τώρα και στο εξής όμως, ο στρατός

της Ιαπωνίας θα μπορεί να συμμετέχει και σε αποστολές πέρα από τα εδάφη της χώρας, 70 χρόνια μετά τη πυρηνική καταστροφή. Σύμφωνα με την απόφαση, ο στρατός της Ιαπωνίας θα μπορεί από εδώ και στο εξής να υπερασπίζεται τους συμμάχους της ακόμα και όταν η ίδια η χώρα δεν βρίσκεται κάτω από απειλή ή επίθεση. Και θα είναι σε πολύ πιο κοντινή συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για συμμετοχή σε διεθνής ειρηνευτικές αποστολές.

Η αλλαγή αυτού του παγιωμένου εδώ και δεκαετίες δόγματος, συνάντησε σημαντικές αντιστάσεις μέσα από την Ιαπωνική κοινωνία. Ενώ και η Κίνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλη αυτή την αλλαγή, καθώς θεωρεί ότι ο νέος νόμος «φωτογραφίζει» την ίδια, και την γενικότερη τάση των κινεζικών αρχών να κυριαρχήσουν στις θάλασσες της περιοχής.

Πηγή: protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα