«Σεβαστή η θέση της Κύπρου για ενταξιακά Τουρκίας»

Έντονη κριτική κατά της Άγκυρας ασκεί ο Αυστριακός πρέσβης
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sigmalive, ο Κάρλ Μιούλερ δήλωσε ότι η Τουρκία οπισθοδρομεί από τις αξίες της Ε.Ε. και τις δεσμεύσεις της, ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Κάθετος απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Πρέσβης της Αυστρίας, ο οποίος έκανε λόγο για έντονο ενδιαφέρον της Ε.Ε. απέναντι στη Διάσκεψη της Γενεύης. Ο Καρλ Μιούλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο SigmaLive,

άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι η Τουρκία οπισθοδρομεί από τις αξίες της Ε.Ε. και τις δεσμεύσεις της, ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, θέλοντας να δικαιολογήσει την αυστριακή στάση στην Ευρώπη, ο Μιούλερ είπε πως λόγω των πιο πάνω δεδομένων, θεωρήθηκε ότι δεν ήταν σωστό να συνεχιστεί η «μολυσμένη», όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Θεωρούμε ότι θα ήταν πιο ειλικρινές από την Ευρώπη να πει ότι αυτή δεν είναι επιχείρηση και πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία, όπως με άλλα υπό ένταξη κράτη, όπου η πρόοδος σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμάται μέσα από ανοίγματα κεφαλαίων, ανέφερε.

Δεν αντιδρά λόγω Κυπριακού
Ο Αυστριακός πρέσβης ξεκαθάρισε πως το Κυπριακό δεν αποτελεί τον λόγο για τον οποίο εναντιώνεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παρά το γεγονός, όπως υπογραμμίζει, ότι το ζήτημα αυτό ανήκει κάτω από το ίδιο πλέγμα.

Ερωτηθείς για τη στάση που τήρησε χθες η Κύπρος στο Συμβούλιο, καθώς η χώρα μας δεν ακολούθησε τα «βήματα» της Αυστρίας, ο Πρέσβης αποκάλυψε ότι έγινε ένας εκτεταμένος διάλογος στο παρασκήνιο και ότι, παρά τη διαφορετική προσέγγιση, η Αυστρία σέβεται στο μέγιστο τη θέση της Κύπρου, ότι δηλαδή οι διαπραγματευτικές διαδικασίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να τραυματίζονται ή να τίθενται σε κίνδυνο με οποιοδήποτε τρόπο. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο και ως εκ τούτου κατανοούμε απόλυτα τη στάση της Κύπρου, συμπλήρωσε.

Η Αυστρία υποστηρίζει ακράδαντα τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, είπε ακολούθως, ενώ ερωτηθείς για τη Διάσκεψη της Κύπρου, ο Αυστριακός Πρέσβης είπε πως τα 28 κράτη - μέλη ενδιαφέρονται για τη διαδικασία και τους απασχολεί, καθώς το ζήτημα έχει να κάνει με χώρα μέλος. Θα δούμε ποιον ρόλο θα διαδραματίσει στη Διάσκεψη, είπε, κάνοντας λόγο για ένα ανοικτό ερώτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα